Diabetul este o boală care presupune o supraveghere atentă a dietei și a stilului de viață. Diabeticii trebuie să se asigure că alimentele pe care le consumă nu cresc zahărul din sânge la niveluri periculoase.
Monotorizarea numărului de carbohidrați și indicele glicemic al alimentelor poate facilita controlul diabetului. Indicele glicemic clasifică alimentele în funcție de impactul pe care îl au asupra glucozei sangvine.
Dacă această boală nu este ținută sub control printr-o dietă strictă, ea poate duce la apariția unor complicații severe, precum boli cardiovasculare, daune renale sau infecții la nivelul picioarelor.
Orezul in alimentatia diabeticilor
Orezul este un aliment controversat în dieta unui diabetic. Datorită faptului că are un indice glicemic mare și conține mulți carbohidrați, diabeticii se ferec să îl consume, cel puțin seara, la cină.
Vestea bună este că orezul nu trebuie eliminat complet din dietă. Poate fi consumat în cantități mici, și nu foarte des. Trebuie de asemenea să știți că există mai multe tipuri de orez, unele fiind mai sănătoase decât altele.
Ce spun studiile
Un studiu apărut în British Medical Journal arată că persoanele care consumă cantități mari de orez alb au un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Acest lucru poate însemna că persoanele cu prediabet sau cu diabet trebuie să consume acest aliment cu moderație.
Conform Institutului National de Diabet, Digestie si Boli Renale, o persoana cu diabet ar trebui sa isi ia jumatate din carbohidrati din cereale intregi.
Din fericite, pe piata exista tipuri de orez, precum orezul brun care sunt cereale intregi. Asadar, consumul de orez in diabet chiar este recomandat, insa in cantitati mai mici.
Informați-vă cu privire la numărul de carbohidrați pe care îl are tipul de orez pe care vreți să îl consumați. Doza ideală este între 45 și 60 g de carbohidrați per porție. Unele soiuri de orez au un indice glicemic mai mic decât altele.
Potrivit recomandărilor emise de U.S. Department of Agriculture, masa de seară trebuie să conțină 25% proteine, 25% cereale și amidonoase și 50% legume fără amidon. Se poate de asemenea include o porție de fructe sau lactate pe lângă mâncarea principală, însă trebuie să le luați în considerație când calculați aportul total de carbohidrați al mesei.
Ce tipuri de orez pot mânca diabeticii
- orez brun
- orez sălbatic
- orez basmatic
Tipul de orez pe care îl alegeți poate face o mare diferență. Cele mai bune soiuri sunt cele bogate în nutrienți. Orezul brun, de pildă, este mai hrănitor decât orezul alb. Conține mai multe fibre și vitamine.
Orezul alb are o valoare glicemică ridicată, 70 sau mai mare. alegeți în schimb orezul brun, orezul sălbatic sau orezul basmati, care au scoruri moderate de 56-69 și pot fi consumate cu moderație. Rețineți că 112 g de orez are 15 g de carbohidrați.
Combinați orezul cu legume bogate în proteine, fără amidon, pentru a echilibra balanța.
Alternative la orez pentru persoanele cu diabet
Întrucât orezul nu poate fi consumat în cantități mari, nici foarte frecvent, este indicat să căutați alternative mai sănătoase. Experimentați cu alte tipuri de cereale care pot oferi mai multe beneficii, atât în diabet, cât și în alte boli.
Cerealele integrale sunt mai bogate în nutrienți decât orezul. Acest lucru înseamnă că menține sațietatea pe o durată mai mare de timp decât amidonoasele procesate.
Cereale și semințe cu un indice glicemic mic:
- ovăz
- orez
- bulgur
- quinoa
- mei
- hrișcă
Concluzii
Persoanele cu diabet de tip 1 sau 2 pot consuma orez în cantități mici, ocazional. Se recomandă însă evitarea orezului alb, care are o concentrație mai mare de carbohidrați și mai mică de nutrienți.
Aceleași recomandări sunt valabile și pentru persoanele cu glicemia mare sau cu prediabet.