Persoanele cu diabet nu trebuie să renunțe complet la dulciuri, ci trebuie să se deprindă să facă alegeri sănătoase la acest capitol.
Fursecurile sunt un mod delicios și rapid de satisfacere a nevoii de dulce. Însă nu trebuie să urmați rețeta tradițională, cu făină albă și zahăr rafinat.
Variantele pe care le veți găsi în acest articol sunt ajustate pentru a deveni compatibile cu dieta unui diabetic.
Când creezi o alternativă la o rețetă clasică, trebuie să folosești ingrediente care păstrează cât mai fidel textura și gustul rețetei inițiale.
De pildă, fructele pasate, precum bananele, merele sau prunele sunt ideale pentru a înlocui zahărul. La fel și curmalele. Făina de grâu rafinată poate fi înlocuită cu făină low-carb, bogată în proteine și fibre, precum făină de migdale, făină de cocos sau făină de orez.
10 rețete de fursecuri fără zahăr
Deși sunt sărace în carbohidrați și calorii, aceste fursecuri sunt la fel de gustoase și aromate precum cele din comerț. Partea bună este că le puteți prepara foarte ușor în casă, din ingrediente cât mai naturale.
- Fursecuri fără zahăr, cu puțini carbohidrați
4 g de carbohidrați per porție
Ingrediente
- 2 ½ căni de făină de migdale
- 6 linguri de unt moale (sau ulei de cocos)
- 1 ou mare
- ½ cană de eritriol (sau alt îndulcitor granulat)
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 1 linguriță de melasă neagră
- ½ cană de chipsuri de ciocolată fără zahăr
Preparare
Preîncălziți cuptorul la 177 de grade Celsius. Tapetați o tavă cu hârtie de copt. Puneți untul și îndulcitorul într-un bol și mixați cu mixerul până obțineți o compoziție spumoasă, deschisă la culoare.
Separat, bateți ouăle cu extractul de vanilie și melasa și adăugați compoziția peste unt. Incorporați făina, câte ½ cană pe rând. Adăugați chipsurile de ciocolată și amestecați pentru omogenizare.
Cu o lingură, luați din compoziție și formați biluțe rotunde. Așezați-le în tavă și aplatizați-le cu dosul unei linguri sau a unei furculițe. Țineți cont că nu se subțiază în timpul coacerii.
Introduceți tava în cuptor și coaceți fursecurile circa 12 minute, sau până când marginile devin aurii. Depinde de cuptorul fiecăruia.
- Fursecuri low-carb cu făină de migdale
2 g de carbohidrați per porție
Ingrediente
- 2 ½ căni de făină de migdale
- 6 linguri de unt moale
- ½ cană de eritriol (sau alt îndulcitor granulat)
- 1 linguriță de extract de vanilie
Preparare
Preîncălziți cuptorul la 177 de grade Celsius. Așterneți tava cuptorului cu hârtie de copt. Mixați untul cu eritriolul până devine spumos și aerat, apoi incorporați extractul de vanilie și făina, treptat. Aluatul rezultat trebuie să fie dens și puțin sfărâmicios, dar suficient de legat pentru a-l modela.
Puteți folosi o cupă de înghețată pentru a da aluatului forme de fursecuri, sau le puteți modela în mână. Lăsați-le în cuptor circa 12 minute, până devin aurii pe margini. Scoateți-le din tavă după ce s-au răcorit complet. Se vor întări după răcire.
- Fursecuri de ciocolată cu unt de arahide, fără coacere
100% fără făină
Ingrediente
- ¼ cană de unt de arahide (sau alt unt de nuci)
- ¼ cană + 3 linguri de stafide
- 2 linguri de arahide prăjite, nesărate (nuci sau caju)
- 1-2 linguri de pudră de cacao (sau carob)
- 1 vârf de cuțit de sare
- 1/8 linguriță de extract de vanilie pură
- opțional: chipsuri cu ciocolată fără zahăr
Preparare
Puneți toate ingredientele într-un robot de bucătărie și mixați până ce se mărunțesc bine și rezultă o compoziție omogenă. Modelați compoziția în biluțe, fursecuri, biscuiți, orice forme doriți.
Aluatul poate fi păstrat în frigider au în congelator.
- Fursecuri cu cocos
1 g de carbohidrați și 130 g de calorii per porție
Ingrediente
- 2 ouă mari
- 3-4 căni de fulgi de cocos neîndulciți
- 1/3 cană de apă
- ¾ cană de îndulcitor
- ¾ linguriță de extract de vanilie
- opțional: chipsuri de ciocolată fără zahăr pentru glazurare
Preparare
Preîncălziți cuptorul la 176 de grade Celsius. Ungeți o tavă cu puțin ulei și așterneți hârtie de copt.
Într-o cratiță mică, amestecați apa cu îndulcitorul, sarea și extractul de vanilie. Lăsați să fiarbă la foc potrivit până rezultă un sirop.
Puneți ouăle și 3 căni de fulgi de cocos în robotul de bucătărie cu lama S. Adăugați siropul răcit și mixați până rezultă un aluat. Dacă este prea moale, mai adăugați cocos. Cu ajutorul unei cupe, formați fursecuri și așezați-le în tavă.
Lăsați fursecurile în cuptor 8 minute, apoi întoarceți tava și mai lăsați-le încă 4 minute, sau până devin ușor maronii. Lăsați-le să se răcorească pe un grătar și glazurați-le cu ciocolată topită, dacă vreți.
- Fursecuri rapide din ovăz și merișoare
1 fursec are 12 g de carbohidrați, 2 g de proteine, 2 g de fibre
Ingrediente
- 1 banană coaptă bine
- 3 linguri de fulgi de ovăz
- 1 lingură de unt de migdale (sau de arahide)
- 1 lingură de migdale
- 2 linguri de merișoare uscate
- opțional: esență sau extract de migdale
Preparare
Preîncălziți cuptorul la 190 de grade Celsius. Într-un bol mediu, pasați banana cu o furculiță până se face piure. Adăugați untul de migdale, esența de migdale (dacă folosiți) și fulgii de ovăz. Amestecați până rezultă o compoziție omogenă. Incorporați apoi migdalele mărunțite și merișoarele.
Formați fursecuri și coaceți-le în cuptor până se rumenesc.
- Trufe de ciocolată, fără coacere
Ingrediente
- 10 curmale Medjool fără sâmburi
- 1 cană de migdale crude (nuci, alune, caju)
- ¼ cană de pudră de cacao
- ½ linguriță de extract de vanilie
- 1 praf de sare
- 2 linguri de apă, dacă este nevoie
Preparare
Puneți migdalele, curmalele, vanilia, sarea și 2 linguri de cacao în vasul robotului cu lama S. Pulsați de câteva ori până când ingredientele se mărunțesc bine. Mixați apoi la viteză mare pentru a obține o compoziție omogenă și lipicioasă, din care puteți forma biluțe. Dacă robotul nu merge, adăugați 2 linguri de apă.
Formați biluțe și așezați-le pe o farfurie așternută cu hârtie de copt. Dați-le la congelator pentru 30 de minute.
Puneți restul de cacao într-un bol. Tăvăliți trufele prin cacao și apoi lăsați-le să stea la temperatura camerei până se dezgheață și le puteți servi (circa 15 minute). dacă vă rămâne compoziție, o puteți păstra în congelator și folosi la nevoie.
-
Fursecuri cu scorțișoară și dovleac
1 fursec are 141.9 kcal, 7,67 g de carbohidrați, 1 g de proteine, 9,82 mg de colesterol
Ingrediente
- 1 ou sau un substitut echivalent
- 2 căni de făină integrală sau de migdale
- ½ cană de piure de dovleac
- ½ extract de vanilie
- ½ cană de ulei de cocos
- ¾ cană de xylitol
- 1 linguriță de scorțișoară
- ½ linguriță de nucșoară
- ½ linguriță de ghimbir măcinat
- ¾ linguriță de bicarbonat de sodiu
Ingrediente glazură:
- ½ cană de îndulcitor granulat
- 1 linguriță de scorțișoară
- ¼ linguriță de nucșoară
Preîncălziți cuptorul la 176 de grade Celsius. Amestecați ingredientele pentru glazură și dați deoparte.
Separat, amestecați făina cu bicarbonatul de sodiu, sarea și mirodeniile într-un bol. Dacă uleiul de cocos de solid, topiți-l la foc mic.
Amestecați uleiul de cocos cu oul și îndulcitorul și mixați. Incorporați piureul de dovleac și vanilia. Adăugați ingredientele uscate și omogenizați.
Modelați aluatul sub formă de biluțe, dați-le prin amestecul de scorțișoară și nucșoară și așezați-le în tavă. Aplatizați-le ușor, dându-le formă de fursecuri. Coaceți-le circa 10 minute, sau până se rumenesc ușor.
-
Fursecuri pentru sărbători
3 g de carbohidrați per fursec
Ingrediente
- 2 ouă
- 1 cană de făină de migdale
- ½ cană de îndulcitor (xyilitol)
- ½ cană de brânză de vaci (ricotta)
- ¼ cană de pudră de cacao
- ½ linguriță de praf de copt
- ¼ linguriță de sare
Ingrediente glazură:
- ¼ cană de frișcă
- 100 g de cremă de brânză
- ½ linguriță de esență
Preparare
Preîncălziți cuptorul la 176 de grade Celsius. Bateți ouăle într-un bol cu mixerul. Adăugați restul ingredientelor și formați un aluat.
Modelați-l sub formă de fursecuri și coaceți-le 10-12 minute. Până ce se răcoresc, preparați glazura. Puneți toate ingredientele pentru glazură într-un bol și mixați până rezultă o compoziție fină și groasă. Ungeți fiecare fursec pe deasupra cu glazura obținută.
-
Fursecuri simple cu nuci
1 fursec are 0,7 g de carbohidrați
Ingrediente
- 1 cană de nuci mărunțite
- 1 ou
- ¼ cană de îndulcitor (ex. xyilitol)
Preparare
Preîncălziți cuptorul la 176 de grade Celsius. Măcinați nucile cât mai fin cu ajutorul robotului de bucătărie. Spargeți oul într-un bol și bateți-l până devine spumos. Adăugați nucile și îndulcitorul și omogenizați.
Modelați 12 fursecuri și puneți-le în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt. Sau puteți folosi o folie de silicon. Coaceți fursecurile 8-10 minute, până se întăresc. Lăsați-le să se răcească de tot înainte de a le depozita.
-
Fursecuri semilună cu migdale
11 g de carbohidrați per fursec
Ingrediente
- 1 cană de unt moale
- 3 ¾ căni de făină de migdale
- ½ cană de făină de cocos
- 1 ¼ cană de xyilitol
- 1 linguriță de vanilie
- 1 ½ linguriță de extract de migdale
- ¼ linguriță de sare
- 100-200 g de fulgi de migdale pentru decor
Preparare
Preîncălziți cuptorul la 176 de grade Celsius. Mixați untul cu sarea și îndulcitorul. Adăugați extractele și restul ingredientelor. Formați biluțe și dați-le prin fulgii de migdale, apoi modelați-le sub formă de semilune.
Coaceți-le 10-15 minute, sau până devin ușor maronii. Deși par moi când sunt calde, după ce se răcesc se vor întări.