Întrucât diabetul înseamnă o creștere anormală a nivelurilor de zahăr din sânge, persoanele cu acest diagnostic nu trebuie să consume deloc zahăr. Ar putea fi însă miere a o alternativă mai bună?
Nivelul de glucoză din sânge arată cât de mult zahăr se află în fluxul sanguin. Zahărul constituie sursa principală de energie a corpului. Pancreasul secretă insulină, un hormon care are rolul de a menține zahărul din sânge la un nivel optim.
La persoanele cu diabet, corpul nu poate produce acest hormon în cantități suficiente, sau în alte cazuri, nu îl poate utiliza corect.
Modul în care mierea afectează nivelul de glucoză la diabetici nu este încă elucidat. Unele studii sugerează că mierea ar putea fi utilă în cazul pacienților cu diabet de tip 2, dacă este folosită cu moderație.
Ce fel de zahăr este mierea?
Mierea crudă este derivată din nectarul florilor. După ce albinele colectează acest nectar, îl descompun în zaharuri simple pe care îl depozitează ulterior în faguri. În urma procesului de evaporare care are loc în faguri, nectarul se transformă într-un lichid gros și dulce, care este mierea.
Asemenea altor tipuri de zahăr, mierea este o sursă bogată de carbohidrați, majoritatea lor constând din glucoză și fructoză, care sunt zaharuri simple.
Spre deosebire de zahărul alb rafinat, mierea conține numeroși nutrienți benefici sănătății, precum vitamine, minerale, enzime și antioxidanți.
Mierea procesată vs. mierea crudă
Cea mai mare parte din mierea comercializată astăzi este procesată, adică a trecut prin procese de încălzire și filtrare. Prin urmare, conținutul nutrițional și beneficiile sale sunt alterate.
Doar mierea crudă, nefiltrată își păstrează intacte proprietățile. Din acest motiv mierea cultivată local este considerată un remediu natural pentru alergiile de sezon.
Potrivit unei recenzii publicate în anul 2018 în Oxidative Medicine and Cellular Longevity, substituirea zahărului rafinat cu miere ar putea ajuta la menținerea glucoză din sânge la niveluri normale.
Cercetătorii cred că acest lucru se datorează faptului că mierea de albine are un indice glicemic scăzut. În plus, mierea are capacitatea de a reduce markerii inflamatorii și de a îmbunătăți nivelurile de colesterol.
Medicii nu recomandă însă înlocuirea zahărului rafinat cu miere ca strategie unică de control a diabetului. Mierea nu poate și nu trebuie să înlocuiască medicamentele sau alte obiceiuri de viață sănătoasă recomandate diabeticilor.
Copiii sub 1 an nu trebuie să primească miere de albine, deoarece în cazul lor există un risc crescut de botulism, un tip de intoxicație alimentară ce poate pune viața în pericol.
Ce conține mierea de albine
Singura asemănare dintre miere și zahăr este că ambele conțin carbohidrați și calorii. O lingură de miere (circa 21 g) conține aproximativ 64 de calorii, în timp de 21 g de zahăr alb granulat are o cantitate de 4 ori mai mare – 80 de calorii.
Într-o lingură de miere găsim mai precis:
- 17,25 g de zahăr
- 3,95 g de apă
- 11 mg de potasiu
- 1 mg de calciu
- 1 mg de fosfor
- 1 mg de sodiu
- 0,05 mg de zinc
- 0,1 mg de vitamina C
- unele vitamine din grupul B
Zahărul este aproape lipsit de orice fel de nutrienți.
Diferențe majore între miere și zahăr
O diferență importantă între zahărul alb și miere se referă la digestie. Corpul folosește enzimele din miere pentru a o descompune, în timp ce digestia zahărului necesită enzime din corp.
O paralelă interesantă între zahăr și miere este cea legată de indicele glicemic. Un studiu publicat în anul 2018 susține că mierea are un indice glicemic de 58, iar zahărul de 60.
Unele studii au arătat că consumul de miere crește nivelurile de insulină și scade nivelurile de zahăr din sânge.
Un studiu mic, din 2004, a analizat impactul pe care zahărul și mierea îl au asupra nivelurilor sangvine de glucoză. Cercetătorii au descoperit că o soluție compusă din 75 g de miere a crescut nivelul de zahăr din sânge și insulina la persoanele cu și fără diabet de tip 2 în decursul a 30 de minute.
O soluție echivalentă, pe bază de dextroză, a crescut nivelurile de zahăr din sânge ceva mai mult. În 2 ore, nivelurile au scăzut în ambele cazuri, însă în cazul mierii, ele au scăzut mai mult și au rămas scăzute, comparativ cu dextroza.
Oamenii de știință cred că mierea ar crește nivelurile de insulină. Astfel s-ar explica de ce în cazul mierii, nivelurile crescute de zahăr din sânge au scăzut mai mult.
Mierea îmbunătățește măsurătorile diabetului
O recenzie apărută în anul 2017 a investigat legătura dintre miere și glucoza sangvină la diabetici. Autorii au semnalat următoarele efecte ale mierii:
- scăderea glucozei serice a jeun, pe care medicul o măsoară după o pauză alimentară de minim 8 ore;
- creșterea nivelurilor peptidului C a jeun, care ajută pancreasul să determine câtă insulină trebuie să secrete; are un rol important în menținerea zahărului din sânge în limite normale, la un nivel stabil;
- creșterea nivelurilor peptidului C la 2 ore după masă
Un studiu din 2012, realizat pe 50 de persoane cu diabet de tip 1, a arătat că în comparație cu zaharoza, mierea a crescut mai puțin nivelurile de zahăr din sânge. Datorită acestor rezultate, autorii au concluzionat că mierea ar putea avea în viitor un rol în tratarea celulelor beta-pancreatice – care sunt responsabile cu producerea insulinei.
O recenzie mai recentă, din 2018, a arătat că mierea ar putea fi utilă în tratarea diabetului de tip 2, datorită efectului hipoglicemiant. Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că aceste efecte trebuie confirmate în studii umane pe termen lung, care să stabilească dozele optime pentru extragerea beneficiilor.
Ce efecte are mierea asupra zahărului din sânge pe termen lung
Un studiu de 2 luni în care au fost implicate 48 de persoane din Iran a arătat că mierea nu a crescut nivelurile de glucoză a jeun. Ba mai mult, participanții care au consumat miere au scăzut în greutate și au avut niveluri mai mici de colesterol în sânge.
Cercetătorii au testat de asemenea hemoglobina participanților. Hemoglobina este o proteină care transportă oxigenul către celulele corpului. Când glucoza pătrunde în celule, se unește cu hemoglobina.
Măsurarea cantității de hemoglobină combinată cu glucoza printr-un test numit hemoglobina A1C, medicul poate aprecia nivelurile medii de glucoză din sânge din ultimele câteva luni.
O persoană cu un nivel crescut de hemoglobina A1C are un risc mai mare de diabet și un control deficitar al glucozei din sânge.
Cercetătorii au observat că participanții care au primit miere au avut niveluri mai mari de hemoglobina A1C, fapt care poate indica o creșterea pe termen lung a glucozei din sânge. Din acest motiv autorii studiului recomandă persoanelor cu diabet să consume miere cu prudență.
Proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare
Câteva studii susțin că mierea ar putea avea unele beneficii în diabet datorită proprietăților sale antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatoare.
O recenzie publicată în anul 2017 a investigat capacitatea mierii de vindecare a rănilor. Autorii au concluzionat că în viitor, medicii ar putea folosi mierea pentru vindecarea rănilor, scăderea nivelurilor de zahăr din sânge și reducerea riscului de complicații asociate cu diabetul și bolile metabolice la pacienții cu diabet de tip 2.
Cercetătorii greci au publicat în anul 2014 rezultate similare, care au arătat că mierea ar putea combate procesele inflamatorii implicate în diabet, ateroscleroză și boli cardiovasculare – caracteristice sindromului metabolic.
Un alt studiu din 2014 a raportat că medicamentele de diabet combinate cu miere ar putea fi benefice, însă este nevoie de mai multe studii pentru confirma această ipoteză.
Înlocuirea zahărului cu miere în diabet
Mierea ar putea fi considerată o alternativă mult mai hrănitoare și sănătoasă la zahărul alb granulat sau pudră. Cu toate acestea, întrucât este tot un tip de zahăr, adulții trebuie să o consume cu moderație.
Mierea poate la rândul ei să provoace creșterea nivelurilor de zahăr din sânge, mai ales dacă este consumată în plus față de zahăr și nu ca înlocuitor pentru zahăr.
Unii producători vând miere procesată, ce poate conține adaos de zahăr sau siropuri. Cumpărați miere doar din surse de încredere sau direct de la apicultori renumiți.
Mierea ar putea fi la rândul ei înlocuită cu surse mai bune de zaharuri naturale, precum fructe proaspete. Acestea conțin, pe lângă vitamine, cantități mari de fibre și apă, care reduce riscul de creșterea a glucozei din sânge.
Persoanele cu diabet ar trebui să consume îndulcitori (de orice fel) cu moderație și pe cât de rar posibil, deoarece creșterile frecvente ale zahărului din sânge pot accelera progresia bolii.
Ce sunt carbohidrații
Carbohidrații sunt descompuși în zahăr în timpul digestiei. Ei furnizează cea mai mare parte de energie necesară corpului.
Câți carbohidrați poate o persoană cu diabet să consume?
Potrivit recomandărilor emise de „National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases”, carbohidrații trebuie să constituie 45-65% din aportul zilnic necesar de calorii.
Întrucât nu există încă o doză zilnică prescrisă, cantitatea de carbohidrați pe care trebuie să o consume zilnic un diabet trebuie stabilită în funcție de fiecare persoană în parte.
Medicul poate determina aportul de carbohidrați ținând seama de câteva aspecte importante ale fiecărui pacient în parte, precum:
- sensibilitatea la insulină
- calitatea somnului
- procentul de grăsime corporală
- nivelul de activitate fizică
Un diabetic care știe câți carbohidrați trebuie să consume zilnic își poate ajusta mai ușor alegerile alimentare și porțiile.
Este de asemenea important să se facă deosebirea între tipurile de carbohidrați consumați. Carbohidrații simpli au un impact mai mare asupra zahărului din sânge.
Aportul de fibre este esențial pentru prevenirea creșterii nivelurilor de zahăr din sânge după masă. De aceea este recomandat ca toate mesele să conțină fibre. Doza zilnică recomandată de fibre este:
- 28 de grame pentru femeile de 19-30 de ani
- 6 g pentru bărbații de 19-30 de ani
Dacă o persoană are trei mese pe zi, fiecare din ele trebuie să conțină în jur de 8.5-11.2 g de fibre pentru a împlini necesarul zilnic și menținerea zahărului în limite adecvate.
Cea mai mare parte a carbohidraților trebuie să fie carbohidrați sănătoși, neprocesați, bogați în fibre. Cele mai bune alegeri în acest sens sunt: cerealele integrale (precum orzul, pâinea integrală), leguminoasele, mazărea, ovăzul integral, fructele și legumele întregi.
Sfaturile finale ale experților
Mierea este fără îndoială un aliment sănătos pentru orice dietă. Comparativ cu alte tipuri de zahăr, mierea crește nivelul de insulină și scade nivelul de zahăr din sânge.
Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma faptul că mierea este o alternativă sigură pentru persoanele cu diabet.
Este cu siguranță mai indicat să înlocuiți alte zaharuri cu miere decât să folosiți mierea ca îndulcitor adițional. Ea trebuie consumată cu moderație, la fel ca alt tip de zahăr. Dacă observați că produce creșterea semnificativă a nivelurilor de zahăr din sânge, încetați să o mai consumați.
Este indicat să cereți sfatul medicului înainte de a adăuga mai multă miere în dietă pentru beneficii suplimentare.
Sunt indicați îndulcitorii în diabet?
Dr. Natalie Butler recomandă diabeticilor să consume cât mai puțin zahăr și îndulcitori cu putință, fie că provin din surse naturale, fie din surse artificiale sau procesate.
Cu cât mai mult ne expunem la gustul de dulce, cu atât mai mult vom dori să consumăm dulciuri. De aceea este indicat să limităm aportul de alimente dulci în general.
Dacă doriți să îndulciți anumite preparate, mierea locală crudă, nepasteurizată, poate fi un substitut excelent pentru zahărul rafinat, deoarece vine la pachet cu multe beneficii.
Doi îndulcitori naturali pe care dr. Butler îi recomandă diabeticilor sunt stevia rebaudiana și eritriolul. Aceștia pot fi folosiți ocazional la îndulcirea prepartelor alimentare și a băuturilor (ceai, cafea, lapte).
Mierea manuka în diabet
Cu siguranță ai tot auzit de mierea manuka și de beneficiile acesteia, însa cât este de recomandată în diabet?
Mierea manuka are câteva proprietăți naturale care ofera o mulțime de beneficii organismului. De fapt, proprietățile lor sunt atât de bine văzute în lumea nutrițională încât acest tip de miere este considerat superfood. (”super mâncare”)
Cum te poate ajuta mierea manuka în diabet?
Mierea manuka are proprietăți terapeutice care ajuta la ameliorarea simptomelor de diabet.
Este recomandat să înlocuim zahărul procesat cu mierea manuka pentru că, deși mierea conține o cantitate destul de mare de zahăr, este mai bine tolerată de organism decât glucoza din zahărul obișnuit. Mai mult de atât, mierea manuka este mai dulce decât zahărul, așadar poți folosi o cantitate mai mică.