Rahatul turcesc este un dulce pe care eu îl ador – dar mă refer la adevăratul rahat turcesc, nu ce găsim în comerț. Trebuie să recunosc faptul că cel mai bun rahat turcesc l-am mâncat în Marele Bazar din Istanbul și din păcate la noi nu am găsit așa bunătate.
Pentru că îmi place atât de mult, am decis să încerc să-mi fac acasă rahat turcesc și pentru că a ieșit un deliciu, voi împărtăși rețeta și cu voi.
Ingrediente pentru rahatul turcesc cu portocale:
- 3 pahare de apă (aproximativ 600-700 ml de apă)
- 3 pahare de zahăr
- 1 linguriță sare de lămâie
- 1 pahar suc de portocale proaspăt
- 1 pahar amidon din porumb
- Opțional coajă rasă de portocală
Mod de preparare:
Pentru început aveți nevoie de o oală încăpătoare în care veți pune apa și zaharul, la foc mic si se amestecă cu un tel până zahărul se topește.
Într-un bol se adaugă amidonul de porumb și sucul de portocale – totul se amestecă foarte bine cu un tel pentru a nu se forma cocoloașe și până se dizolvă amidonul.
Când zahărul este complet dizolvat, se adaugă compoziția de amidon și se lasă pe foc mic, amestecând constant. Treptat, veți observa că aceasta va începe să se închege și să devină mai solidă.
Trebuie să amestecați constant și să lăsați câteva minute la fiert – la fel ca și cum ați face o cremă de vanilie. Culoarea compoziției se va schimba spre galben maroniu – atunci este momentul când veți adăuga coaja rasă de portocală (dacă vreți să folosiți) și mai lăsați 2-3 minute să fiarbă.
Pentru următorul pas aveți nevoie de o tavă de yena sau una din silicon – orice formă doriți. Compoziția se ia de pe foc și o puteți turna în formă, lăsând-o la răcit.
Când rahatul s-a răcit complet și s-a întărit, acesta se taie cubulete și se trece prin zahăr pudră sau fulgi de nucă de cocos (cum preferați)
Poftă bună!