Pasta de hrean are un gust foarte bun, este sănătoasă și ușor de preparat. Hreanul îmbunătățește circulația sangvină și întărește imunitatea, deoarece este bogat în vitamina C. În plus, conține minerale importante precum magneziu, potasiu și fier.
Pastă de hrean
Pentru a prepara o pastă de hrean avem nevoie de:
- 450 grame hrean ras
- 10 grame sare
- 40 grame zahăr
- 350 ml apă fiartă și răcită
- 100 ml oțet și 100 ml ulei de floarea soarelui
Mai întâi curățăm hreanul și-l dăm pe răzătoare, apoi adăugăm celelalte ingrediente și amestecăm până obținem o pastă omogenă. Punem pasta obținută în borcane mici pe care le închidem ermetic și le depozităm în frigider.
Sos de hrean cu miere
Acest sos are un gust foarte bun și este ușor de preparat.
Ingrediente necesare:
- 3 linguri miere de albine
- 6-10 linguri hrean ras
- 1 lingură oțet
- Sare, piper
- 200 ml smântână de gătit
Mai întâi curățăm hreanul, îl spălăm și îl dăm pe răzătoare, apoi adăugăm smântâna de gătit, oțetul, mierea de albine, sarea și piperul.
Hrean la borcan
Pentru prepararea acestei rețete avem nevoie de:
- 100 grame hrean ras
- 20 ml apă
- 1 lingură oțet
- 1 linguriță de zahăr
- Sare
Punem într-o oală apa, oțetul, sarea și zahărul și așteptăm să fiarbă. Turnăm apoi lichidul fierbinte peste hreanul ras, amestecăm bine și punem pasta obținută în borcane pe care le închidem ermetic și le păstrăm la frigider.
Ceai de hrean
Acest ceai este recomandat pentru cei care se confruntă cu dureri de cap, sinuzită, bronșită, reumatism și afecțiuni ale tractului urinar. Pentru prepararea lui avem nevoie de:
- 100 grame hrean ras
- 200 ml apă
Se curăță hreanul, se spală și se dă pe răzătoare, apoi se pune într-un vas cu apă clocotită. Se lasă la infuzat aproximativ cinci minute, după care se strecoară și se consumă în trei reprize.
Beneficiile hreanului pentru sănătate
Hreanul are proprietăți antibacteriene și poate combate mai multe bacterii periculoase, inclusiv E.coli. Potrivit unui studiu, izotiocianații extrași din rădăcina de hrean împiedică dezvoltarea unor ciuperci care provoacă infecții cronice ale unghiilor.
De asemenea, hreanul susține sănătatea aparatului respirator. În momentul în care consumi hrean, simți o senzație de arsură în nas și gât. Din acest motiv, leguma rădăcinoasă este folosită în ameliorarea răcelii.
Potrivit unui studiu efectuat pe 1500 de persoane, un supliment care conține 80 mg rădăcină de hrean este foarte eficient în tratarea infecțiilor sinusurilor acute. De asemenea, hreanul este util în susținerea funcției tiroidiene, are proprietăți laxative și diuretice.
Hreanul poate fi un remediu bun pentru migrene, deoarece are capacitatea de a îngusta vasele sangvine.
Alte beneficii ale hreanului:
- Efect laxativ, purgativ
- Efect antibiotic, expectorant și bronhodilatator
- Susține funcționarea normală a sistemului nervos
- Îmbunătățește memoria
- Ajută la ameliorarea durerilor articulare
- Elimină excesul de apă din corp
Deși are multe beneficii, hreanul nu trebuie consumat în cantități mari pentru că poate irita sistemul digestiv. Această legumă rădăcinoasă nu este recomandată persoanelor care se confruntă cu boli inflamatorii intestinale.
De asemenea, hreanul nu ar trebui consumat de mamele care alăptează, deoarece unele substanțe din compoziția sa pot ajunge în laptele matern și pot afecta starea de sănătate a copilului.