Pectina: ce este si la ce este buna?

0
207
citrice-pectina

Este o substanță de neînlocuit, folosită în medicină (tablete, geluri), industria alimentară (marmeladă), cosmetologie (masca pentru ten).

Încă nu sunteți familiarizați cu “eroul”? Să vedem apoi ce este pectina, ne vom arunca în perfecțiunea acestui aditiv alimentar și vom dezvălui câteva laturi întunecate.

Ce este pectina?

Mai întâi, să definim în termeni generali cu ce avem de-a face. Pectina este o polizaharidă purificată, un compus chimic complex din plante, o fibră solubilă comestibilă. Mulți cumpărători au întâlnit substanța ca parte a descrierii produsului sub codul suplimentar E440.

Info: citeste despre bautura de slabit numita PECTIN

citrice-pectina

Setul de funcții ale pectinei este diversificat: compusul este utilizat ca un agent de îngroșare, stabilizator, clarificator, agent de filtrare, agent de reținere a apei. Ca principale surse de extracție a compusului la nivel industrial intalnim coaja de citrice (compoziția de pectină 20-35%), pulpa de sfeclă pentru gradul de zahăr (10-20%), coaja de mere (10-15%), coșurile din floarea-soarelui 15-25%).

Pectina pe bază de mere este mai des utilizată în producția de produse de cofetărie (înghețată, bomboane, bezele, rahat, gem). Se foloseste pectina de citrice la produsele lactate (iaurturi), maioneză, ketchup, sucuri ambalate.

Substanța este disponibilă și pentru uz casnic. Pectina sub formă de pudră este amestecată strict cu produsele reci (sucuri, fructe), varianta lichidă este permisă pentru conectarea cu mancaruri fierbinti. Mâncărurile gătite în plus față de consistența groasă necesară vor obține o aromă fructată și o dulceață, care va reduce cantitatea de zahăr și, respectiv, conținutul de calorii.

pectin

Proprietăți utile ale pectinei

Vom înțelege influența aditivului alimentar “pectină“. Beneficiul acestui compus pentru organism este într-adevăr neprețuit. Principala proprietate extraordinară a substanței constă în curățarea la scară largă, naturală și sigură a tuturor sistemelor fără tulburări de echilibru bacteriologic, care este însoțită de un efect de întinerire.

În plus față de avantajul principal al pectinei, are o serie de calități excelente:

  • conduce la stabilirea unui metabolism,
  • îmbunătățește sistemul circulator la periferie,
  • efectul benefic asupra membranei mucoase a tractului gastrointestinal datorită proprietăților astringente și învelitoare,
  • activează microflora ,
  • accelerează absorbția nutrienților,
  • preia funcția unui medicament antiinflamator cu complicații ulceroase,
  • promovează activarea microorganismelor care produc vitamine, leagă și îndepărtează metalele grele (plumb, mercur, stronțiu), efectuează întinerire generală și recuperare la nivelul celular,
  • controlează (dacă este necesar reduce) nivelul de colesterol din sânge.

formula-pectina

Utilizarea pectinei este obligatorie pentru persoanele care lucrează în industria chimică sau care trăiesc în zonele contaminate (norma este de 15 grame pe zi).

Pectina ne afecteaza organismul?

Reacția negativă poate provoca doi factori: prezența alergiilor și a supradozajului. Al doilea este mai probabil să fie dependent de suplimentele biologice, deoarece este problematică suprasaturarea dietei cu această substanță: 15 g de pectină este considerată norma, iar 5 g de polizaharidă sunt conținute în 0,5 kg de fructe proaspete.

Consecințele nocive sunt după cum urmează:
  • in colon, se declanșează procesele de fermentare, apare colica,
  • in intestinul subțire apare microflora destabilizată,
  • nivelul de asimilare a proteinelor și grăsimilor scade, absorbția substanțelor minerale (fier, calciu, zinc, magneziu) este blocata;
  • există flatulență,
  • există o erupție cutanată, exista o agravare generală a sănătății.

A obține aceste simptome prin consumul de alimente bogate în pectină este imposibilă. Mananca fructe si legume cate vrei si nu te duce departe cu suplimentele biologice.

Beneficii pentru pierderea in greutate

Această polizaharidă este o adevărată descoperire pentru oricine dorește să scape kilogramele in plus. Un loc de onoare în dietă este prevăzut cu ajutorul pectinei:

slabire-cu-pectina

  • proprietăți active de curățare,
  • capacitatea de a elimina carbohidrații dăunători (aduce libertate la “rezervele de grăsime” pe termen lung), conținut bogat în fibre dietetice (în timpul celulozei digestive, este transformată și încetinește procesul de digestie, menținând un sentiment de sațietate de lungă durată),
  • posibilitatea de a accelera metabolismul și microcirculația.

Pentru a reduce greutatea, nutriționiștii recomandă să luați zilnic 20-25 g de pectină de mere. Rezultatul va fi rapid si uimitor: minus 300 g de depozite grase (nu apa si masa musculara) la fiecare 24 de ore.

În procesul de control al greutății și curățării generale, se recomandă să se acorde o atenție deosebită produselor cu conținut ridicat de pectină atunci când se formează o rație:

  • Fructe de padure: afine, coacăze negre, căpșuni (verifica aici cate calorii au capsunile), cireșe, zmeură, pepene .
  • Fructe: lamaie, piersici, mere, pepene galben (exisa si o dieta cu pepene galben), portocale,  caise, pere, struguri, prune, mandarine.
  • Legume: cartofi, sfecla, morcovi (vezi aici o reteta de suc de morovi), varza, castraveti, vinete, ceapa.

Suplimentarea meniului cu candidații din listă nu va aduce nicio complicație și va ajuta corpul să fie tonifiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here