Reteta: Bautura tonica fermentata din turmeric

Bautura Turmeric

Turmericul are reputatia de a fi ingredient foarte sanatos. Mai poate, de asemenea, sa adauge o culoare si o aroma in plus in retete. Foloseste putina radacina sau pudra in a doua fermentare a kombucha sau a kefirului sau poti sa adaugi putina radacina la o salata.

Aceasta bautura este foarte gustoasa si reimprospatanta, fiind putin efervescenta datorita fermentatiei naturale a mierii. Consuma cateva guri doar asa, de distractie, sau poti sa adaugi putin in retetele de preparare a carnii sau a pestelui.

10 beneficii de sanatate dovedite ale turmericului si ale curcuminei

Ingredientele de care ai nevoie:

  • O radacina de turmeric cu o lungime cuprinsa intre 13 si 18 centimetri, curatata si taiata in bucati
  • Intre 5 si 7 capsule de tamarind sau 2 lingurite de pasta de tamarind
  • Sucul a doua lamai
  • O jumatate de cana de miere simpla
  • 2 sferturi apa

Bautura Turmeric

Instructiuni

  1. Pune radacina de turmeric intr-un sfert de apa si pune la fiert. Trebuie sa fierbi pentreu cel putin 20 de minute, ppana cand apa capata o culoare galbena puternica.
  2. In timp ce turmericul fierbe, poti sa pregatesti capsulele de tamarind. Trebuie sa spargi si apoi sa deschizi capsulele, dupa care sa indepartezi doar fructul. Lasa fructul de tamarind sa clocoteasca, amestecand foarte incet, astfel incat sa se dizolve si sa capete o textura ca de gem. Atunci cand semintele au iesit din fruct, lasa amestecul sa se raceasca, dupa care sa il treci printr-o strecuratoare pentru a indeparta semintele si cojile acestora si apoi poti sa creezi pasta.
  3. Atunci cand apa de turmeric este pregatita, adauga destula apa rece cat sa se raceasca amestecul si  amesteca cu atentie pentru a lichefia turmericul gatit.
  4. Poti sa adaugi pasta de tamarind peste acest amestec si sa amesteci din nou.
  5. Adauga sucul de lamaie  si mierea, dupa care amesteci din nou.
  6. Sa adaugi destula apa rece cat sa aduci cantitatea la aproape 2 litri de lichid
  7. Imparte tonicul amestecat in borcane mici cu capacul inchis, lasand aproximativ 1 cm de spatiu gol.
  8. Lasa sa fermenteze la temperatura camerei timp de una sau doua zile, dupa care poti sa le pui la frigider.

Mierea va fermenta gradat, lasandu-si in urma gustul, insa si nu dulceata. Atunci cand esti pregatit sa consumi acest amestec, amesteca bine pentru a distribui partile solide sau poti sa strecori acest amestec daca vrei un lichid mai limipede.

Variatii: poti sa adaugi putin ghimbir sau poti sa folosesti ceai de busuioc in loc de apa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here