Prin urmare, vrei sa inveti cum poti sa prepari acasa crema de branza. Ai noroc, pentru ca atunci cand vine vorba de modalitatile de preparare a branzeturilor, procesul de creare al cremei de branza este unul dintre cele mai usoare.
Noi o sa iti aratam doua moduri prin care poti sa o prepari, in care tot ceea ce trebuie sa faci este:
- sa lasi laptele la fermentat
- sa strecori bucatile de branza. Acest lucru inseamna ca, avand doar lapte si un anti coagulant, poti sa incepi!
De ce sa faci crema de branza facuta in casa?
Indiferent daca curiozitatea te-a adus pana aici sau daca vrei sa iti mai rafinezi unele abilitati culinare, nu poate sa fie negat faptul ca toata diferenta ewste data de faptul ca este facuta in casa. Crema de branza este fantastica daca o puneti pe biscuiti sarati si pe paine sau ca o baza pentru anumite sosuri sau pentru prajitura cu branza. Daca abia ai inceput sa prepari branzeturi facute in casa, crema de branza este foarte recomandata incepatorilor. De asemenea, faptul ca o prepari tu iti permite sa alegi ce ingrediente ajung in compozitia produsului pe care o sa ajungi sa il consumi.
De ce ingrediente o sa ai nevoie
Mai tii minte cum ziceam ca crema de branza este o optiune foarte buna pentru incepatori ? Acest lucru se datoreaza partial faptului ca probabil ai deja in casa majoritatea proviziilor de care ai nevoie si anume:
- O oala mai mare din otel inoxidabil (cu capac)
- Ustensile de amestecat
- Termometru
- Un prosop mai bun sau o muselina
- O strecuratoare si un bol sau un filtru pentru iaurt grecesc
- Lapte (sau o combinatie de lapte si de crema)
- Coagulant
- Branza pentru sare (optional)
Retete pentru crema de branza facuta in casa
Pasul 1: Pune laptele la fermentat
Optiunea 1: Folosirea unei culturi de bacterii pentru a incepe fermentatia cremei de branza
- Incalzeste laptele incet, pana cand ajunge la 30 de grade Celsius.
- Ia laptele de pe foc si amesteca bine in pachetul cu bacterii de cultura pentru crema de branza ( sa nu amesteci mai mult de 15 secunde)
- Acopera oala si lasa amestecul sa fermenteze timp de 12 ore la o temperatura cuprinsa intre 22 si 25 de grade Celsius.
- Dupa 12 ore, branza ar trebui sa arate cam ca iaurtul ( solida la atingere, dar inca destul de moale). Este posibil sa vezi si niste zar care se separa din branza. Zarul este in cea mai mare parte un lichid limpede.
Optiunea 2: Folosirea unei culturi mezofilice aromate si cheag
- Incalzeste laptele incet pana cand ajunge la o temperatura de 25 de grade Celsius
- Ia laptele de pe foc si lasa cultura mezofilica sa se dizolve la suprafata laptelui timp de 2 sau 3 minute. Din momentul in care cultura s-a dizolvat, trebuie sa incorporezi si cultura de incepere in acest amestec.
- Amesteca doua picaturi de cheag cu doua lingurite de apa sau poti sa dizolvi pastila de cheag intr-un sfert de lingura de apa, dupa care adaugi amestecul astfel obtinut in lapte. Folosind mai degraba miscari in sus si in jos in loc de o simpla miscare de agitatie, sa incorporezi cheagul in amestec. Sa nu amesteci prea mult.
- Acopera oala si permite amestecului sa fermenteze timp de 14 pana la 16 ore, la o temperatura cuprinsa intre 21 si 25 de grade Celsius
- Dupa o perioada de timp cuprinsa intre 14 si 16 ore, branza ar trebui sa arate cam ca iaurtul ( solida la atingere, dar inca destul de moale). Este posibil sa vezi si niste zar care se separa din branza. Zarul este in cea mai mare parte un lichid limpede.
Pasul 2: Strecoara branza
- Pui o bucata de tesatura din bumbac pentru unt ( indoita) sau un prosop mai subtire intr-o strecuratoare intr-un bol. Aduna colturile bucatii de material si fa noduri pentru a securiza.
- Agata bucata de material ce are branza in interior deasupra unui castron sau a unui bol pentru a se scurge. Un mod bun de a face acest lucru este sa agati bucata de material in jurul manerului unui dulap , astfel incat bolul in care se scurge zerul sa stea pe o suprafata dreapta.
- Lasa crema de branza sa se scurga intr 6 si 12 ore, pana prinde consistenta pe care o doresti.
- Adauga sare pentru mai multa aroma.
- Pastreaza la frigider. Foloseste in termen de o saptamana
Sfaturi si trucuri pentru a obtine o crema de branza cu un gust foarte bun
- Crema traditionala din branza este obtinuta din 50% smantana si 50% lapte. Poti folosi doar smantana daca iti doresti o crema de branza cu adevarat gustoasa
- Sa fii atent atunci cand urmeaza sa incalzesti laptele sau smantana. Daca o incalzesti prea repede, acest lucru nu ii va permite ulterior sa inceapa fermentatia sau va avea un gust neplacut.
- Daca iti doresti sa faci loturi mari de crema de branza, poti sa folosesti 3 litri de lapte ( sau un amestec de lapte si de smantana). Trebuie doar sa urmezi reteta de mai sus, folosind o cultura de bacterii pentru a incepe fermentatia cremei de branza. Daca apelezi la cea de a doua optiune, poti folosi 4 picaturi de cheag lichid cu un sfert de lingurita de cultura de bacterii.
Ce urmeaza?
Crema de branza. Preparata cu un buget foarte mic, ingrediente simple si pasi simpli, este foarte usor de preparat acasa. Sa mai aduc in discutie faptul ca nu contine aditivii pe care ii contine crema de branza din supermarket?