Controlul zahărului din sânge pentru un diabetic poate însemna mult mai mult decât simpla evitare a dulciurilor. Din acest motiv, dieta lui poate fi o adevărată provocare. Multe din alimentele aparent sănătoase pot cauza o creștere rapidă a glucozei sangvine, iar morcovii sunt deseori listați printre ele.
În realitate, morcovii sunt o alegere sănătoasă pentru persoanele care suferă de diabet, în ciuda gustului lor dulce. Aceste legume pot fi consumate cu regularitate ca parte a unei diete echilibrate.
Care este indicele glicemic al morcovilor?
Mulți din cei care au diabet sau pur și simplu urmează o alimentație sănătoasă folosesc un instrument numit indicele glicemic (IG) pentru a ține sub control nivelul de zahăr din sânge.
IG compară cât de mult un aliment (într-o cantitate fixă) crește nivelul de zahăr din sânge, comparându-l apoi cu aceeași cantitate de glucoză pură.
Ca punct de referință, glucoza pură primește indicele glicemic de 100. Cu cât mai mare este IG-ul unui aliment, cu atât mai mare va fi creșterea de zahăr din sânge produsă. Așadar, optarea pentru alimente cu cele mai mici numere pe această scală este esențială.
Morcovii sunt clasificați de Glycemic Index Institute la un indice glicemic de 41. Acesta este un nivel moderat, deși testele mai vechi susțin că aceștia ar avea un nivel mai ridicat.
Potrivit intuiției, da, putem crede că morcovii au un indice glicemic mare, datorită faptului că sunt atât de dulci. Din cauza acelor teste defecte, diabeticii au fost de-a lungul timpului avertizați să reducă consumul de morcovi.
Morcovii cresc mai puțin glucoza decât carbohidrații rafinați
Un studiu pe 32 de pacienți cu diabet de tip 2, apărut în jurnalul românesc „Diabetologia”, a comparat răspunsurile glucozei sangvine și a insulinei plasmatice la carbohidrații simpli (glucoză, fructoză, lactoză) și la carbohidrații complecși (precum mere, cartofi, orez, morcovi și miere).
Măsurătorilor efectuate la 1 oră după ingerarea carbohidraților au arătat că glucoza și insulina au crescut mai mult după consumul de carbohidrați rafinați decât după consumul carbohidraților complecși.
Din toți carbohidrații ingerați, morcovii au produs cea mai mică creștere a glucozei și insulinei. Pe locurile următoare au fost mierea, orezul, pâine, cartofii, merele, lactoza și fructoza.
Cercetătorii de la University of Southern Denmark au demonstrat într-un studiu publicat în 2015 că morcovii conțin doi antioxidanți (falcarinol și falcarindiol) cu posibile proprietăți antidiabetice.
Potrivit cercetătorilor indieni, compușii bioactivi din morcov pot fi utili împotriva bolilor metabolice precum diabetul de tip 2, obezitate și boala ficatului gras non-alcoolic. Studiul lor a fost efectuat pe șoareci și a avut ca scop evaluarea efectul pe care sucul de morcovi îl are asupra dezvoltării steatozei hepatice induse de o dietă bogată în fructoză.
Morcovii sunt un aliment sănătos
Un aliment înseamnă mai mult decât impactul pe care îl are asupra zahărului din sânge. Morcovii sunt, din acest punct de vedere, o alegere sănătoasă pentru orice masă a zilei.
75 g de morcovi gătiți conțin 6 g de carbohidrați, din care peste 2 g de fibre (9% din doza zilnică recomandată) și doar 27 de calorii.
Aceeași cantitate oferă 200% din doza zilnică necesară de vitamina A, 13% de vitamina K.
50 g de morcovi cruzi oferă acoperă 400% din doza zilnică recomandată de vitamina A, 22% de potasiu, 21% de vitamina K și 13% de vitamina C, 14% din DZR de fibre (3 g). Conțin 12 g de carbohidrați și 50 g de calorii.
Morcovii sunt versatili
Pe lângă faptul că sunt extrem de savuroși, morcovii sunt legume versatile care pot fi ușor de incorporat în diferite rețete. Sunt ieftini, ușor accesibili în orice sezon și se prepară rapid.
Pot fi adăugați în diverse tipuri de salate (cu legume, verdețuri, varză), pot fi copți în cuptor sau incluși în supe, ciorbe, tocănițe, piureuri.
Pot fi fierți în apă sau la aburi și serviți ca garnitură la diverse mâncăruri.
Modul în care îi consumăm/preparăm contează
Un studiu a arătat că în cazul cartofilor, cei gătiți cresc mai rapid glucoza sanguină după consum decât cartofii cruzi. Acest fenomen nu a fost însă observat și în cazul morcovilor gătiți.
Sucul de morcovi in diabet
Cand vorbim de diabet, sucul de morcovi nu este tocmai recomandat deparece are in mod particular mai mult zahar decat alte legume si poate creste prea mult nivelul de glucoza din sange. Cu toate astea, nu doar indicele glicemic este important in diabet.
Comparativ cu alte legume, morcovii au un indice glicemic mai crescut, insa daca il comparam cu legume pline de amidon precum cartofii, morcovii stau mult mai bine.
Cu toate astea, nivelul de calorii dintr-un suc este aproape dublu decat daca mananci morcovul pur si simplu
Sucul de morcovi are de asemenea nivelul de zahar mai ridicat decat legumele in mod natural.
Daca vorbim de fibre, acestea sunt in mare parte in structura plantei. Atunci cand il faci suc, fibra este aruncata, asadar nivelul de fibre scade considerabil. Pentru persoanele cu diabet, fibrele ii ajuta sa elibereze treptat carbohidratii iar acest minus nu este deloc binevenit.
De asemenea, atunci cand mesteci, creierul primeste semnal de satietate. Daca bei un suc, desi adaugi o cantitate dubla de calorii, nu vei avea aceeasi senzatie de satietate.
Acestea fiind spuse, desi ocazional sucul de morcovi in diabet nu face niciun rau, este indicat sa mananci fructul decat sa il bei. Indiferent ca ai probleme cu diabetul sau nu, morcovul este cu siguranta mai sanatos mancat crud sau gatit decat facut suc.
Update: O cercetare recentă (2019), publicată în jurnalul „Food & Function”, a arătat că sucul de morcovi fermentat cu Lactobacillus rhamnosus a ajutat la reglarea glucozei sangvine, insulina, capacitatea antioxidantă și morfologia pancreasului și a rinichilor la șobolani cu diabet.
Surse bibliografice:
- Fred Decker, Can Diabetics Eat Carrots articol publicat pe site-ul Healthyeating.sfgate.com: https://healthyeating.sfgate.com/can-diabetics-eat-carrots-10947.html
- El-Houri RB, Kotowska D, Christensen KB, Bhattacharya S, Oksbjerg N, Wolber G, Kristiansen K, Christensen LP., Polyacetylenes from carrots (Daucus carota) improve glucose uptake in vitro in adipocytes and myotubes, articol publicat în jurnalul Food & Function. 2015 Jul;6(7):2135-44, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25970571
- Malleswarapu Mahesh, Munugala Bharathi, Mooli Raja Gopal Reddy, Manchiryala Sravan Kumar, Uday Kumar Putcha, Ayyalasomayajula Vajreswari, and Shanmugam M. Jeyakumar, Carrot Juice Administration Decreases Liver Stearoyl-CoA Desaturase 1 and Improves Docosahexaenoic Acid Levels, but Not Steatosis in High Fructose Diet-Fed Weanling Wistar Rats, articol publicat în jurnalul Preventive Nutrition and Food Science. 2016 Sep; 21(3): 171–180, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5063201/
- Hu R, Zeng F, Wu L, Wan X, Chen Y, Zhang J, Liu B, Fermented carrot juice attenuates type 2 diabetes by mediating gut microbiota in rats, articol publicat în jurnalul Food & Function. 2019 May 9, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31070649
- Vaaler S, Hanssen KF, Aagenaes O., The effect of cooking upon the blood glucose response to ingested carrots and potatoes, articol publicat în jurnalul Diabetes Care. 1984 May-Jun;7(3):221-3, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6734389
- Ionescu-Tîrgovişte C, Popa E, Sîntu E, Mihalache N, Cheţa D, Mincu I. Blood glucose and plasma insulin responses to various carbohydrates in type 2 (non-insulin-dependent) diabetes, articol publicat în jurnalul Diabetologia. 1983 Feb;24(2):80-4, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6341139