Această rețetă se transmite în familia noastră de la bunici. Umplutura are un gust plăcut, ușor acrișor, care iese din tiparele obișnuite.
Foarte important: este necesar să folosiți castraveți de casă, ideal sărați; în caz extrem, marinați. Castraveții din comerț nu sunt potriviți, veți pierde timpul și ingredientele.
Cu castraveți „acri” din magazin nu veți obține un gust bun. Aroma umpluturii depinde de calitatea castraveților!
Încercați să pregătiți o dată și veți surprinde atât pe voi, cât și familia cu gustul lor. Dacă preparați și voi astfel, împărtășiți rețeta voastră în comentarii. Umplutura permite multe experimente!
Ingrediene pentru aluat:
- 300 ml kefir
- 100 ml lapte
- 25 g drojdie proaspătă (sau 10 g drojdie uscată)
- 2 ouă (un gălbenuș pentru uns)
- 125 ml ulei vegetal
- 2 linguri zahăr
- 1,3 lingurițe sare
- 750-800 g făină
Ingrediente pentru umplutură:
- 500 g castraveți marinați
- 2 cepe
- 120 g orez
Pregătirea aluatului:
Într-un bol, amestecați 100 ml lapte călduț, 10 g drojdie uscată și 2 linguri de zahăr. Lăsați 5 minute să se activeze. Dacă folosiți drojdie proaspătă, utilizați 25 g. Când drojdia s-a activat, adăugați sarea, un ou și un albuș, păstrând gălbenușul pentru uns (deoarece pirojki vor fi coapte în cuptor).
Amestecați bine, adăugați kefirul și 60 ml din uleiul vegetal (restul va fi folosit pentru frământare). Adăugați treptat făina, frământând până obțineți un aluat elastic. Eu am folosit 770 g făină.
La final, încorporați restul de ulei și frământați pe masă timp de 5 minute, până când aluatul devine neted și omogen. Lăsați aluatul să crească într-un loc cald, acoperit cu un prosop. Timpul de dospire variază în funcție de temperatura din bucătărie.
Pregătirea umpluturii:
Vă recomand să fierbeți orezul din seara precedentă. Am fiert 120 g de orez în apă sărată până a fost gata.
Cât timp aluatul dospește, ne ocupăm de umplutură:
Orezul este deja gata. Rămâne să tăiem ceapa. Castraveții îi dăm pe răzătoarea mare sau îi tăiem cubulețe – va fi chiar mai suculent astfel.
Într-o tigaie, încălzim ulei vegetal și călim ceapa până devine moale. Eu am adăugat o linguriță de zahăr în ceapă. Apoi adăugăm castraveții în tigaie și îi prăjim până când lichidul se evaporă și amestecul capătă o ușoară nuanță aurie.
Adăugăm orezul, gustăm și, dacă este necesar, mai ajustăm cu condimente după preferințe. Umplutura este gata!
Când aluatul a crescut, frământați-l ușor și împărțiți-l în bucăți mici.
Suprafața de lucru o ung cu ulei vegetal și întind aluatul fie cu sucitorul, fie îl întind ușor cu degetele.
Pun umplutura în centru (fără să fiu zgârcită).
Apoi adun marginile și dau plăcintelor forma dorită.
Așezați plăcintele pe o tavă unsă cu ulei vegetal sau tapetată cu hârtie de copt și lăsați-le să mai crească puțin.
În gălbenuș am adăugat o lingură de lapte și, cu aproximativ 3 minute înainte de coacere, ung plăcintele.
Coaceți-le în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 20-25 de minute, până devin aurii.
Le puteți, de asemenea, prăji într-o tigaie cu ulei vegetal, până se rumenesc frumos pe ambele părți.
Pofta buna!