Pufoasa ca un nor, aceasta prajitura este recomandarea mea sincera pentru masa festiva pentru ca e atat de delicioasa incat va fi „vedeta” momentului!
Pentru prajitura eu am folosit o tava de 26 x 26 cm, cu pereti detasabili (este mult mai usor sa scoateti prajitura daca veti folosi o astfel de tava).
Ingrediente pentru blat:
- 250 g de făină
- 120 g de unt
- 2 galbenusuri
- 45 g zahăr pudră
- 1 lingură mare de praf de copt
Crema de branza:
- 1 kg de crema de branza
- 1 cană de zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 3 oua intregi
- 3 galbenusuri
- 2 budinci fara zahar (2 plicuri de 40 gr)
- 500 ml lapte
- 1/2 cană de ulei
Bezea:
- 5 albusuri
- 1 cană de zahăr
- putina sare
Preparare:
Aluat – se pun toate ingredientele într-un bol (se faramiteaza untul) și se frământă rapid aluatul și se dă la frigider pentru 15 minute. La sfarsitul acestui timp, intindem aluatul uniform pe o tava tapetata cu hartie de copt. Înțepați aluatul cu o furculiță și coaceți 16 minute la 180 de grade (fără ventilator, sus-jos).
Crema de branza – Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. În timp ce prăjitura se coace, pregătiți amestecul de brânză. Bateți ouăle și gălbenușurile timp de un minut. Apoi adăugați zahărul și zahărul vanilat și amestecați timp de 5-6 minute până se formează o compozitie omogena. Se adauga apoi cate o lingura de branza, amestecand de fiecare data.
In cel de-al doilea castron amestecam budinca cu laptele. Se toarnă amestecul de brânză și se adaugă ulei. Se amestecă până la omogenizare. Amestecul va fi lichid, așa trebuie. Cât este încă fierbinte, turnați amestecul pe blatul prăjiturii. Se da la cuptorul incalzit la 175 de grade si se coace 65 de minute. Cu 10 minute înainte de final, vom pregăti bezeaua.
Imediat ce cheesecake-ul este copt, reduceți temperatura la 150 de grade.
Albusurile se bat spuma cu sare pana se ingroasa, apoi se adauga zahar cate o lingura, batand continuu (cca 5-6 minute). Întindeți spuma pe cheesecake fierbinte si faceti modele cu o furculiță și puneți la cuptor pentru 15 minute la 150 de grade.
Scoateți din cuptor când cheesecake-ul se răcește și apar picaturi de „roua” pe el. Va doresc pofta buna!