Reteta traditionala a ciorbei radautene provine din partea de nord a Romaniei si este usor si rapid de preparat. In afara de faptul ca este foarte gustoasa, aceasta ciorba de gaina are si unele proprietati benefice asupra organismului, pentru ca poate ajuta la tratarea simptomelor prezentate de raceala.
Bunicile noastre aveau dreptate atunci cand insistau sa consumam ciorba de pui. In afara de faptul ca este foarte gustoasa, aceasta ciorba ne poate hidrata corpul si ne poate stimula pofta de mancare. Mai important de atat este faptul ca cercetarile arata faptul ca aceasta ciorba are si unele proprietati de vindecare, pentru ca poate ajuta la tratarea simptomelor prezentate de raceala.
Util: daca-ti faci griji cu privire la kilogramele in plus, cafeaua de slabit Black Latte iti vine in ajutor. Arunca o privire in articolul respectiv si vezi cum poti slabi 6 kilograme pe luna fara prea multa bataie de cap.
De fapt, unele din ingredientele folosite la prepararea acestei ciorbe pot determina eliminarea simptomelor de inflamare a tractului respirator superior, manifestate prin secretiile nazale si tuse.
Efectele benefice pe care le are supa de pui pentru sanatatea noastra sunt cunoscute de secole intregi. Medicul si filozoful Mose ben Maimonides, bazandu-se pe experienta greaza, recomanda inca din secolul 12 supa de pui ca pe un leac pentru bolile care afectau sistemul respirator.
Reteta 1: ingrediente necesare pentru ciorba radauteana
- 400 de grame de carne de piept de pui
- 3 cepe
- Un ardei gras
- O telina mica
- Doi morcovi
- 400 de grame de smantana
- Doua lamai
- Doi sau trei catei de usturoi
- Sare, piper, foi de dafin si patrunjel
Ciorba radauteana – cum se gateste?
Pentru a gati o ciorba radauteana, trebuie mai intai sa pui carnea de pasare in apa rece, intr-o oala de 4 litri (nivelul apei ar trebui sa fie exact deasupra carnii).
Lasa la fiert timp de 5 pana la 8 minute, adaugand sare si piper dupa gust. Adauga smantana si lasa sa mai fiarba putin. Adauga doua cepe intregi, morcovii, niste piper si niste telina, dupa ce ai taiat-o in felii mici. Adauga sarea si piperul si inca putina apa fiarta.
Info: daca te confrunti cu respiratia urat mirositoare, este posibil sa fie din cauza parazitilor. Citeste aici despre tratamentul pentru parazitii intestinali Detoxic
Lasa ciorba la foc mediu, pana cand carnea este aproape moale. Scoate carnea de pasare si taie-o in bucati mici. Scoate legumele si taie morcovii in bucati mici. Adu oala inapoi la fierbere si adauga carnea si morcovii. Apoi, poti sa adaugi restul de ceapa cruda in cantitati mici si cealalta jumatate din cantitatea de piper. Lasa la fiert pentru inca 5 pana la 10 minute, dupa care poti sa adaugi piper si sare dupa gust. Adauga si smantana. Daca bucatile de ceapa s-au inmuiat, adauga suc de lamaie. Poti sa folosesti una sau doua lamai, in functie de cat de acra iti doresti ciorba sa fie. Mai lasa putin ciorba pe foc si adauga patrunjelul tocat.
Intr-un bol separat, toaca usturoiul si amesteca-l cu putina apa minerala. Poti sa adaugi acest amestec in fiecare castron cu ciorba. Daca ai de gand sa consumi intreaga cantitate de ciorba intr-o singura zi, atunci poti sa adaugi usturoiul direct in oala, dar este de preferat sa tii usturoiul separat si fiecare invitat sa ia decizia daca sa adauge usturoi sau nu.
Sfat: Daca adaugi usturoi in intreaga portie de ciroba radauteana, aceasta isi va schimba culoarea peste noapte.
Reteta 2: o alta abordare pentru a gati o ciorba radauteana
Aceasta este o reteta pe care aveti sansa sa o incercati in partea de nord a Romaniei, pentru ca este originara in mod traditional din judetul Suceava. Nu este greu de preparat si nici nu necesita mult timp sau abilitati speciale- dar trebuie sa te asiguri de faptul ca folosesti cantitatile mentionate in reteta si ca urmezi sfaturile si trucurile prezentate mai jos.
O sa ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 500 de grame de carne de pui (de recomandat fara oase, pentru ca iti va fi mai usor)
- 3 cepe
- 3 morcovi
- Un ardei gras
- 400- 500 de grame de smantana
- 2 sau 3 lamai
- 2 sau 3 catei de usturoi
- Sare, piper si foi de dafin
Pune carnea de pui intr-o oala de 4 sau 5 litri- nivelul apei ar trebui sa fie fix deasupra carnii si nu mai sus. Lasa sa fiarba putin pana cand reusesti sa elimini spuma care se aduna deasupra, preferabil cu o paleta. Apoi, poti sa adaugi 2 cepe intregi, morcovii, o jumatate din ardeiul gras si telina, de asemenea intreaga (poti sa o tai, de fapt, in doua sau trei bucati). Adauga niste sare si piper si mai pune niste apa fierbinte. Ar trebui sa fierbi apa separat- sa nu adaugi apa rece, pentru ca acest lucru va face carnea sa fie mai tare.
Info: Ravestin, este te poate ajuta in cazul in care ai probleme cu colesterolul. Arunca o privire peste recenzia suplimentului si vezi parerile celor care l-au folosit.
Lasa sa fiarba la foc mediu pana cand carnea e aproape fiarta, dupa care scoti carnea si o tai in bucatele mici. Legumele fierte trebuie, de asemenea, sa fie scoase. Vei pastra doar morcovii- pe care de asemenea trebuie sa ii tai. Pune oala inapoi pe foc si adauga carnea si morcovii inapoi. Apoi, poti sa adaugi restul de ceapa cruda, pe care de asemenea o vei taia in bucatele mici, cu cealalta jumatate cruda de ardei gras.
Lasa sa fiarba timp de 5 sau 10 minute si adauga sare si piper dupa gust. Apoi poti sa adaugi smantana si sa lasi sa mai fiarba putin. Verifica daca bucatile de ceapa sunt de asemenea fierte- daca sunt, poti sa adaugi sucul de lamaie. Poti sa folosesti 2 sau 3 lamai pentru acest lucru, in functie de cat de acra iti doresti sa fie ciorba ta.
Dupa aceea, poti sa lasi sa mai fiarba putin si gata. In cele din urma, poti sa adaugi si putin patrunjel.
Intr-un bol diferit, poti sa sa zdrobesti usturoiul si sa il amesteci cu niste apa minerala. Poti sa adaugi acest amestec in fiecare castron cu ciorba. Daca ai de gand sa mananci toata ciorba intr-o singura zi, atunci poti sa adaugi direct usturoiul in ea, dar este de preferat sa il tii separat si sa iti lasi invitatii sa decida daca adauga usturoi sau nu. Daca adaugi usturoi in ciorba si o lasi peste noapte, aceasta isi va schimba culoarea.
Reteta 3: ciorba radauteana de pui in stil romanesc din Radauti
Cautam pe internet o alta reteta romaneasca pentru o ciorba si am gasit o reteta de ciorba de pui din Radauti pe care trebuie sa o incerci. Este foarte usor de preparat si rezultatele sunt surprinzator de placute. Pentru persoanele care incearca sa isi controleze greutatea in plus, eu nu le recomand aceasta reteta, pentru ca are foarte multe calorii.
Ingredientele de care vei avea nevoie:
- Un pui de aproximativ 1-1,5 kilograme
- Doua linguri de ulei vegetal
- O ceapa mare taiata
- Doi morcovi de dimensiuni medii
- O radacina mare de patrunjel
- O treime sau o jumatate de radacina de telina
- Doua sau trei frunze de telina
- Doi cartofi de dimensiuni medii
- Un ardei gras rosu
- 6 pana la 8 catei de usturoi
- 5 linguri de otet sau de suc de lamaie (sau de bors) sau dupa gust
- 500 de grame de smantana cu 30% grasime
- O lingura de faina alba
- 3 oua
- Doua lingurite de patrunjel
- Doua lingurite de marar
- Doua lingurite de leustean
Instructiuni de preparare
- Pune carnea de pui in patru litri de apa cu aproximativ o lingura de sare
- Lasa la fiert timp de o ora si scoate spuma alba care se aduna la suprafata apei
- Curata cepele, morcovii, radacina de patrunjel, radacina de telina si cartofii
- Taie totul in cuburi mici. Cartofii ar trebui sa fie taiati in cuburi mai mari
- Caleste ceapa, radacina de patrunjel, morcovii, radacina si frunzele de telina in ulei timp de 15 minute si apoi adauga cartofii si mai amesteca timp de 5 minute
- Adauga toate legumele in oala mare unde fierbe puiul
- Lasa totul la fiert pentru inca 30 de minute, pana cand carnea cade de pe oase si legumele sunt moi
- Ia oala si da-o deoparte
- Separa carnea de oase, pe care le arunci
- Toaca usturoiul pana cand devine moale ca o pasta. Combina usturoiul cu cateva linguri de ciorba si apoi il adaugi in oala
- Adauga otetul, sucul de lamaie sau borsul
- Amesteca faina cu smantana si 3 oua si amesteca bine, dupa care adaugi acest amestec in oala
- Pune oala pe aragaz la foc foarte mic (supa nu trebuie sa fiarba)
- Tine oala pe foc inca 5 minute si adauga toate verdeturile