Alecia - Blog Pentru Femei
No Result
View All Result
  • Home
  • Sănătate
  • Dietă & Slăbire
  • Frumusete
  • Casă și Gradină
  • Recomandări
DIABET
REȚETE CULINARE
  • Home
  • Sănătate
  • Dietă & Slăbire
  • Frumusete
  • Casă și Gradină
  • Recomandări
No Result
View All Result
Alecia - Blog Pentru Femei

Rețeta de Potica – cozonac sloven cu miere și nucă

by Maria
8 aprilie
reteta-cozonac-sloven

Potica este un fel de prăjitură tradițională din Europa Centrală și de Est, formată dintr-un aluat dospit, umplut cu nuci, miere, unt, ciocolată sau alte ingrediente dulci.

Este adesea servită la sărbători religioase sau ocazii speciale, și poate fi găsită sub diferite denumiri și rețete în țări precum Slovenia, Croația, Serbia, Polonia sau Ucraina. Nouă ne placem să îi spunem cozonacul sloven.

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g făină;
  • 15 g drojdie proaspătă;
  • 30 g zahăr plus 1 linguriță pentru preferment;
  • 5 g sare fină;
  • 160 ml lapte călduț;
  • 2 gălbenușuri;
  • 60 g unt topit.

Ingrediente pentru umplutura:

  • 250 g nucă măcinată;
  • 1 lingură zahăr;
  • 70 g miere;
  • 70 ml lapte;
  • 1 ou;
  • 1 linguriță scorțișoară pudră;
  • zahăr pudră pentru decor (opțional).

Mod de preparare:

Pentru a face Potica, se ia un castron mai mare în care se pun două linguri de făină albă, o linguriță de zahăr, drojdia sfărmată și puțin lapte ușor încălzit. Toate ingredientele se amestecă, apoi se acoperă și se lasă la loc ferit de curent de aer timp de un sfert de oră.

Cu restul făinii, în alt bol, se face grosul aluatului, adăugând zahărul rămas și sarea. Se amestecă bine și se adaugă apoi prefermentul cu untul topit și cele două gălbenușuri. Totul se frământă pentru a obține un aluat care nu se lipește de mâini. Se lasă apoi la dospit, la cald, până crește să aibă un volum dublu.

În timpul în care aluatul dospește, se face umplutura pentru Potica. Se amestecă nuca măcinată cu zahărul și scorțișoara pudră, adăugând laptele ușor încălzit și mierea caldă. După ce amestecul s-a răcit, se adaugă oul bătut și se dă deoparte.

După ce aluatul a crescut, se pune pe masa de lucru și se scoate aerul din el. Pentru asta, se întinde cu sucitorul până se obține o formă dreptunghiulară de grosimea de 0,5 centimetri. Apoi, se adaugă umplutura și se întinde uniform, după care se rulează.

Se folosește o formă de cozonac pentru a coace. Tava se unge cu unt, apoi se așează Potica rulată, după care se mai lasă 30 de minute să mai dospească.

Cuptorul se preîncălzește la 200 de grade Celsius și se pune tava. Potica se unge cu ou bătut și se coace la temperatura de 180 de grade Celsius. În 40 de minute, cozonacul sloven este gata de scos din cuptor.

Tags: Rețete de cozonac

Related Posts

salata-de-sfecla
Culinar

Salată de sfeclă roșie – un izvor de sănătate

turte-cartofi-chefir-fara-oua
Culinar

Turte de cartofi cu chefir. O rețetă apetisantă: Fără ouă

chifle dulci cu branza de vaci
Culinar

Chifle pufoase și dulci, cu umplutură de brânzică de vaci! Simplu și rapid

pregatim-branza-de-casa-30-minute
Culinar

Pregătim cea mai gustoasă brânză de casă în 30 de minute

tort pandispan cu piersici
Culinar

Tort Raiul Piersicilor: cu blaturi ușoare de pandișpan, piersici moi și cremă aromată

chifle pufoase cu crema de vanilie
Culinar

Chifle dulci și pufoase umplute cu cremă de vanilie

Comments 2

  1. Mona says:
    2 ani ago

    Foarte bună rețeta, am testat-o și eu. Multumesc frumos. Te pup

    Răspunde
    • Maria says:
      2 ani ago

      Mă bucur sincer să aud că rețeta a fost pe placul dvs. și că ați avut o experiență pozitivă testând-o! Este întotdeauna o plăcere să împărtășesc astfel de delicatese cu cititorii pasionați. Vă mulțumesc că ați luat un moment pentru a împărtăși impresiile dvs. cu noi. Sper să vă bucurați de multe alte rețete pe care le voi publica. O zi frumoasă!

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • salata-de-sfecla
    Salată de sfeclă roșie – un izvor de sănătate
  • chifle dulci cu branza de vaci
    Chifle pufoase și dulci, cu umplutură de brânzică de vaci! Simplu și rapid
  • turte-cartofi-chefir-fara-oua
    Turte de cartofi cu chefir. O rețetă apetisantă: Fără ouă
  • tort pandispan cu piersici
    Tort Raiul Piersicilor: cu blaturi ușoare de pandișpan, piersici moi și cremă aromată
  • pregatim-branza-de-casa-30-minute
    Pregătim cea mai gustoasă brânză de casă în 30 de minute
  • dieta-rina
    Dieta Rina – Cat poti slabi in 4 zile? Am testat aceasta dieta
  • cat-de-eficiente-sunt-dietele
    Tipuri de diete – cum te ajuta dietele sa slabesti?
  • dieta-disociata-meniu
    Dieta disociata – Dieta de 60 de zile cu care slabesti 15 kilograme
  • tarate-psyllium
    Tărâțe Psyllium – Cum se administrează? Ce beneficii au?
  • ce este dieta de 3 zile
    Dieta de 3 zile – planuri de mese, substituiri permise și precauții
  • Despre mine
  • Publicitate
  • Termeni si conditii
  • GDPR
  • Contact

© 2023 Alecia.ro - Blogul Femeii Moderne

No Result
View All Result
  • Home
  • Sănătate
  • Dietă & Slăbire
  • Frumusete
  • Casă și Gradină
  • Recomandări

© 2023 Alecia.ro - Blogul Femeii Moderne