Mămăliga a fost mult timp unul dintre cele mai consumate alimente din gastronomia românească. De-a lungul timpului s-au făcut numeroase studii, dar niciunul nu a reușit să arate că mămăliga afectează în mod negativ sănătatea.
Mălaiul folosit la prepararea mămăligii este considerat a fi „prietenul intestinului subțire”.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie susține: „Deși figurează mai rar pe lista meniului nostru cotidian, mai ales la oraș, faimoasa mămăligă românească s-a dovedit un aliment-medicament cu ajutorul căruia se tratează o varietate de boli.
Ea nu trebuie să lipsească din alimentația suferinzilor, dar nici din hrana oamenilor sănătoși când aceștia vor să-și mențină starea de sănătate.”
Mălaiul natural are proprietăți terapeutice fiind benefic pentru pacienții care suferă de diferite afecțiuni. Acesta are efect sedativ și calmant, contribuie la detoxifierea ficatului, întărește sistemul imunitar, reglează nivelul colesterolului din sânge și combate obezitatea.
Unele studii efectuate pe parcursul mai multor ani au arătat că cei care mănâncă zilnic mămăligă sau produse din porumb trăiesc mai mult.
Cercetătorii endocrinologi au ajuns la concluzia că prin consumul zilnic de mămăligă, riscul de boli psihice cauzate de disfuncții tiroidiene scade cu până la 60%. În plus, mămăliga reglează nivelul de zahăr din sânge, fiind benefică pentru pacienții cu diabet.
Unii cred că mămăliga îngrașă, dar adevărul este că mămăliga are mai puține calorii decât pâinea și este chiar utilă în tratamentul pentru combaterea obezității.
Potrivit studiilor recente, boabele de porumb conțin substanțe derivate ale acidului arahidonic și palmitic, esențiale pentru sănătatea organismului. Aceste substanțe au efect detoxifiant și ajută ficatul să neutralizeze toxinele.
Cataplasme cu mălai fierbinte
Când eram copii, bunicii noștri ne puneau pe piept cataplasme cu mălai fierbinte pentru a ne scăpa de pneumonie. Acest tratament poate fi utilizat și astăzi. Se lasă puțin mămăliga la răcit pentru a nu arde pielea, apoi se aplică pe zona pieptului într-un strat gros de două degete.
După 15 minute se îndepărtează și se șterge pielea cu un prosop înmuiat în spirt camforat. Cataplasma cu mămăligă poate fi folosită și pentru gripă și bronșită.
Mămăliga pentru eliminarea kilogramelor suplimentare
Deoarece oferă rapid senzația de sațietate, mămăliga este benefică pentru persoanele obeze. Studiile de specialitate arată că persoanele care mănâncă porumb în mod regulat au un risc redus de a suferi de probleme cauzate de hipotiroidie.
Alte studii au arătat că mămăliga consumată frecvent ajută la gestionarea diabetului, anxietății, hepatitei și reumatismului. În plus, are efecte antiinflamatoare biliare.
Mămăliga ajută la tratarea ulciorului
Se aplică mămăliga caldă pe pleoape, iar când se răcește se înlocuiește. Pentru tratarea lipomului, se folosesc cataplasme cu mămăligă tare. Pe zona afectată se aplică un strat generos de 3-4 cm de mămăligă.
Pe partea care intră în contact cu pielea, se presară tămâie pisată fin. Mămăliga trebuie să fie fierbinte atunci când se pune pe locul lipomului. Se lasă în locul respectiv până se răcește. Tratamentul trebuie repetat în fiecare seară.
Potrivit studiilor de biochimie și nutriție, dacă mămăliga este consumată în mod regulat, poate ajuta la ameliorarea unor afecțiuni precum dispepsia, colecistita, pietre la rinichi și dischinezie biliară.