Nutella, uleiul de palmier și alte produse procesate la temperaturi mari – posibile efecte cancerigene

0
95

Din când în când apar titluri bombastice pe internet referitoare la anumite alimente care pot cauza cancer. O știre recentă, care a devenit virală în mediul online este legată de efectele cancerigene ale cremei Nutella.

În timp ce unii se grăbesc să spună că acest produs este cancerigen, alții ne sfătuiesc să ne relaxăm și să nu luăm în seamă astfel de afirmații.

Pe cine să credem? Ce arată studiul propriu-zis, care a stârnit această controversă?

Un raport emis în mai 2016 de către o Agenție pentru Siguranța Alimentelor din Europa a adus în atenție câțiva compuși cu potențial cancerigen, regăsiți în mod special în uleiul de palmier, care se găsește la rândul lui în Nutella.

Mai precis, cercetarea s-a axat pe 3 compuși specifici: GE, 3-MCPD și 2-MCPD. Aceștia sunt contaminanți rezultați în urma procesării alimentelor, care se găsesc în unele produse procesate și grăsimi vegetale, îndeosebi în uleiul de palmier. Conținutul de GE este mai mare în uleiul de palmier decât în alte uleiuri.

European Food Safety Authority (EFSA) a concluzionat în urmă cu câțiva ani că acești compuși constituie un motiv de îngrijorare pentru sănătatea publică deoarece sunt genotoxici și cancerigeni, adică pot deteriora ADN-ul și cauza cancer.

Raportul a descoperit că GE este periculos pentru sănătate, cel puțin în studiile pe animale. Deteriorarea ADN-ului este un pas cauzativ în formarea celulelor canceroase. 3-MCPD a afectat rinichii și organele reproductive masculine la animalele experimentale.

În anul 2017, la câteva luni de la emiterea acestui raport, producătorii de Nutella au lansat o campanie publicitară prin care apărau utilizarea uleiului de palmier (în produsele lor), în urma scoaterii de pe rafturile unor supermarketuri din Italia și a reglementărilor potențiale din Europa.

Raportul emis de agenția Europeană arată 2 punct importante:

  • bebelușii și copiii tind să consume mult mai mult GE (și 3-MCPD) decât adulții
  • bebelușii care consumă formulă de lapte praf (și nu sunt alăptați la sân sau hrăniți cu altceva) au un aport aproape dublu de GE decât aportul obișnuit.

Bebelușii care au ca principală sursă de hrană formula de lapte praf instant par să fie cei mai afectați, întrucât ei au cel mai mare risc de a ingera cantități excesive de GE.

Cât de real este acest risc de cancer mai exact

În baza statisticilor prezentate mai sus, se poate concluziona că Nutella ar putea fi de fapt dăunătoare mai mult bebelușilor decât adulții. Și totuși, bebelușii nu mănâncă Nutella.

Copiii și adolescenții sunt de asemenea vizați, deoarece ei consumă numeroase produse și snacksuri care conțin GE (și în cantități mari), spre deosebire de adulți, care au o dietă mai variată.

Așadar, cât de important este pentru sănătatea noastră să reducem consumul de Nutella?

Raportul citat cuprinde 159 de pagini, însă datele analizate provin din studii pe animale, majoritatea pe șobolani și pe șoareci. Nici un studiu nu a fost realizat pe oameni. Acest lucru limitează concluziile care pot fi extrase din acest raport, cel puțin din 2 motive:

  • oamenii nu sunt asemănători rozătoarelor, cel puțin în ceea ce privește cancerul; studiile pe rozătoare și cancer nu pot fi traduse în studii umane, parțial deoarece rozătoarele sunt mai susceptibile la cancer decât oamenii
  • lipsa datelor pe oameni conduce la estimări riscante

Un alt aspect important de reținut este că în viața reală, oamenii nu consumă cantități mari de compuși izolați, precum GE, 3-MCPD sau 2-MCPD. Nutella conține mai multe ingrediente, și de obicei este consumată în combinație cu alte alimente, în cantități diferite, care variază în timp.

Nimeni nu poate ști cât de periculoși sunt compușii din Nutella asupra sănătății oamenilor, întrucât nu există studii umane realizate pe acest subiect.

Datorită discrepanțelor dintre rozătoare și oameni în ceea ce privește cancerul, rezultatele raportului nu pot fi aplicate 100% la oameni. Și totuși, acest lucru nu înseamnă că putem mânca ulei rafinat de palmier sau Nutella toată ziua, în fiecare zi. Raportul trebuie considerat doar un pas inițial în această cercetare.

Nutella vs. alte alimente

Acest raport nu a fost realizat pe Nutella sau pe conținutul ei. El poate constitui o sursă de îngrijorare mai ales pentru persoanele care consumă ulei rafinat de palmier care nu este produs la temperaturi sigure.

GE se formează la temperaturi de procesare de peste 200 de grade Celsius. Nutella este procesată la temperaturi mult mai mici, în special pentru a reduce producția contaminanților precum GE.

În plus, raportul susține în mod explicit că în perioada dintre 2010 și 2015, nivelurile de GE din uleiul de palmier și alte grăsimi au scăzut aproape cu jumătate, datorită modificărilor survenite în procesele de fabricare.

Nutella este produsă la temperaturi destul de mici, care minimizează producția de GE.

Cu toate acestea, raportul ridică unele semne importante de întrebare. De ce uleiul de palmier a reprezentat ținta studiilor? Pentru că, așa cum susțin autorii studiilor, uleiurile rafinate sunt singura sursă directă de GE din dieta umană.

Uleiurile mirositoare, precum uleiul de palmier, au nevoie de regulă de temperaturi mai mari pentru a putea fi dezodorizate, altfel oamenii nu le-ar folosi ca uleiuri de gătit sau în alimentație.

Un alt element important privitor la uleiul de palmier este că acesta  conține cantități mari de digliceride, un tip de grăsimi unice (celelalte uleiuri conțin de regulă trigliceride).

Uleiul purificat bogat în digliceride a fost studiat pentru efectele sale genotoxice în anul 2005, când cercetătorii nu au găsit nici o dovadă în acest sens.

Un astfel de ulei purificat, bogat în digliceride a fost fabricat în Japonia, sub numele de Enova. Studiile au arătat că acestea ar putea fi util în sindromul metabolic și scăderea în greutate.

De ce însă acest ulei nu se mai găsește pe rafturile magazinelor? Deoarece a fost în mod voluntar scos din uz în anul 2099, din cauza potențialului său toxic.

Așadar, conținutul ridicat de digliceride din uleiul de palmier este acela care îl face dăunător. Dacă nu consumați uleiuri rafinate, nici produse alimentare care conțin astfel de uleiuri, nu aveți de ce să vă faceți griji cu privire la acest raport.

Nu doar uleiul de palmier în sine poate provoca probleme de sănătate, ci și alte produse care conțin uleiuri rafinate, iar oamenii din ziua de azi sunt mari consumatori de aceste produse (ex. chipsuri de cartofi, produse de patiserie).

Pe locul doi după uleiul de palmier în topul produselor cu cele mai mari niveluri de GE se află margarina, care este urmată de uleiul de cocos, apoi de uleiul de sâmburi de palmier și uleiul de floarea-soarelui. Aceste pot fi consumate izolat, sau în diferite produse.

Concluzii

Dacă ați ajuns până aici și ați citit articolul integral, cu siguranță vreți să aflați răspunsul la întrebarea din titlu. Sunt motive reale de îngrijorare privind consumul de Nutella, de ulei de palmier sau de alte produse bogate în GE?

În realitate, răspunsul vi-l puteți da singuri. Dacă aveți o dietă bazată în mare parte pe alimente naturale și produse alimentare neprocesate, nu aveți de ce să vă faceți griji. Dacă însă vă situați în categoria marilor consumatori de produse procesate și rafinate, poate că este cazul să vă revizuiți dieta și să mâncați cât mai puțin artificial posibil.

Adevărul este că substanțele cancerigene se găsesc astăzi peste tot. Doza este cea care poate face un lucru otrăvitor sau inofensiv. Așadar, dacă mâncați alimente bogate în uleiuri rafinate în fiecare zi, mai ales cantități mari de ulei rafinat de palmier, ați putea avea un risc crescut de probleme de sănătate. Reduceți aportul acestor produse pentru a reduce șansele de îmbolnăvire.

Procesarea la temperaturi mari nu este o metodă sănătoasă de fabricare a produselor alimentare, mai ales în ceea ce privește uleiurile. Există riscul producerii unui număr mare și diverse de compuși cu potențial toxic.

Dacă nu puteți renunța complet la anumite alimente despre care ați fost informați că sunt dăunătoare sănătății, încercați, în primă fază, să le consumați mai rar. Consumul ocazional de alimente procesate sau prăjite este cu siguranță mai puțin periculos decât consumul zilnic sau regulat.

Oamenii pot avea un stil de viață nesănătos și diete nesănătoase, bazate pe alimente procesate, însă ei nu pot fi comparați cu șobolanii de laborator folosiți în studiile invocate mai sus.

Raportul acoperă doar studii pe animale, care de multe ori nu pot fi aplicate în întregime la oameni. Nu putem ști dacă organismul uman detoxifică acești compuși în mod diferit față de animale.

Știm însă că, în corpul nostru, unii din acești compuși sunt conjugați în glutațion, cu scopul de a-i neutraliza, și că glutaționul este unul din antioxidanții cei mai puternici ai organismului. Producția lor este susțină de o dietă sănătoasă.

Surse:

  1. com, Does Nutella cause cancer? A deeper look: https://examine.com/nutrition/does-nutella-cause-cancer/
  2. EFSA, Revised safe intake for 3-MCPD in vegetable oils and food? https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/180110

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here