Totul despre Nutella – Câte calorii are? Cât e de periculoasă?

despre-nutella

Din când în când apar titluri bombastice pe internet referitoare la anumite alimente care pot cauza cancer. O știre recentă, care a devenit virală în mediul online este legată de efectele cancerigene ale cremei Nutella.

În timp ce unii se grăbesc să spună că acest produs este cancerigen, alții ne sfătuiesc să ne relaxăm și să nu luăm în seamă astfel de afirmații.

Citește și: Câte calorii are mierea?

Pe cine să credem? Ce arată studiul propriu-zis, care a stârnit această controversă?

Un raport emis în mai 2016 de către o Agenție pentru Siguranța Alimentelor din Europa a adus în atenție câțiva compuși cu potențial cancerigen, regăsiți în mod special în uleiul de palmier, care se găsește la rândul lui în Nutella.

Mai precis, cercetarea s-a axat pe 3 compuși specifici: GE, 3-MCPD și 2-MCPD. Aceștia sunt contaminanți rezultați în urma procesării alimentelor, care se găsesc în unele produse procesate și grăsimi vegetale, îndeosebi în uleiul de palmier. Conținutul de GE este mai mare în uleiul de palmier decât în alte uleiuri.

European Food Safety Authority (EFSA) a concluzionat în urmă cu câțiva ani că acești compuși constituie un motiv de îngrijorare pentru sănătatea publică deoarece sunt genotoxici și cancerigeni, adică pot deteriora ADN-ul și cauza cancer.

cum-se-deschide-borcanul

Raportul a descoperit că GE este periculos pentru sănătate, cel puțin în studiile pe animale. Deteriorarea ADN-ului este un pas cauzativ în formarea celulelor canceroase. 3-MCPD a afectat rinichii și organele reproductive masculine la animalele experimentale.

În anul 2017, la câteva luni de la emiterea acestui raport, producătorii de Nutella au lansat o campanie publicitară prin care apărau utilizarea uleiului de palmier (în produsele lor), în urma scoaterii de pe rafturile unor supermarketuri din Italia și a reglementărilor potențiale din Europa.

Raportul emis de agenția Europeană arată 2 punct importante:

  • bebelușii și copiii tind să consume mult mai mult GE (și 3-MCPD) decât adulții
  • bebelușii care consumă formulă de lapte praf (și nu sunt alăptați la sân sau hrăniți cu altceva) au un aport aproape dublu de GE decât aportul obișnuit.

Bebelușii care au ca principală sursă de hrană formula de lapte praf instant par să fie cei mai afectați, întrucât ei au cel mai mare risc de a ingera cantități excesive de GE.

Informatii interesante

Nutella este una din cele mai populare tipuri de ciocolata din alune de intins pe paine facuta de Ferrero, a treia cea mai companie producatoare de ciocolata din lume.

A fost creeata in Italia in timpul celui de-al doilea razoi montial, cand brutarul Pietro Ferrero a adaugat alune in ciocolata sa deoarece era cantitatile in acea perioada erau limitate.

Astazi, ciocolata si alunele sunt una din cele mai indragite combinatii din lume folosita adesea atat pe painea prajina la micul dejun cat si in clatite sau vafe.

Cu toate ca aceasta ciocolata este clasificata ca topping pentru desert, Ferrero compania Ferrero a facut-o sa para ca un topping pentru intregul mic dejun, precum gemul.

Aceasta schimbare nu pate importanta, dar a avut un impact major la cum este vazuta de oameni.

De exemplu, un topping pentru deserturi trebuie consumat in cantitati mult mai mici decat un topping pentru micul dejun. Daca cei ce mananca Nutella nu citesc pe eticheta, e posibil sa nu-si dea seama cate calorii, grasimi si zaharuri are aceasta de fapt.

Producatorii de Nutella au facut reclame in care o promoveaza ca o optiune gustoasa si sanatoasa pentru micul dejun, insa datorita cantitatii sale uriase de zahar, nu este chiar cel mai potrivit aliment cu care sa iti incepi ziua.

Ce ingrediente contine nutella

Fererro sustine ca Nutella contine ingrediente simple si destul de sigure, cum ar fi cacao si ulei de palmier certificat.

ce-ingrediente-are-nutella

Nutella contine urmatoarele ingrediente:

  • Zahar: Fie din trestie de zahar, fie rafinat, in functie de unde a fost produsa. Zaharul este unul din ingredientele principale
  • Ulei de palmier: Un tip de ulei vegetal facut din uleiul fructului din palmier. Uleiul de palmier ofera ciocolatei acea textura cremoasa si o face usor de intins pe paine
  • Alune: Nutella contine pasta de alune 100% pura. Fiecare borcan contine echivalentul a 50 de alune.
  • Cacao: Majoritatea boabelor de cacao folosite in Nutella provin din Africa de Vest. Acestea sunt procesate intr-o pudra fina si combinate cu celelalte ingrediente pentru a oferi culoare si gustul de ciocolata delicios al alimentului.
  • Lapte pudra degresat: Acesta este facut din deshidratarea laptelui pasteurizat degresat. Laptele pudra are o durata de viata mai lunga decat laptele obisnuit si nu trebuie tinut la frigider
  • Lecitina de soia: Lecitina de soia este un emulsifiant, ceea ce inseamna ca ajuta ingredientele sa ramana impreuna si ofera acea textura fina si uniforma. Este o substanta grasa provenita din boabele de soia si aditivi alimentari.
  • Vanilina: Vanilina este un component aromat gasit in mod natural in extractele din boae de vanilie. Nutella contine o forma sintetica a vanilinei

Cu toate ca nutella este comercializata ca fiind o crema de ciocolata cu alune, zaharul este primul din lista de ingrediente, deoarece ete principalul ingredient, fiind aflat intr-o cantitate de 57%.

2 lingurite de Nutella contin:

  • 200 calorii
  • 12 grame de grasimi
  • 21 grame de zahar
  • 2 grame de proteina
  • Calciu – 4% din DZR
  • Fier – 4% din DZR

Cu toate ca Nutella contine o cantitate mica de calciu si fier, nu este foarte nutritiva deoarece contine cantitati mari de zahar, grasimi si e plina de calorii.

Cate calorii are Nutella

100 grame de Nutella contine 541 calorii. Este o cantitate enorma de calorii pentru o cantitate atat de mica de produs.

In aceste 100 grame, pe langa calorii mai putem gasi si:

  • 5.4 g proteine
  • 29.7 g lipide
  • 62.2 g carbohidrati
  • 7.4 g fibre

Raportat la o dieta de 2000 de calorii pe zi, 100 grame de Nutella contine aproximtativ un sfert din cantitatea zilnica. Exagerat de mult. Daca vorbim de bombe calorice, Nutella este cu siguranta undeva in TOP. Chiar daca este un produs delicios, trebuie consumat cu masura si evitat daca esti la dieta.

Cate calorii are o felie de paine cu Nutella

Pentru unele persoane e greu sa-si imagineze cat inseamna 100g, asadar cel mai simplu ar fi sa o masuram in felii. Tine cont ca depinde de cantitatea de ciocolata pe care o pui pe paine si cat de mare este felia.

In continuare ne vom referi la cate calorii are o o felie de paine prajita cu Nutella in cantitati si marime standard. Chiar si asa, caloriile sunt estimative.

Avand in vedere ca o felie de paine are aproximativ 50 calorii si cantitatea intinsa – sa spunem undeva la 50 g – are 250, la doar o felie de paine, consumi 300 calorii.

Unde gasesc si cat costa Nutella?

Poti gasi Nutella la aproape orice magazin. De exemplu, in Carrefour poti gasi aceasta ciocolata la borcan de 700 g la un pret de 20 RON, un borcan de 400 g la un pret de 11.6 RON un borcan de Nutella de 200 g la un pret de 8.4 RON.

Cu cat borcanul este mai mare, cu atat pretul este mai mic: e o strategie de marketing ce functioneaza.

Nutella poate provoca Cancer?

În baza statisticilor prezentate mai sus, se poate concluziona că Nutella ar putea fi de fapt dăunătoare mai mult bebelușilor decât adulții. Și totuși, bebelușii nu mănâncă Nutella.

Copiii și adolescenții sunt de asemenea vizați, deoarece ei consumă numeroase produse și snacksuri care conțin GE (și în cantități mari), spre deosebire de adulți, care au o dietă mai variată.

Așadar, cât de important este pentru sănătatea noastră să reducem consumul de Nutella?

pericole-nutella

Raportul citat cuprinde 159 de pagini, însă datele analizate provin din studii pe animale, majoritatea pe șobolani și pe șoareci. Nici un studiu nu a fost realizat pe oameni. Acest lucru limitează concluziile care pot fi extrase din acest raport, cel puțin din 2 motive:

  • oamenii nu sunt asemănători rozătoarelor, cel puțin în ceea ce privește cancerul; studiile pe rozătoare și cancer nu pot fi traduse în studii umane, parțial deoarece rozătoarele sunt mai susceptibile la cancer decât oamenii
  • lipsa datelor pe oameni conduce la estimări riscante

Un alt aspect important de reținut este că în viața reală, oamenii nu consumă cantități mari de compuși izolați, precum GE, 3-MCPD sau 2-MCPD.

Nutella conține mai multe ingrediente, și de obicei este consumată în combinație cu alte alimente, în cantități diferite, care variază în timp.

Nimeni nu poate ști cât de periculoși sunt compușii din Nutella asupra sănătății oamenilor, întrucât nu există studii umane realizate pe acest subiect.

Datorită discrepanțelor dintre rozătoare și oameni în ceea ce privește cancerul, rezultatele raportului nu pot fi aplicate 100% la oameni.

Și totuși, acest lucru nu înseamnă că putem mânca ulei rafinat de palmier sau Nutella toată ziua, în fiecare zi. Raportul trebuie considerat doar un pas inițial în această cercetare.

Nutella vs. alte alimente

Acest raport nu a fost realizat pe Nutella sau pe conținutul ei. El poate constitui o sursă de îngrijorare mai ales pentru persoanele care consumă ulei rafinat de palmier care nu este produs la temperaturi sigure.

GE se formează la temperaturi de procesare de peste 200 de grade Celsius. Nutella este procesată la temperaturi mult mai mici, în special pentru a reduce producția contaminanților precum GE.

În plus, raportul susține în mod explicit că în perioada dintre 2010 și 2015, nivelurile de GE din uleiul de palmier și alte grăsimi au scăzut aproape cu jumătate, datorită modificărilor survenite în procesele de fabricare.

Nutella este produsă la temperaturi destul de mici, care minimizează producția de GE.

Cu toate acestea, raportul ridică unele semne importante de întrebare.

De ce uleiul de palmier a reprezentat ținta studiilor? Pentru că, așa cum susțin autorii studiilor, uleiurile rafinate sunt singura sursă directă de GE din dieta umană.

Uleiurile mirositoare, precum uleiul de palmier, au nevoie de regulă de temperaturi mai mari pentru a putea fi dezodorizate, altfel oamenii nu le-ar folosi ca uleiuri de gătit sau în alimentație.

Un alt element important privitor la uleiul de palmier este că acesta  conține cantități mari de digliceride, un tip de grăsimi unice (celelalte uleiuri conțin de regulă trigliceride).

Uleiul purificat bogat în digliceride a fost studiat pentru efectele sale genotoxice în anul 2005, când cercetătorii nu au găsit nici o dovadă în acest sens.

Un astfel de ulei purificat, bogat în digliceride a fost fabricat în Japonia, sub numele de Enova. Studiile au arătat că acestea ar putea fi util în sindromul metabolic și scăderea în greutate.

De ce însă acest ulei nu se mai găsește pe rafturile magazinelor? Deoarece a fost în mod voluntar scos din uz în anul 2099, din cauza potențialului său toxic.

borcan-delicios-de-ciocolata

Așadar, conținutul ridicat de digliceride din uleiul de palmier este acela care îl face dăunător. Dacă nu consumați uleiuri rafinate, nici produse alimentare care conțin astfel de uleiuri, nu aveți de ce să vă faceți griji cu privire la acest raport.

Nu doar uleiul de palmier în sine poate provoca probleme de sănătate, ci și alte produse care conțin uleiuri rafinate, iar oamenii din ziua de azi sunt mari consumatori de aceste produse (ex. chipsuri de cartofi, produse de patiserie).

Pe locul doi după uleiul de palmier în topul produselor cu cele mai mari niveluri de GE se află margarina, care este urmată de uleiul de cocos, apoi de uleiul de sâmburi de palmier și uleiul de floarea-soarelui. Aceste pot fi consumate izolat, sau în diferite produse.

Concluzie

Dacă ați ajuns până aici și ați citit articolul integral, cu siguranță vreți să aflați răspunsul la întrebarea din titlu. Sunt motive reale de îngrijorare privind consumul de Nutella, de ulei de palmier sau de alte produse bogate în GE?

În realitate, răspunsul vi-l puteți da singuri. Dacă aveți o dietă bazată în mare parte pe alimente naturale și produse alimentare neprocesate, nu aveți de ce să vă faceți griji.

Dacă însă vă situați în categoria marilor consumatori de produse procesate și rafinate, poate că este cazul să vă revizuiți dieta și să mâncați cât mai puțin artificial posibil.

Adevărul este că substanțele cancerigene se găsesc astăzi peste tot. Doza este cea care poate face un lucru otrăvitor sau inofensiv.

Așadar, dacă mâncați alimente bogate în uleiuri rafinate în fiecare zi, mai ales cantități mari de ulei rafinat de palmier, ați putea avea un risc crescut de probleme de sănătate. Reduceți aportul acestor produse pentru a reduce șansele de îmbolnăvire.

Procesarea la temperaturi mari nu este o metodă sănătoasă de fabricare a produselor alimentare, mai ales în ceea ce privește uleiurile. Există riscul producerii unui număr mare și diverse de compuși cu potențial toxic.

Dacă nu puteți renunța complet la anumite alimente despre care ați fost informați că sunt dăunătoare sănătății, încercați, în primă fază, să le consumați mai rar.

Consumul ocazional de alimente procesate sau prăjite este cu siguranță mai puțin periculos decât consumul zilnic sau regulat.

Oamenii pot avea un stil de viață nesănătos și diete nesănătoase, bazate pe alimente procesate, însă ei nu pot fi comparați cu șobolanii de laborator folosiți în studiile invocate mai sus.

Raportul acoperă doar studii pe animale, care de multe ori nu pot fi aplicate în întregime la oameni. Nu putem ști dacă organismul uman detoxifică acești compuși în mod diferit față de animale.

Știm însă că, în corpul nostru, unii din acești compuși sunt conjugați în glutațion, cu scopul de a-i neutraliza, și că glutaționul este unul din antioxidanții cei mai puternici ai organismului. Producția lor este susțină de o dietă sănătoasă.

Sper ca acest articol sa iti fi raspuns la toate intrebarile pe care le aveai despre Nutella. Daca ai alte intrebari, scrie-le in sectiunea de comentarii iar eu iti voi raspunde cu drag.

Iata un video interesant ce contine 10 adevaruri nespuse despre Nutella. Merita vazut.

Surse:

  1. Does Nutella cause cancer? A deeper look: https://examine.com/nutrition/does-nutella-cause-cancer/
  2. EFSA, Revised safe intake for 3-MCPD in vegetable oils and food? https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/180110

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here