Ai conservat prunele pentru iarnă? Astăzi am deschis ultimele două borcane de prune după cea mai bună rețetă după părerea mea! Incredibil de delicioase iar acum trebuie sa pregatesc alte borcane pentru ca avem o productie foarte buna de prune si anul acesta!
Cu un astfel de borcan, nu este o rușine să mergi în vizită si sa duci un borcan pentru degustare. Oricine îl va aprecia! Rețeta este, desigur, pentru toamnă, dar după ce am deschis borcanul, am decis că trebuie să o împărtășesc chiar acum, așa că păstrează-o ca să nu o pierzi!
Ingrediente: pentru 6 borcane de 500 ml
- prune – 2,5 kg
- zahăr – 750 gr
- apa – 300 ml
- cuișoare – 1 lingură
- ienibahar – 1 lingurita
- scorțișoară – 1 lingură
- foi de dafin – 6 buc. (1 buc în fiecare borcan)
- coaja de lamaie si portocala
- otet – 3 linguri
- coniac – 8 linguri (puteți face fără el, dar cu coniac este cu siguranță mai gustos)
Preparare:
Pregătiți marinada. Pune într-o cratiță zahărul, cuișoarele, ienibaharul, scorțișoara, frunza de dafin, coaja de lămâie și portocală. Se toarnă apă, se pune pe foc și se aduce la fierbere.
Se toarnă oțet și coniac în marinada fiartă, se fierbe timp de 5 minute și se adauga pruna, străpungându-le în prealabil, pe ambele părți, cu o scobitoare. Se lasa in marinada timp de o ora.
După o oră, scurgeți marinada, aduceți din nou la fiert, puneti din nou prunele și lăsați încă o oră.
După o oră, se scurge marinata, se pune pe foc și se aduce la fierbere. Intre timp se pun prunele in borcane sterilizate. Asigurați-vă că adăugați o frunză de dafin, cuișoare (1-2) și ienibahar (1-2 boabe) în borcan. Le folosim pe cele care au fost la marinada.
După fierbere, turnați marinata fierbinte în borcane, strangeti bine capacele, puneți-le cu capul în jos și lăsați-le să se răcească.
Deschideți dupa 2-3 săptămâni de la gătire! Gustul este ireal! Pofta buna!