Mititeii ardelenești sunt o poveste în sine – mângâiați de răbdare, înveliți în arome cuminți, dar cu un caracter aprins atunci când ating jarul. Acești mititei nu se grăbesc, pentru că în Ardeal, timpul e un ingredient în sine. Secretul? Carne tocată de mai multe ori, asezonată atent și lăsată să se odihnească precum într-o rugăciune tăcută, ca la hram.
Ce-i face speciali? Condimentele alese cu măsură – ienibahar, chimen, boia dulce, și acel pic de smântână dulce care le oferă o textură catifelată, de neuitat. Gătiți pe jar adevărat, preferabil din fag de Năsăud, acești mititei nu sunt doar o masă, ci o călătorie gustativă prin inima Ardealului.
Ingrediente:
- 1 kg carne de vită (gât, coadă, antricot)
- 500 g carne de porc (pulpă)
- 1 linguriță cimbru uscat
- 1 căpățână de usturoi
- 1 vârf de cuțit chimen pisat
- 1 vârf de cuțit ienibahar
- 1 linguriță boia dulce
- Sare și piper după gust
- 4 linguri de supă de carne
- 2 linguri smântână dulce (frișcă nefermentată)
Mod de preparare:
1. Carnea se toacă de 3-4 ori, se sărează și se lasă la rece 5 ore, să se odihnească.
2. Se amestecă apoi cu toate condimentele, usturoiul zdrobit, supa de carne, boiaua, chimenul, ienibaharul și cimbrul.
3. Se mai trece o dată prin mașina de tocat, apoi se lasă peste noapte la rece. Asta nu se negociază.
4. A doua zi, compoziția se freacă bine cu frișca dulce, până devine pufoasă, omogenă și gata de modelat.
5. Se dau mititeii pe jar – și nu orice jar, ci din fag de Năsăud, dacă ai noroc. Acolo se face mititelul rumenit și aromat cum rar mai găsești.
Ce bei cu ei?
Știu, Ardealul e țara vinurilor albe, seci și „scârțâitoare”. Dar dacă vrei să-ți luminezi sufletul cu adevărat, pune lângă mititeii ăștia o Fetească Regală de Apold sau Sebeș.
Să-ți clănțăne dinții de prospețime și să-ți pară primăvara mai aproape cu fiecare înghițitură.