Ce-ar fi ca in loc sa dati bani pe “otrava” adica pe sucurile din comert sa invatati sa faceti suc natural chiar in bucataria voastra? Parerea personala despre toate acestea, mi-am expus-o aici mai pe larg, in articolul in care ceream sfaturi despre achizitionarea unui storcator de fructe si legume. In acest articol mi-am propus sa scriu pe larg despre o reteta de suc de mere natural, ce poate fi facuta de oricine la orice ora!
Sa incepem cu inceputul: mergeti la piata si cumparati un sac de 5 – 6 kilograme de mere. Pentru 2 litri de suc, veti avea nevoie de aproximativ 20 de mere de marime medie. Sfatul meu este sa alegeti mere Ionatan, Golden sau “Bot de Iepure”, deoarece cel putin din cate tipuri de mere am testat eu din acestea au rezultat cel mai bun si aromat suc. Veti mai avea nevoie de: o oala, un castron mare, o sita, un borcan, sticla sau cana mare pentru suc, un filtru de cafea sau o bucata de tifon, un polonic si o lingura mare de lemn.
Daca nu ai inca un storcator de fructe, iti recomand sa citesti articolul despre Star-Light DPJ-800W un storcator de fructe ieftin si bun 🙂
Cum se prepara sucul de mere?
Aceasta este o reteta de suc de mere care se face la storcator. Vei obtine la final un suc natural, gustos, plin de pulpa si 100% natural.
- Spalati merele, taiati-le in 2 sau 4 bucati si scoateti samburii. Nu este nevoie sa curatati coaja, chiar pot confirma ca gustul va fi mai bun daca lasati merele cu tot cu coaja!
- Puneti merele in oala si adaugati suficienta apa pentru a le acoperi. Aveti totusi grija pentru ca prea multa apa va dilua gustul. Uneori, in functie de calitatea merelor este posibil sa obtineti un suc ceva mai concentrat caz in care puteti adauga 1 – 2 cani de apa plata.
- Dupa ce ati adaugat apa, lasati merele sa fiarba timp de 20 – 25 de minute (pana cand observati ca merele devin moi), puneti un filtru in sita si sita peste borcan, cana sau orice alt recipient ati ales pentru depozitarea sucului.
- Rasturnati usor sucul din oala in vas (prin sita si filtru bineinteles). Sucul va trece prin sita, iar bucatile de mere care s-au descompus la fierbere vor ramane.
- Lasati sucul sa se raceasca si gustati-l. In functie de gustul sau si preferintele dumneavoastra mai puteti adauga putina apa plata, zahar, scortisoara etc. Sfatul meu este: fara zahar! J
- Merele care au ramas, pot fi folosite pentru a face un sos de mere, deci nimic nu se pierde! Tot ce trebuie sa faceti este sa le puneti intr-un blender si sa adaugati putin zahar si scortisoara.
- Bucurati-va alaturi de familie de un suc NATURAL fara conservanti!
Cum poti pastra sucul de mere pentru iarna?
Ai facut un suc de mere natural si delicios din mere bio, dar timpul trece iar in 2-3 zile acestea incep sa fermenteze chiar daca sunt pastrate la frigider.
Vrei sa pui un suc de mere pentru iarna dar nu vrei sa pui conservanti? Ghici ce? Poti pastra un suc de mere pentru toata iarna fara sa folosesti deloc conservanti!
Inghetul
Inghetarea sucului de mere pentru a-l pastra pentru iarna este o solutie foarte buna, insa nu este pentru toata lumea. Trebuie sa astepti cateva ore sa se dezghete inainte sa poti consuma sucul de mere. Acest lucru poate fi frustrant si descurajant. De multe ori, pana se dezgheata sucul, nici nu iti mai este pofta. Este o solutie foarte buna insa nu e pentru toata lumea.
Pasteurizarea
Pasteurizarea sucului de mere este o metoda grozava deoarece sucul de mere pasteurizat poate fi pastrat pentru iarna toata viata.
Pasteurizarea este un proces care implica incalzirea sucului pana la 75°C si sa il pastrezi la temperatura asta timp de 20 de minute. Scopul acestui proces este de a stopa fermentarea sucului si de a omorî orice organism ce ar putea face sucul sa se strice. Daca este facut cum trebuie, nu afecteaza gustul sucului de mere iar acesta poate fi pastrat pentru iarna.
Sterilizarea si sigilarea
Sterilizarea si sigilarea unei sticle de suc o poate face sa reziste foarte mult. Daca este facut cum trebuie, se poate pastra sucul de mere pentru iarna chiar si la temperatura camerei fara sa fermenteze.
Acesta este un proces mai complex si nu voi explica aici care este cum se face, insa ideea de baza este ca sucul de mere este izolat de oxigen si astfel nu poate fermenta. Prin sigilare, poti pastra orice nectar de fructe pentru toata iarna.
PS. Din experienta mea, acest suc “rezista” cateva zile in frigider, deci este indicat sa faceti atata cat credeti ca puteti consuma intr-o saptamana daca nu vreti sa folositi alte metode pentru a pastra sucul de mere pentru iarna sau pentru orice sezon o fi cand cititi voi articolul.
Reteta 2: suc de mere festiv, aromat cu scorțișoară și nucșoară
Cele mai bune rețete sunt cele pe care le putem prepara ușor, din ingrediente minimale, pe care le avem deja prin casă sau sunt ușor accesibile.
Orice preparat, oricât de simplu ar fi, poate fi transformat într-o delicatesă dacă știm să îi adăugăm mirodeniile sau condimentele potrivite. Un bun exemplu în acest sens este această rețetă de suc de măr cu scorțișoară și nucșoară. Aveți nevoie doar de suc de măr, zahăr brun, citrice și mirodenii.
Este o băutură tradițională de sărbători de care se poate bucura întreaga familie. Ea poate fi preparată și vara, nu numai în sezonul rece, și consumată rece sau cu câteva cuburi de gheață.
Cum se prepară sucul de măr cu scorțișoară și nucșoară – rețetă
Număr de porții: 4-6
Timp total de preparare: 20 d minute
Ingrediente
- 4 căni cu suc de măr
- 1 cană de apă
- ½ cană de zahăr brun
- ½ lămâie
- 1 baton de scorțișoară
- ¼ linguriță de nucșoară măcinată
Mod de preparare
Pentru a obține o băutură cât mai sănătoasă și hrănitoare, este indicat să preparați sucul de mere în casă, folosind un storcător de fructe sau un blender/robot de bucătărie. Dacă nu aveți un astfel de aparat în casă, cumpărați un suc de mere cu o concentrație mare de fruct și cât mai puțin zahăr și aditivi.
Puneți sucul de măr într-o cratiță pe foc. Adăugați zahărul brun, batonul de scorțișoară și nucșoara. Când începe să clocotească, dați focul la mic și lăsați-l să fiarlșrbă timp de 10 minute. Strecurați și adăugați sucul de lămâie proaspăt stors.
Turnați sucul în pahare și decorați-le cu felii de lămâie. Dacă este cald afară, lăsați sucul să se răcească, apoi adăugați în pahare câteva cuburi de gheață. Astfel va puteti bucura de un suc de mere natural si sanatos. Delicios!
Sucul rămas se păstrează în frigider până la 4-5 zile, în sticle bine închise.
Sugestii
Dacă doriți să transformați acest suc într-o băutură alcoolică, adăugați puțin brandy sau bourbon (whisky) în suc.
Dacă preferați o băutură mai bogată, folosiți cidru de mere în loc de suc de măr. Cidrul se poate procura din magazine, însă se găsește mai greu în afara sezonului de toamnă.
Dacă doriți să preparați această rețetă în cantități mai mari, pentru o petrecere sau un alt eveniment special, măriți cantitățile ingredientelor și folosiți o cratiță mai mare.
Informații nutriționale per porție
- Calorii: 167
- Carbohidrați: 43 g
- Proteine: 1 g
- Grăsimi: 0 g
Sucuri si siropuri facute in casa
Incepeti ziua cu o cura de vitamine si consumati un pahar de suc proaspat preparat chiar de dumneavoastra. Vedeti ca, in curand, nu veti mai putea renunta la acest obicei, pentru ca sucurile de fructe furnizeaza organismului multe substante hranitoare valoroase si multa energie. Sunt bogate in vitamine, fructoza si substante minerale. Sucurile se recomanda a fi consumate proaspete, deoarece in starea aceasta au cel mai mare continut de vitamine.
Insa merita sa le pastrati si pentru iarna, fiindca majoritatea substantelor nu se pierd prin conservare. Anumite sucuri naturale stimuleaza sistemul imunitar si provin boli: sucul de soc si cel de coacaze ajuta in cazul racelii si febrei. Iar ca sa-ti potolesti setea nu exista altceva mai bun! Incercati aceste sucuri naturale, consumate simplu, cu apa minerala sau combinate intre ele in cocteiluri nealcoolice din sucuri si siropuri.
Sucul de coacaze preparat la rece e perfect pentru zilele fierbinti de vara si se pastreaza la frigider.
Zmeura se strica repede, din acest motiv trebuie consumata sau preparata imediat dupa ce ati recoltat-o sau cumparat-o.
Culesul murelor este destul de dificil deoarece coditele sunt presarate cu spini. De la o vreme incoace exista sortimente fara spini dar care din pacate nu sunt la fel de aromate.
Metode de a extrage sucul din fructe si legume
O metoda blanda de extras sucul este cea a extragerii prin aburi intr-o oala speciala. Fructele sau legumele se toarna intr-o site care se incalzeste deasupra apei fierbinti. Tinute in aburi, fructele plesnesc, iar sucul lor se aduna intr-un recipient special. Sucul astfel extras se poate turna direct in sticle.
Sucurile crude se extrag cel mai bine cu un storcator electric. O crenguta invartre fructele taiate marunt atat de repede si de mult, pana cand iese sucul din ele.
Chiar ma gandeam zilele astea sa incerc o reteta de suc de mere acasa. Te tin la curent cu ce imi iese. Multumesc pentru recomandare 😀
Ador sucul de mere!!!
Nu stiu cand, dar trebuie neaparat sa incerc si eu reteta asta.
Nu uita sa imi spui daca ti-a placut 😛
Interesant mod de a face suc de mere.
Chiar am sa testez si eu reteta asta. Cine stie, poate iese ceva mai bun decat din storcator 😛
Rade cateva mere, lasa-le sa se odihneasca putin si apoi le storci in mana. E foarte bun sucul si poti manca si merele cu zahar sau sa faci o prajitura.
Suna interesant, insa banuiesc ca obtii o cantitate foarte mica de suc per kilograme de mere in acest mod. Totusi, merita incercat 😛
vreau sa fac si eu suc de mere pt bebelus de 4 luni,,astazi am sa ancerc sa fac sper sa fie bun si la bebelusi
Buna Gina.
Sucul de mere este foarte bun pentru copii mici (copii mici a se intelege cei care sunt trecuti de 3 – 4 luni). Contine foarte multe vitamine si este foarte gustos. Incearca sa nu il indulcesti, iar daca o faci foloseste miere de albine.
Da-i cate putin sa vezi cum reactioneaza organismul lui. Unii il accepta fara probleme, insa altii nu, de aceea este important sa „testezi terenul” inainte.
PS. Partea cu testatul ramane valabila pentru orice aliment nou introdus. Asa poti descoperi diferite alergii sau alimente care nu ii priesc.
Nu stiu cat de bun este sucul de mere pentru bebelusi, pentru ca stimuleaza putin digestia. Si copii sunt mai sensibili la astfel de chestii. Intrebati si alte mamici inainte de a le da bebelusilor suc de mere.
bun am ancercat sa-i dau bebelusului meu suc de mere si nu vrea,ansa iam facut mar fiert ca crud nu vrea,cu biscuite si banana si a papat..si iam mai facut si morcov fiert cu putina bananuta si a papat foarte bine,,,dar as vrea sa-i dau si supica,cum so prepar si din ce legume sa-i fac,,sfatuitima va rog
pe mine ma intereseaza daca se poate si cum se face pentru a fi pastrat peste iarna, sau cum se face nectarul din mere.
Am copacii plini si nu stiu ce sa mai fac cu ele . multumesc.
Sa reziste peste iarna trebuie conservat. Cauta pe net articole despre conservarea sucului de mere. Am sa scriu si eu unul complet si daca doreste sa il publice Alecia aici il trimit cu cea mai mare placere.
Nectarul de mere se prepara similar. Iei 1 kilogram jumatate de mere, le tai, le bagi in storcator si vei obtine in jur de 1 litru de pulpa. Separat faci un sirop cu pahar de apa si zahar (350 grame) pe care le pui la fiert timp de vreo 15 minute. Dupa ce siropul se raceste ilt orni peste pulpa, il amesteci bine si voila!
PS. Chiar va recomand sa faceti nectar de mere acasa. Iese superb!
Nu trebuie sa va faceti griji pentru conservarea sucului de mere. Trebuie doar pasteurizat.
Puteti incerca sucul nostru de mere 100% natural, Fangaro. Nu contine niciun fel de adaos. Conservarea se face doar prin procesul de pasteurizare, adica o incalzire la 82 gr. C. Va asteptam!
Eu fac suc de mere ca in Perú iese delicios
pun intr-o oala 2 l apa scortisoara si cuisoare apoi 6 mere taiate bucati dar fara samburi le las 15 min apoi strecor sucul si merele le pun in blender pana se face o pasta apoi pasta o trec prin sita si o amestec cu sucul iese delicios
Unde e storcatorul ,daca ferbi merele cu apa, si pe urma le strecoari ?
Am scris deja. Prin fierbere se distrug toate vitaminele!