Potica este un fel de prăjitură tradițională din Europa Centrală și de Est, formată dintr-un aluat dospit, umplut cu nuci, miere, unt, ciocolată sau alte ingrediente dulci.
Este adesea servită la sărbători religioase sau ocazii speciale, și poate fi găsită sub diferite denumiri și rețete în țări precum Slovenia, Croația, Serbia, Polonia sau Ucraina. Nouă ne placem să îi spunem cozonacul sloven.
Ingrediente pentru aluat:
- 500 g făină;
- 15 g drojdie proaspătă;
- 30 g zahăr plus 1 linguriță pentru preferment;
- 5 g sare fină;
- 160 ml lapte călduț;
- 2 gălbenușuri;
- 60 g unt topit.
Ingrediente pentru umplutura:
- 250 g nucă măcinată;
- 1 lingură zahăr;
- 70 g miere;
- 70 ml lapte;
- 1 ou;
- 1 linguriță scorțișoară pudră;
- zahăr pudră pentru decor (opțional).
Mod de preparare:
Pentru a face Potica, se ia un castron mai mare în care se pun două linguri de făină albă, o linguriță de zahăr, drojdia sfărmată și puțin lapte ușor încălzit. Toate ingredientele se amestecă, apoi se acoperă și se lasă la loc ferit de curent de aer timp de un sfert de oră.
Cu restul făinii, în alt bol, se face grosul aluatului, adăugând zahărul rămas și sarea. Se amestecă bine și se adaugă apoi prefermentul cu untul topit și cele două gălbenușuri. Totul se frământă pentru a obține un aluat care nu se lipește de mâini. Se lasă apoi la dospit, la cald, până crește să aibă un volum dublu.
În timpul în care aluatul dospește, se face umplutura pentru Potica. Se amestecă nuca măcinată cu zahărul și scorțișoara pudră, adăugând laptele ușor încălzit și mierea caldă. După ce amestecul s-a răcit, se adaugă oul bătut și se dă deoparte.
După ce aluatul a crescut, se pune pe masa de lucru și se scoate aerul din el. Pentru asta, se întinde cu sucitorul până se obține o formă dreptunghiulară de grosimea de 0,5 centimetri. Apoi, se adaugă umplutura și se întinde uniform, după care se rulează.
Se folosește o formă de cozonac pentru a coace. Tava se unge cu unt, apoi se așează Potica rulată, după care se mai lasă 30 de minute să mai dospească.
Cuptorul se preîncălzește la 200 de grade Celsius și se pune tava. Potica se unge cu ou bătut și se coace la temperatura de 180 de grade Celsius. În 40 de minute, cozonacul sloven este gata de scos din cuptor.
Foarte bună rețeta, am testat-o și eu. Multumesc frumos. Te pup
Mă bucur sincer să aud că rețeta a fost pe placul dvs. și că ați avut o experiență pozitivă testând-o! Este întotdeauna o plăcere să împărtășesc astfel de delicatese cu cititorii pasionați. Vă mulțumesc că ați luat un moment pentru a împărtăși impresiile dvs. cu noi. Sper să vă bucurați de multe alte rețete pe care le voi publica. O zi frumoasă!