Pareri Despre Pronutrition – Suplimente Nutritive Pentru Sportivi

Pronutrition este una dintre cele mai renumite companii distribuitoare de suplimente nutritive de la noi din tara. Sunt sigur ca toti cei interesati de suplimente nutritive ati auzit si ca majoritatea dintre voi ati cumparat cel putin o data de la ei.

Eu sunt client Pronutrition de vreo mai bine de 4 ani si intotdeauna am fost multumit de produsele lor, de modul in care am fost tratat ca si client si bineinteles de raportul calitate/pret oferit de cei de la Pronutrition. Recunosc ca nu am testat toate produsele, ci doar o parte din ele printre care Creatina Monohidrata, Milk and Egg, Iso Whey si Pro Whey. De asemenea am observat ca cei de la Pronutrition au frumosul obicei sa mai strecoare si cate un mic bonus pe langa produsele comandate. Cam de fiecare data mi s-a intamplat sa primesc cate o cutie de 500 grame de Iso Whey sau cateva batoane proteice.

De asemenea sunt „abonat” si la revista lor gratuita Pro Muscle care imi ajunge lunar in cutia postala si care ma mai tine la curent cu noutati din culturism, tehnici de antrenamente pentru profesionisti si noutati in ceea ce priveste suplimentele nutritive.

Deci, in linii mari eu sunt destul de multumit de ceea ce Pronutrition ofera si daca mi-ar cere cineva sfatul, acesta ar merge fara indoiala catre ei. Sunt curios ce experiente ati avut voi cu Pronutrition si ce parere aveti despre ei.

Pronutrition Iasi

Cand m-am mutat in Iasi am cautat cateva zile la rand o reprezentanta Pronutrition in acest oras asa ca daca sunteti si voi in cautarea unui  distribuitor Pronutrition Iasi va las mai jos adresa si informatiile necesare pentru a lua legatura cu ei:

Bodyline
Adresa: Iulius Mall, Zona Sport, Etaj 1 (dupa Zara)
Telefon: 0744906978

Acolo puteti gasi punctul de distributie de suplimente Pronutrition in Iasi. Daca aveti nelamuriri in legatura cu zona si doriti indicatii mai exacte nu ezitati sa ma intrebati aici sau sa sunati la numarul de mai sus.

Milk and Egg – un supliment proteic cu raport calitate/pret extraordinar


Milk and Egg este primul tip de proteine pe care l-am luat si asta se intampla acum cativa ani buni cand eram prin liceu. Imi aduc aminte era in sala un tip masiv, care ma corecta de fiecare data cand faceam gresli la diverse tipuri de exercitii. Intr-o zi cand stateam de vorba in pauza dintre serii m-a intrebat ce suplimente nutritive iau, la care eu am ridicat din umeri.  Mi-a dat o revista, mi-a facut chiar el comanda atunci si am asteptat 4 – 5 zile cat dura pe vremea aia livrarea unui pachet prin Posta Romana.

Ei bine, dupa prima mea galeata de 4 kg de Milk and Egg am luat in jur de 5 kilograme in greutate, lucru ce era un miracol pentru un ectomorf care nu putea pune jumtate de kilogram. Chiar pot sa zic ca am fost extrem de incantat.

Milk and Egg este un supliment nutritiv care are la baza concentrate proteice de o calitate superioara si anume 70% proteina extrasa din lapte (Cazeina si lactalbumina) si albus de ou. Eu personal cred ca Milk and Egg ofera unul dintre cele mai bune rapoarte calitate / pret de pe piata la ora actuala. Este ideala pentru cei care doresc sa puna masa musculara de calitate si este ideala chiar si pentru cei care doresc sa slabeasca dar in acelasi timp sa nu piarda masa musculara.

Ingrediente Milk and Egg

Principalele ingrediente din Milk and Egg sunt: proteina concentrata din zer si oua, cacao, calciu, lapte praf, potasiu, albumina din albus de ou si diverse arome.

Milk&Egg este disponibila la cutii de 900g, 2100 g si 4000g si in arome de ciocolata, capsuni si banane. Le-am incercat pe toate, iar aroma de ciocolata este cea care mi s-a parut cea mai buna. De asemenea si Milk and Egg cu aroma de capsuni este foarte buna, iar cea cu aroma de banane mi se pare putin cam gretoasa.Totusi, aspectul asta depinde de fiecare persoana in parte si de gusturile lor.

Cum se ia Milk and Egg?

Aceasta intrebare este in mintea celor mai multi incepatori care isi achizitioneaza o galeata de proteina. Ei bine, inainte de toate va invit sa cititi cu atentie indicatiile de pe cutia cu Milk & Egg. Niciodata nu luati dozaje mai mic isau mai mari decat cele recomandate de producator. In cazul Milk and Egg este recomandat sa luati doua portii a cate 2 masuri zilnic (chiar si in zilele de pauza). Deci, puneti doua masuri de Milk and Egg in shaker, adaugati aproximativ 300 ml de lapte (de preferat) sau apa si amestecati-le.

Sfat: daca lasati timp de 10 – 20 de minute shake-ul la macerat va avea un gust considerabil mai bun.

Suplimentele proteice

Suplimentele proteice, vândute sub formă de pudre cu arome diverse, au fost criticate multă vreme. Şi uneori pe bună dreptate. Gustul lor putea fi artificial, de-a dreptul chimic chiar, şi calităţile lor intrinseci, medicale şi nutriţionale, mai degrabă contestabile. Dar lucrurile s-au schimbat!

Astăzi, suplimentele proteice sunt mai naturale decât multe dintre alimentele vândute în supermarket. Nu toate, desigur. Dar anumite mărci au făcut cu adevărat eforturi considerabile. Să ne înţelegem asupra acestui termen de „natural“: vrem să vorbim despre originea lor (niciun produs chimic sau de sinteză), despre calităţile lor, despre lipsa lor de pesticide, adică de caracterul lor biologic…

Ceea ce nu pare „naturală“ este poate prezentarea lor, sub formă de pudră, cu toate că există din ce în ce mai multe produse gata de folosire şi de preparate gătite. Multe dintre produsele care-ţi sunt familiare, precum biscuiţii, sosurile gata preparate sau supele la plic conţin molecule chimice, coloranţi, urme de pesticide şi mai ales grăsimi rele pe care nu le regăsim într-un supliment proteic de calitate.

Bineînţeles, nimic nu e mai bun ca alimentele de bază pe care ni le oferă natura: legume cultivate în bune condiţii, creştere tradiţională etc. Dar într-un demers de slăbit, trebuie să priveşti suplimentele proteice de calitate ca pe un ajutor specific (punctual şi uneori regulat), totodată eficace şi fără riscuri pentru sănătate. Totul depinde de cum sunt utilizate.

Cum alegi un supliment proteic?

Dacă medicul tău este puţin iniţiat în utilizarea lor, a fost nevoit să studieze formulele şi compoziţiile diferitelor produse disponibile. Cere-i sfatul.

În practică, trierea suplimentelor proteice bune nu este un proces foarte complicat.

  • Cere o transparenţă totală asupra compoziţiei. Niciun ingredient nu trebuie să fie ascuns. Trebuie să ştii ce proteine, dar şi ce arome şi excipienţi au fost utilizaţi. Dacă ambalajul nu te informează cu exactitate asupra acestor puncte fundamentale, evită aceste produse.
  • Utilizează întotdeauna suplimente proteice asociind cel puţin trei surse diferite de proteine, ceea ce vrea să însemne că vei refuza suplimentele proteice care nu conţin decât proteine de lapte sau de soia, de exemplu. Ar fi extrem de prost echilibrate pentru sănătatea ta.
  • Un al treilea punct decurge din precedentul: cere ca fabricantul să garanteze un „indice chimic” al produselor sale superior lui 100. în spatele acestui termen ştiinţific se ascunde calitatea nutriţională a produsului. Dacă indicele chimic este inferior lui 100, aportul de aminoacizi va fi de slabă calitate. Aşadar, dacă produsul nu comportă nici o indicaţie referitoare la indicele chimic, evită-l!
  • În afară de îndulcitori, un supliment proteic de calitate nu trebuie să comporte nici un produs chimic. Fugi de toate produsele care utilizează deja arome de sinteze, coloranţi artificiali au alţi conservanţi chimici. Astăzi, tehnologia permite obţinerea aromelor şi coloranţilor în totalitate naturali. Cere asta de la fabricant şi dacă acesta nu este cazul, încearcă în altă parte.
  • În prelungirea punctului precedent, fabricantului unui supliment proteic trebuie să-ţi poată garanta că produsul lui nu conţine OGM , nici metale grele, nici pesticide. Chiar şi în acest caz, nu alege decât produse garantate de reguli de calitate independente. Cea mai strictă dintre ele este fără îndoială norma ISO 9001. Dacă produsul este garantat de această normă, poţi fi sigur de calitatea lui.
  • Şi iată cel mai important punct medical. în afară de calitatea intrinsecă a produsului şi de modul de fabricare, pentru ca un supliment proteic să fie eficace, trebuie să răspundă la două imperative:

–              Să aducă o cantitate suficientă de proteine. O „raţie“ de proteine corespunde cam la 18-20 g de aminoacizi. Un supliment proteic trebuie să aducă aşadar 18-20 g de proteine pe unitate, în caz contrar va trebui să iei mai multe. De altfel, cantitatea proteinelor este cea care condiţionează preţul. Dacă faci comparaţie între două mărci, calculează întotdeauna preţul per gram al proteinelor. Vei avea uneori surprize majore!

–              Să aibă întotdeauna un aport mai mare de proteine decât de glucide. Numeroase suplimente proteice sunt mult prea bogate în glucide. Compară întotdeauna raportul proteine/glucide pentru a verifica dacă acest produs te va hrăni fără să te îngraşe, fiind totodată eficace în privinţa saţietăţii. Dacă are prea mult zahăr, vei obţine efectul invers!

Ai acum toate cărţile în mână pentru a alege produse de calitate. Apoi va veni alegerea savorilor în funcţie de gusturile tale personale. Pentru asta, este preferabil să alegi game foarte variate, atât în număr de produse propuse, cât şi în varietate de texturi şi savori.

De ce să utilizezi suplimentele proteice?

Chiar dacă anumite produse au astăzi o calitate excelentă şi sunt cât mai naturale cu putinţă, nu este mai bine să alegi alimente pe deplin naturale, neprocesate industrial? Logica ne-ar face să răspundem „da“ fară ezitare, dar nu este aşa de simplu, căci:

  • Multe dintre proteine sunt prea bogate în grăsimi.

Majoritatea alimentelor protidice sunt „sărate“ şi nu e aşadar uşor să consumi din acestea de patru ori pe zi. Dimineaţa şi la ora 16:00 se pot prefera proteine cu gust „dulce“.

  • Numeroase persoane nu se dau în vânt după carne, şi le va fi greu aşadar să consume proteine în cantitate suficientă.
  • Prea multe alimente proteice animale (cărnuri în special) antrenează un fenomen numit acidoză, care nu este bun pen­tru sănătate şi favorizează, printre altele, osteoporoza. Nu este cazul unui supliment proteic de calitate.

Atenţie, vorbim aici despre o situaţie în care pacientul este supraponderal şi-i este greu să-şi controleze apetitul. Nu toată lumea are nevoie să consume proteine o dată la patru ore. Departe de noi ideea de a vrea să facem pe toată lumea să ia suplimente proteice. Dar dacă prezinţi un exces de greutate important şi cauţi soluţii ca să scapi de el, suplimentele proteice vor fi aliaţi formidabili care nu trebuie neglijaţi. Aduc, într-un mic volum foarte puţin caloric, şi sub o formă foarte agreabilă, o cantitate optimă de proteine cu foarte puţine zaharuri şi numai cu grăsimi bune.

În practică, consideră suplimentele proteice de calitate ca pe un aliment suplimentar în „arsenalul tău alimentar“, o notă în plus în gama ta de alimente care-ţi permit să compui simfonii de meniuri adaptate la demersul tău de control al greutăţii.

Există riscuri pentru sănătate?

Chiar dacă suplimentul proteic este de foarte bună calitate şi chiar dacă este util ca să scazi în greutate, nu este periculos pentru sănătate? Absolut deloc! Avem toate studiile ştiinţifice care ne permit să afirmăm asta.

Un supliment proteic de calitate poate fi dat unui copil, unei femei însărcinate, unei persoane convalescente sau în boli grave. Şi toţi specialiştii le prescriu în aceste situaţii! Căci un bun supliment proteic nu este niciodată periculos de unul singur. Ceea ce poate deveni nefast pentru sănătate este modul de a le utiliza. Astfel, este important să:

  • nu mănânci exclusiv suplimente proteice, ci să le asociezi mereu cu legume, crudităţi şi alte alimente;
  • nu depăşeşti cantităţile fiziologice utile şi necesare pentru sănătatea ta.

Dacă respecţi aceste reguli, nu rişti absolut nimic.

S-a spus multă vreme că proteinele erau dăunătoare pentru rinichi. Acest lucru este fals dacă ai rinichi sănătoşi. Proteinele trebuie într-adevăr limitate în cazul persoanelor care au o insuficienţă renală gravă şi care vor trece la dializă în curând, lucru foarte rar, din fericire.

De altfel, majoritatea sportivilor profesionişti consumă cantităţi de proteine de două până la trei ori superioare celor pe care ţi le propunem. Or, n-ai auzit niciodată spunându-se că sportivii erau bolnavi de rinichi şi sfârşeau toţi în dializă!

Scopul nostru este tot să punem sănătatea înaintea siluetei: consumarea unei proteine o dată la patru ore nu comportă niciun risc pentru sănătatea ta şi poate schimba într-adevăr evoluţia greutăţii şi vieţii tale!

Iso Whey

Iso Whey este o combinatie de proteine de inalta calitate care contine in cea mai mare parte proteine din zer care dupa cum probabil stiti sunt proteine cu absorbtie rapida si cu o valoare biologica considerabil mai mare in comparatie cu proteine ce provin din alte surse. In cazul in care veti opta pentru acest tip de proteine va recomand, sa le luati imediat dupa antrenamente deoarece au o absorbtie rapida si sunt exact ceea ce organismul dumneavoastra are nevoie dupa o sedinta de antrenament.

De asemenea, Iso Whey este foarte recomandata celor care au probleme cu greutatea sau celor care in paralel cu antrenamentul pentru forta si masa musculara mai tin si o cura de slabire. Deoarece este o proteina din zer, Iso Whey contine cantitati foarte mici de grasimi si de colesterol, astfel incat va favoriza si acumularea masei musculare fara a avea vreo influenta asupra grasimilor deci fara a pune vreo piedica curelor de slabire. Foarte multi dintre culturistii renumiti consuma Iso Whey si s-au declarat multumiti de efectele acestui tip de proteina.

Ingrediente si administrare

Iso Whey are drept ingrediente principale concentrat de proteine din zer, izolat proteic din zer, proteina de inalta calitate din zer, arome (in functie de gustul care il doriti), sucraleoza si acesulfam de potasiu.

La fel cum veti gasi si pe cutia de la Iso Whey va recomand sa luati dupa antrenament sau dimineata 2 masuri de Iso Whey pe care le veti amesteca in 300 ml de lapte sau apa dupa preferinta. Faptul ca eu am recomandat sa fie luate dimineata sau dupa antrenament nu inseamna ca nu puteti lua oricand in timpul zilei, insa in perioadele recomandate de mine veti avea cele mai bune rezultate. De asemenea pentru performante mai bune recomand administrarea impreuna cu o proteina cu absorbtie lenta care va fi luata seara inainte de culcare. Un exemplu de aceasta proteina este Milk and Egg.

Iso Whey este disponibil in doua sortimente:

  • 1500 g (ciocolata sau vanilie): pret -> 139 lei
  •  900g (ciocolata sau vanilie): pret -> 84 lei

Eu personal recomand aroma de ciocolata. Este o opinie strict personala ce tine de gusturile mele.

Pro Whey – o proteina din zer foarte buna pentru perioada de definire

Pro Whey este un alt tip de proteina din zer de o inalta calitate care fara indoiala este o alegere foarte buna pentru orice culturist sau pentru oricine practica un sport solicitant si doreste sa isi ajute organismul cu o proteina cu absorbtie lenta de calitate superioara. Dupa cum am mai discutat si intr-un alt articol, proteinele din zer sunt printre cele mai bune proteine si au cea mai mare valoare biologica. De asemenea contin si foarte multi aminoacizi BCAA care sunt importanti pentru cresterea musculara.

Cel mai mare avantaj pe care Pro Whey il prezinta (din punctul meu de vedere) este acela ca este o proteina curata, care poate fi luata de oricine chiar si in timpul curelor de slabire. Spre deosebire de Milk and Egg de exemplu care in curele de slabire s-ar putea sa nu fie tocmai ceea ce va doriti, Pro Whey nu favorizeaza chiar deloc aparitia grasimilor deoarece nivelul de gasimi din Pro Whey este extrem de mic.

Ingrediente si administrare Pro Whey

Principalele ingrediente din Pro Whey sunt: concentrat din proteine de zer, arome (in functie de alegerea pe care o veti face), coloranti (doar in cazul in care optati pentru aroma de capsuni), sucraleoza si accesulfam de potasiu.

Producatorul recomanda a se servi cate 2 masuri de Pro Whey amestecate cu un pahar mare (300ml) de lapte sau apa. Fara indoiala cel mai bun gust il veti obtine daca veti folosi lapte. Aceasta ar constitui o portie de Pro Whey care eu personal va recomand sa o serviti dimineata sau imediat dupa antrenament deoarece este o proteina cu absorbtie rapida, iar in aceste perioade se va asimila foarte bine.

Pro Whey este disponibila in mai multe arome si in diferite cantitati:

  • 900 g(capsuni, ciocolata, vanilie natur) -> pret: 59 lei
  • 2000 g(capsuni, ciocolata, vanilie natur) -> pret: 120 lei
  • 4000(capsuni, ciocolata, vanilie natur) -> pret 211 lei

Eu, personal, am mare încredere în proteine. Vă ajută corpul să se recupereze după exerciţiile fizice. Ajută la creşterea masei musculare ce se formează în mod natural prin arderea caloriilor. În plus vă oferă energia necesară. Dacă veţi mânca proteine sau veţi bea un amestec de proteine după un antrenament, febra musculara va fi cu mult redusă a doua zi. Dar asta nu înseamnă că trebuie să exageraţi şi să mâncaţi doar proteine. Ţineţi întotdeauna cont de faptul că dieta voastră trebuie să fie una echilibrată.

Axaţi-vă pe peşte la cuptor, la aburi sau la grătar şi căr­nuri slabe, cum ar fi carnea de pui, curcan, struţ şi bivol sau felii subţiri de cărnuri roşii, cum ar fi nucă de vită, pulpă de vită, vrăbioară, jambon de vită, muşchi şi file de vită. Vege­tarienii trebuie să fie foarte atenţi să îşi ia aportul de pro­teine. Printre sursele bune de proteine non-animale se numără fasolea (fasolea roşie, fasolea pestriţă, năut), tofu, fructe şi seminţe oleaginoase (migdale, nuci, seminţe de pin).

Referitor la proteine, modul în care le preparaţi este esenţial pentru păstrarea beneficiilor. În momentul în care frigeţi o bucată de pui sau ungeţi friptura cu unt, asta înseamnă că adăugaţi grăsimi la ceva ce ar fi de altfel o mâncare sănătoasă. Nu pră­jiţi mâncarea! Acel strat cro­cant nu este nimic altceva decât pură grăsime! Chiar şi atunci când gătiţi la foc rapid amestecând repede poate fi nesănătos.

Cu ex­cepţia cazului în care gătiţi la aburi sau în sosuri fără grăsimi sau utilizaţi o canti­tate minimă de ulei, nu faceţi altceva decât să îmbibaţi mâncarea în, aţi ghicit!, gră­sime. Renunţaţi la şunculiţa grasă (cu excepţia cazului în care are un conţinut redus de grăsimi, fiind gătită cu spray pentru gătit), la ari­pioare, fileuri de peşte prăjit, chiar şi cartofi prăjiţi — dacă nu vă pasă că se depune pe partea dorsală, gândiţi-vă la inima voastră. Acel exces de ulei vă blochează arterele.

Pe lângă faptul că proteinele reprezintă un combustibil cu ardere constantă, ce vă oferă energie pe termen lung, care la rândul ei vă ajută la creşterea masei musculare, proteinele mai au şi un conţinut ridicat de fier. Mare parte din fierul din organism este stocat în sânge, o cantitate mică pierzându-se în timpul ciclului menstrual.

Pentru a evita carenţa de fier, ar trebui să creşteţi aportul de fier după ciclu şi de asemenea în timpul sarcinii. Pentru vegetarieni, vă sugerez legume şi fructe bogate în fier, cum ar fi spa­nac, fasole, stafide, prune, fasole verde boabe, fasole albă, fasole neagră, mazăre, broccoli, sfeclă elveţiană, sparanghel, pătrunjel, năsturel şi verze de Bruxelles, precum şi paste, pâine, cereale şi alte cereale integrale îmbogăţite cu fier.

De aici încep să se complice lucrurile: doar pentru că mâncaţi proteine şi fier nu înseamnă că corpul vostru le asimilează. Pentru a asimila în mod eficient fierul, trebuie să vă asiguraţi că ingeraţi mâncăruri bogate în vitamina C, deoarece unul dintre scopurile principale ale vitaminei C este de a ajuta la asimilarea fierului.

De ce, oare, este atât de important încât îi dedic un întreg paragraf?

Deoarece atunci când aveţi o carenţă de fier, deveniţi anemice. Per­soanele ce suferă de anemie au o stare de iritaţie, ameţesc, au dureri de cap şi se simt extenuate — ceea ce nu are legătură cu scopul cărţii mele, care este o încercare de a vă determina să faceţi exerciţii fizice. Dar haideţi să fim sin­cere, există şanse mult mai mici să vă respectaţi rutina de fitness dacă aveţi în mod constant o stare de slăbiciune.

Înainte să deschideţi frigiderul şi să înşfăcaţi o pulpă de pui sau un cârnăcior, familiarizaţi-vă mai întâi cu opţiunile pe care le aveţi, de a alege între proteinele bune, cele acceptabile şi cele rele. Ceea ce determină calitatea unei proteine este conţinutul de grăsimi. Cu excepţia câtorva peşti graşi bogaţi în acizi graşi omega-3 cum ar fi somonul, scrumbia, păstrăvul de apă dulce, heringul, sardinele şi tonul albacore, proteinele de calitate au un conţinut scăzut de grăsimi.

Fierul şi exerciţiile fizice

Aproximativ 90 % dintre femei au o carenţă de fier. Deoarece mare parte din fier este stocat în hematii şi datorită faptului că femeile pierd mult sânge în fiecare lună la ciclul menstrual, acestea au nevoie de o cantitate dublă de fier faţă de bărbaţi —18 miligrame pe zi.

Vă veţi da seama că rezerva de fier este scăzută în momentul în care vă veţi simţi extrem de obosite, mintea va fi înceţoşată şi veţi simţi că parcă nu aveţi energia necesară pentru a face exerciţii fizice (bineînţeles aceste simptome pot însemna şi alte lucruri, dar nu ignoraţi posibilitatea existenţei unei carenţe de fier şi nu doar lipsa de somn).

Cauza oboselii excesive este faptul că fierul ajută la transportul oxigenului din hematii în muşchi şi creier. Nu sunteţi sigure că aportul de fier din dieta voastră este suficient? O analiză de sânge de rutină efectuată de medicul vostru vă va determina nivelul de fier. Dacă este prea scăzut, doctorul vă poate prescrie un supliment pe bază de fier.

Vă prezint în continuare sursele de proteine şi categori­ile în care se încadrează.

Proteine bune

  • Peşte/fructe de mare: ureche de mare, ton, anşoa, biban, calmari, moluşte, cod, crab, rac, plătică, biban de mare, hering, păstrăv de apă dulce, homar, scrumbie, midii, stridii, somon, sardine, scoici, rechin, creveţi, stavrid, peşte spadă
  • Carne de pasăre: pui (carne albă, fără piele), ouă, carne tocată de curcan (foarte slabă), piept de curcan (fără piele)
  • Carne: vită (file mignon, carne de vită tocată, foarte slabă), bivol, porc (şuncă, şunculiţă canadiană), vânat
  • Legume: fasole neagră, năut, fasole roşie, fasole verde boabe, fasole albă, fasole pestriţă, boabe de soia (soia verde), tofu
  • Produse lactate: brânzeturi (grăsime mai puţin de 2% grăsime), albuşuri, lapte (degresat), iaurt (cu conţinut redus de grăsimi şi de zahăr, simplu)

Proteine acceptabile

  • Carne de pasăre: pui (carne albă cu piele), curcan (carne albă cu piele, şuncă de curcan, carne tocată de curcan slabă cu conţinut de carne de 85-90%)
  • Carne: vită (carne tocată de vită slabă cu conţinut de carne de 85-90%, pulpă, fleică, muşchi, nucă, antricot, vrăbioară, file), raţă, coaste de porc
  • Produse lactate: brânză de vaci (grăsime 1-2%), lapte (grăsime 1-2%), ouă întregi, iaurt (integral, cu conţinut scăzut de grăsimi/zahăr)

Proteine rele

  • Carne: vită (bucăţi pline de grăsime cum ar fi friptura New York, pulpă cu os (T-bone), antricot gras şi carne tocată cu grăsime mai mult de 15% grăsime), pateu de raţă sau gâscă, hot dog, ficat, pateu, cu sos peperoni, porc (şunculiţă, cârnaţi), salam
  • Produse lactate: brânzeturi tari, lapte (integral, smân­tână)

2 COMENTARII

  1. Eu nu cumpar foarte des suplimente nutritive, insa din timp in timp imi mai fac provizii cu l-caranitine de la pronutrition. ca si client pot sa zic ca sunt multumit, adica nu au intarzaiat niciodata, nu am gasit ale magarii in pachet decat cele comandate, mai mult de atat mi-au pus de fiecare data cate o revista si uneori monstre de la diferite batoane pentru slabire (banuiesc ca au inteles ca asta e targetul meu).

    Asadar fara sa am nici un motiv matarial sa ii laud, o fac doar pentru cum m-au tratat pe mine ca si client si cum sunt sigur ca trateaza alte sute de clinti zilnic. PRONUTRITION E OK!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here