Vă prezint o rețetă de dulceața de căpșuni fără conservant. Este o rețetă veche, moștenită să zic așa de la bunica mea. Pentru a pregăti o dulceață de căpșuni excelentă, în primul rând trebuie țineți cont de câteva recomandări esențiale și reguli nescrise dacă le pot numi așa.
Regula 1. Folosiți o cantitate moderată de căpșune. Ideal este să folosiți 1, 2 sau cel mult 3 kg de fructe. Eu personal aleg să fac ture cu câte 2 kg, după cum voi veți vedea și în rețetă. Dacă faceti din mai mult, acestea vor genera prea mult lichid, lichid ce va evapora foarte greu.
Astfel, va fi necesar să fierbeți dulceața mult mai mult timp, fapt ce va rezulta în distrugerea formei fructelor și o culoare mai închisă. Folosind mai puține fructe, timpul de fierbere este mai scurt, iar fructele își păstrează forma și culoarea atrăgătoare.
Regula 2. Vasul de gătit este, de asemenea, foarte important. Alegeți întotdeauna o cratiță largă care să faciliteze evaporarea rapidă a lichidului.
Regula 3. Dulceața de căpșuni perfectă trebuie să fie coagulată corespunzător. Cum verificăm dacă este gata? Este simplu! Lăsați o farfurie în congelator până se răcește bine, apoi puneți în ea puțină dulceață. În contact cu farfuria rece, dulceața se va răci și va ajunge la consistența finală. Numai astfel puteți determina dacă este suficient de coagulată. Dulceața fierbinte nu va coagula niciodată, așa că s-ar putea să continuați să o fierbeți, transformând-o, în final, într-un fel de gem.
Când este gata, turnați-o în borcane sterilizate, cât încă este foarte fierbinte, și închideți bine borcanele. Le puteți și răsturna pentru a crea vid. Astfel, dulceața este gata preparată.
Acum că am discutat regulile esențiale, haideți să vedem cum se prepară cea mai bună duceață de căpșune.
Ingrediente:
- 2 kg capsuni
- 1.5 kg zahar
- 400 ml apa
- zeama de la 1 lâmaie
Cum se prepară dulceața de căpșune:
1. Curățăm foarte bine căpșunele de codițe și le spălăm.
2. Puneți căpșunile curățate într-o oală spațioasă, cu fundul gros, ideal pentru prepararea dulceții. Aromatizați fructele cu sucul provenit de la lămâie și adăugați lămâia restantă, tăiată în felii subțiri. Menționez că lămâia poate fi omisă dacă nu sunteți un fan al gustului său. Acoperiți oala cu un capac, folie sau un prosop curat dublu împăturit și lăsați-l într-un loc răcoros pentru o perioadă de 8 ore, de preferat lăsată peste noapte.
Din cele 1.5 kg de zahar si 400 de ml de apa se prepara un sirop – se pun aceste doua ingrediente pe foc si se fierbe pana se topeste zaharul si obtineti un sirop consistent. Dupa aceea, siropul se pune peste capsuni si se continua procedurile urmatoare.
3. Puneti vasul pe aragaz, la flacără mică. Într-un interval scurt de timp, fructele vor începe să plutească în sirop.
4. Atunci când dulceața de căpșuni începe să fiarbă, intensificați flacăra. O spumă se va forma la suprafață, care trebuie eliminată pe măsură ce se acumulează. Această spumă conține impuritățile prezent în zahăr. Folosind un șervet curat, înmuiat în apă rece, ștergeți în mod regulat marginile vasului pentru a îndepărta siropul care se lipește, prevenind astfel caramelizarea și închiderea la culoare a dulceții. Monitorizați cu grijă procesul de fierbere, îndepărtând spuma constant.
5. După ce lăsați la fiert aproximativ 40 de minute, testați consistența siropului picurând puțin pe o farfurie rece. Dacă picăturile prezintă un aspect similar cu boabele de rouă și nu se răspândesc pe farfurie, dulceața este pregătită, chiar dacă poate părea încă fluidă. Rețineți că se va îngroșa mai mult atunci când se răcește.
Pentru a fi siguri, este recomandat să utilizați un termometru de confiserie în timpul preparării dulceței. Odată ce siropul atinge temperatura de 105°C, dulceața este gata și o putem lua de pe foc.
6. Se toarnă dulceața încă fierbinte în borcane curate, uscate și sterilizate, după care se închid imediat cu capacele. Se răstoarnă pentru 5 minute cu capacul în jos (acest proces va genera un vid), după care se reașază în poziția normală.
Se acoperă cu prosoape de bucătărie și pături pentru a permite răcirea lentă. Chiar în absența oricărui conservant adăugat, dulceața va avea o durabilitate îndelungată.
P.S in cazul in care nu vreti sa folositi sirop din apa si zahar, puteti pune doar zahar, direct pe fructe si ele vor lasa sucul necesar pentru a putea obtine o dulceata suficient de lichida.
Întrebări frecvente:
Care este diferența dintre gem și dulceață?
Gemul și dulceața sunt ambele produse de conservare a fructelor, dar există câteva diferențe între ele:
- Ingrediente: Gemul este de obicei făcut din fructe întregi, zahăr și apă. În contrast, dulceața este de obicei făcută din fructe, zahăr, apă și uneori cu adaos de pectină.
- Consistență: Gemul are de obicei o consistență mai groasă și mai uniformă, în timp ce dulceața are o consistență mai moale și mai puțin uniformă. În dulceață, bucățile de fruct sunt de obicei mai mari și mai vizibile.
- Preparare: Pentru a face gem, fructele sunt de obicei fierte până devin moi și apoi pasate sau zdrobite pentru a face o pastă omogenă. Pentru dulceață, fructele sunt de obicei fierte în zahăr până devin moi, dar nu sunt de obicei pasate sau zdrobite în același fel.
- Utilizare: Gemul este de obicei utilizat pe pâine sau în gătit, în timp ce dulceața este de obicei utilizată ca garnitură pentru deserturi sau ca umplutură pentru prăjituri și tarte.
Acestea sunt doar generalități și pot exista variații în funcție de rețetele specifice sau de tradițiile locale.
Rețetă de gem de căpșuni fără zahăr – rețeta pentru diabetici
Gemurile fără zahăr sunt căutate în mod special de diabetici, dar și de cei care urmează o dietă sănătoasă și cât mai naturală. Căpșunile se numără printre fructele pe care le pot consuma și diabeticii, datorită indicelui lor glicemic scăzut.
Din ele se poate obține un gem delicios, fără zahăr, după rețeta de mai jos:
Ingrediente necesare
- 470 g de căpșuni coapte, fără codițe și frunze
- ¾ cană de apă
- 1 pachet (50 g) de pectină din fructe pentru rețete fără zahăr
- ½ cană de sucraloză (splenda) granulată
Preparare
Spălați borcanele (și capacele) în care veți pune gemul, cu apă fierbinte și detergent de vase. Clătiți la final cu apă caldă din abundență. Lăsați-le să se usuce complet.
Umpleți o cratiță pe jumătate cu apă și puneți-o pe foc. Sterilizați borcanele și capacele prin fierberea lor în apă.
2 articole utile: ce poti face daca faci alergie la capsuni si vezi aici cate calorii au 100 grame de capsuni
- îndepărtați codițele și frunzele fructelor. Spălați-le și tăiați-le în jumătăți sau în bucăți mai mici dacă sunt foarte mari. Cu ajutorul zdrobitorului pentru piure, pasați căpșunile până se fac pastă. O variantă mai rapidă este folosirea unui robot de bucătărie sau a unui blender manual.
- Cântăriți căpșunile să fie exact 470 de grame. Puneți-le într-o oală și adăugați apa. Treptat, incorporați pectina, amestecând pentru omogenizare.
- Așezați oala pe aragaz la foc mediu. Lăsați amestecul să fiarbă timp de 1 minut, amestecând constant. Luați vasul de pe foc și adăugați sucraloza. Amestecați până când acesta se dizolvă complet.
- Cu o paletă, colectați spuma care se formează deasupra. Lăsați compoziția să stea 5 minute pentru a reduce separarea fructelor de lichid.
- Cu un polonic, turnați gemul în borcanele pregătite. Lăsați un spațiu gol mic deasupra. Ștergeți marginile și înfiletați strâns capacele.
- Așezați borcanele pe raft într-o cratiță cu apa. Nivelul apei trebuie să acopere borcanele cu 2,5-5 cm. Acoperiți oala și puneți-o pe foc. Lăsați-o să fiarbă la foc mic 10 minute.
- Scoateți apoi borcanele și întoarceți-le invers pe un prosop. Acoperiți-le și lăsați-le să se răcească în voie, la temperatura camerei.
După ce s-au răcit complet, verificați dacă sunt închise etanș apăsând cu degetul centrul capacelor. Dacă se mișcă, înseamnă că nu este înfiletat bine și trebuie să păstrați acel borcan în frigider, pentru a fi siguri că nu gemul nu va fermenta.
Păstrați gemul de căpșuni fără zahăr într-un loc întunecos și răcoros din casă (cămară). Rezistă până la 1 an. Borcanele desfăcute trebuie puse în frigider iar gemul consumat în decursul a 2 săptămâni.
Din ingredientele date rezultă circa 3 borcane de 230 de grame de gem de căpșuni fără zahăr.
1 lingură de acest gem are 10 calorii, 1 g de fibre și 3 g de carbohidrați.
Sucraloza, cunoscută și sub numele de Splenda, este un îndulcitor obținut pe cale sintetică. Conține sucraloză și matodextrină.
Comercializarea sa datează din anul 1998 iar astăzi este folosit pe scară largă în produsele fără zahăr. Este de 600 de ori mai dulce ca zahărul și sărac în calorii.
Splenda (sucraloză) – atenție la contraindicații
Potrivit Medlife, sucraloza are efecte secundare la pacienții cu boala Crohn. Un studiu realizat la Universitatea Case Western Reserve – Facultatea de Medicină, a arătat că acest îndulcitor înrăutățește simptomele de inflamație intestinală la cei care suferă de boala Crohn. Nu au fost semnalate efecte adverse în cazul persoanelor sănătoase.
Surse bibliografice:
- Diabetic Gourmet Magazine, SUGAR FREE STRAWBERRY JAM: https://diabeticgourmet.com/diabetic-recipes/sugar-free-strawberry-jam
- Medlife, SUCRALOZA AR PUTEA AGRAVA SIMPTOMELE PERSOANELOR CE SUFERA DE BOALA CROHN: https://www.medlife.ro/boala-crohn-simptome-efect-indulcitor-sucraloza