Ceapa este un aliment cu efect tonic și terapeutic, folosit de mii de ani. Roșie, galbenă, albă ori verde, ceapa conține o mulțime de nutrienți și poate fi consumată atât în stare crudă cât și fiartă, prăjită sau uscată. Atunci când este preparată termic, o parte din calitățile sale nutritive sunt distruse, de aceea ar fi mai bine să fie consumată în stare crudă.
Cei care au stomacul sensibil trebuie să lase ceapa la macerat în ulei de măsline o noapte întreagă, apoi o pot adăuga în salate. De asemenea, ceapa are proprietăți medicinale uimitoare și poate înlocui o mulțime de medicamente.
Această legume conține vitaminele B6, C și E, fier, iod, sodiu, calciu, fosfor și sulf. De asemenea, ceapa conține puține calorii și ajută la arderea grăsimilor. Persoanele care mănâncă frecvent ceapă au un risc mai redus de a se confrunta cu boli de inimă, răceală sau reumatism.
Ceapa – beneficii pentru sănătate
- Are proprietăți antiseptice și antireumatice;
- Are efect diuretic, expectorant și hipoglicemiant;
- Calmează durerea;
- Are proprietăți antibacteriene;
- Menține sănătatea sistemului digestiv
- Are efect sedativ și calmant.
Remedii naturiste pe bază de ceapă
În caz de reumatism și gută, se consumă câte 2 căni de decoct de ceapă zilnic. Pentru prepararea unui decoct se spală 2 cepe de mărime medie și se fierb cu tot cu coajă într-o oală cu apă timp de 15 minute. În oală se adaugă o cană și jumătate de apă. Acest decoct se consumă călduț, pe stomacul gol.
Cei care se confruntă cu diaree pot consuma un decoct preparat din foi de ceapă uscată. Aceștia trebuie să bea câte jumătate de litru de decoct pe zi.
În caz de insomnie se consumă ceapă crudă, înainte de culcare. Pentru astenie și surmenaj intelectual se consumă, de asemenea, ceapă crudă.
În caz de gripă, se prepară un macerat din ceapă și se consumă câte două pahare pe zi, unul la prânz și unul seara. Cei care suferă de diabet trebuie să consume câte 10-15 picături de tinctură de ceapă zilnic.
Pentru arsuri sau degerături se aplică pe zona afectată comprese cu suc de ceapă. De asemenea, pentru degerături se folosește și ceapa coaptă. Se pune leguma în cuptor și se gătește până se înmoaie, după care se pune pe zona afectată.
Cei care fac crize de nervi trebuie să taie o ceapă pe jumătate și să inspire de câteva ori. În caz de tuse, se consumă sirop de ceapă. Pentru prepararea siropului se taie curăță ceapa, se taie solzișori și se pune la fiert împreună cu o cană de apă și două lingurițe de zahăr. Când siropul clocotește se dă prin sită și se toarnă în borcane.
Sucul de ceapă este eficient în caz de înțepături de insecte. Pentru prepararea sucului se dă o ceapă pe răzătoare mică, iar cu sucul obținut se masează zonele afectate.
Pentru a nu te ustura ochii atunci când tai ceapă, pune-o într-un vas cu apă rece și las-o acolo timp de câteva minute. Astfel va avea timp să elibereze acele substanțe care irită ochii.