10/10voturi

In putine sectoare ale industriei farmaceutice internationale s-au lansat si continua sa se lanseze intr-un ritm foarte rapid, atat de multe noi preparate ca in domeniul medicamentelor pentru slabire.

Aceasta nu corespunde insa unei bogatii reale a mijloacelor chimioterapice menite sa combata ingrasarea, ci reprezinta un fenomen cu cauze predominant comerciale. Pe cat de rapid (si deseori zgomotos) apar noile preparate pentru slabire, pe atat de repede dispar sau intra intr-un anonimat aproape total.

In realitate, numarul mijloacelor medicamentoase ale combaterii ingrasarii este redus. In categoria medicamentelor anorexice (care scad pofta de mancare) exista doua tipuri principale de preparate. Variantele lor sunt foarte apropiate, atat in ce priveste compozitia si modul de actiune, cat si eficacitatea.

Cele doua tipuri de medicamente anorexice sunt:

  •  preparatele de tipul “anapetol” – ului, produs de industria noastra farmaceutica. Este vorba de substante a caror actiune se manifesta in special la nivelul sistemului nervos central, unde influenteaza centii foamei, producand o scadere a poftei de mancare.
  • preparatele de tipul medicamentului romanesc,”Gastrofibran”, a caror actiune de scadere a poftei de mancare se realizeaza predominant la nivelul stomacului. Este vorba de substante cu valoarea nutritiva mica sau aproape nula care, ajunse in stomac, au capacitatea de a-si mari volumul prin hidratare. In plus, ele se digera si se absorb lent, astfel ca ramanand o oarecare perioada de timp in stomac, dau senzatia de satietate.

Efectele medicamentelor anorexice nu se dovedesc a fi identice in toate cazurile. Scaderea poftei de mancare se manifesta, sub influenta lor, in grade foarte diferite ceea ce se explica si printr-o reactivitate organica individuala variata, dar mai ales prin faptul ca pofta de mancare ramane un fenomen in care intervin puternic elemente psihice subiective.

Se intelege ca preparatele anorexice reprezinta doar mijloace ajutatoare pentru usurarea aplicarii unei cure de slabire mai sarace decat cea obisnuita pentru persoane obeze. Aceste preparate nu se adreseaza decat intr-o mica masura si in mod indirect intregului ansamblu de procese fiziologice ce sunt interesate intr-o forma sau alta de obezitate. Cei care asteapta efecte miraculoase si socotesc ca inghitind cateva pastile de slabit pe zi isi vor vedea kilogramele topindu-se ca prin farmec se inseala!

Alte suplimente care taie pofta de mancare:

In ultimii ani au aparut foarte multe suplimente (nu neaparat sub forma de pastile) care afirma faptul ca taie pofta de mancare. Unul dintre cele mai in voga in aceasta perioada este siropul Eco Slim, despre care am citit atat cuvinte de lauda ca sti foarte multe crtici si acuzatii de ineficienta. Un altul care mi-a captat atentia este tot un sirop, si anume o bautura cu Pectin numita Lives.

Revenind la acesta as dori sa adaug un singur lucru: dupa cum va spuneam si mai sus, nu exista preparate minune. Acele suplimente pe care (si eu mi le-as dori, sincera sa fiu) care sa-ti permita sa slabesti fara efort. Orice supliment de slabit veti folosi, luati in considerare faptul ca necesita dieta si vointa.

Atentie: preparatele anorexice nu tebuie folosite decat dupa sfatul medicului. In primul rand pentru ca dozele ce pot fi folosite sunt destul de largi si fixarea dozei pentru fiecare caz in parte trebuie sa tina seama de considerente complexe. In al 2lea rand pentru ca, pe langa efectele favorabile si dorite de scadere a poftei de mancare, preparatele anorexice pot produce si efecte secundare mai mult sau mai putin nocive. Si in sfarsit, pentru ca ambele tipuri de preparate anorexice sunt contraindicate la persoane care sufera sau au suferit de anumite tulburari nervoase, gastrice sau hepatice.

Productia si consumul de calorii in curele de slabire

Inainte de a lamuri ce reprezinta metabolismul bazal, ar fi indicat sa definim semnificatia pe care o are, din punct de vedere fiziologic, notiunea de calorie. In mod curent, suntem obisnuiti sa vorbim despre caloriile alimentare si subintelegem ca valoarea nutritiva a alimentelor este direct porportionala cu continutul lor in calorii.

Intr-adevar, cea mai mare parte dintre substantele alimentare pot fi considerate, daa acceptam compararea organismului cu o masina, drept combustibil absolut necesar functionarii acesteia. Ca orice combustibil, alimentele pun la dispozitia masinii umane cantitati variabile de energie. Eliberarea de energie de catre alimente se face prin transformarile pe care acestea le sufera in organism. Dupa cum am aratat mai sus, transformarile substantelor alimentare in organism al caror ansamblu reprezinta metabolismul, sunt extrem de complexe. Dar, in linii cu totul genrale se poate spune ca esenta acestor transformari consta, in principal dintr-un lant de oxidari succesive ale substantelor provenite din digestia alimentelor.

Oxidarile sau arderile care au loc in permanenta in organism sutn generatoare de energie. Este vorba, se intelege de o anume energie biologica adica de un potential energetic folosibil de catre o masina alcatuita din celule vii. Masura folosita pentur echivalarea diferitelor forme este caloria. De altfel , este cunoscut ca orice reactie chimica presupune obligatoriu fie o eliberare, fie o inmagazinare de energie calorica . In ultima instanta, in fiecare din miliardele de celule ale organismului are loc un fenomen dubli, de consum si de producere de energie conditionat de aportulde combustibil alimentar.

O calorie reprezinta, dupa cum se stie, cantitatea de caldura necesara pentur a ridica temperatura unui kg de apa cu 1 grad Celsius. Valoarea calorica a alimentelor depinde de natura si compozitia lor. Substantele alimentare fundamentale – proteinele, glucidele si lipidele – au o valoarea calorica specifica si constanta. Iata cantitatile de caldura generate prin metabolizarea completa a unui gram de fiecare substanta alimentara fundamentala:

  • 1 gram de proteine produce 4,1 calorii
  • 1  gram de glucide produce 4,1 calorii
  • 1 gram de lipide produce 9,3 calorii

Mentionam ca glucidele si lipidele produc aceeasi cantitate de caldura, daca sunt arse in afara organismului sau oxidate in organism. Proteinele produc o cantitate mai mare de caldura cand sunt arse in afara organismului si anume 1 g produce 5,3 calorii. Explicatia consta in faptul ca organismul realizeaza o oxidare integrala a glucidelor si lipidelor, pana la formarea de bioxid de carbon si apa, in timp ce proteinele sunt incomplet arse de catre celulele organismului.

Apetitul, foamea si satietatea

Aportul alimentar normal este asigurat de un mecanism complex in care hipotalamusul joaca un rol important. Tehnicile care au folosit distructia, stimularea, autostimularea, explorarea electro-fiziologica, precum si studiile anatomice au dus la individualizarea a doua zone apropiate localizate in hipotalamus, cu efecte opuse asupra comportamentului alimentar si anume:

  • prima zona situata mai lataral a fost numita centrul foamei, intrucat stimularea sa induce senzatia caracteristica de foame, in timp ce distructia sa induce o indiferente fata de alimente (afagie).
  • a doua zona situata mai medial, a carei stimulare inhiba senzatia de foame in timp ce distructia lui este urmata de un consum exagerat de alimente. Rolul centrului satietatii este acela de a inhiba centrul foamei.

Activitatea centrilor hipotalamici este modulata de etajele nervoase superioare si anume: nucleul amigdalei si ariile corticale ale sistemului limbic (girusul hipocampului si girusul gingulat) si alte lobului prefrontal. Aceste structuri infulenteaza comportamentul alimentar al omului, in determinarea caruia factorii familiali, culturali sociali si experienta personala joaca un rol important. Principalele instrumente cu care opereaza centrii nervosi sunt apetitul, foamea si senzatia de satietate.

  • Apetitul poate fi definit ca anticiparea placuta a aportului alimentar, care apare inaintea foamei si care nu poate fi satisfacut decat cu alimentele preferate.
  • Foamea constituie o senzatie particulara, dezagreabila in absenta posibilitatii de a te alimenta localizata adeseori in epigastru si care poate fi calmata cu orice aliment comestibil.
  • Satietatea este o senzatie vaga, dependenta nu numai de distensia gastrica produsa de ingestia de alimente, dar si de o stare euforizanta particulara, greu de definit. Aceasta din urma pare a tine de stimularea receptorilor morfinici centrali de catre unele substante alimentare numite morfin-like (asemanatoare morfinei). S-a sugerat chiar, ca aportul alimentar excesiv intalnit la unele persoane obeze, ar putea fi explicat prin dorinta subconstienta de a realiza aceasta stare post-prandiala euforizanta caracteristica.

6 COMENTARII

  1. Aveti mare grija cu pastilele de slabit. Chiar daca sunt pastile ce suprima pofta de mancare sau diuretice sau alte chestii de acest gen puteti da de belea daca nu le luati cum trebuie. Cel mai indicat este sa consultati un medic inainte.

  2. buna ziua, am 70 de ani si 130 de kg, am inceput sa ma sufoc. prin ani 1964 am luat anepetol si atunci am slabit mult. va rog poate ma ajutati sa obtin asemenea pastile.

    va multumesc.

  3. Siropul Ecoslim este eficiente in taierea senzatiei de foame si a poftelor de dulce dar este recomandat a se tine in paralel o dieta si un program de miscare. Dieta nu trebuie sa fie un regim strict doar sa fim mai atenti la ce mancam.

    Cat despre miscare chiar este necesara pentru tonifierea corpului altfel o sa atarne carnea si pielea, mai ales daca slabesti mai mult 5-6 kg. Deasemenea, programul de exercitii fizice face ca efectul yoyo sa dispara. Adica nu o sa mai pui la loc kilogramele pierdute.

    Pastilele de slabit Gastrofibran sunt si ele eficente doar in acelasi conditii. Acelasi lucru este valabil si pt suplimentele cu cafea verde, chitosan, forskolin, glucomannan si altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here