Aceste „plăcinte leneșe” le pregătesc adesea pentru o gustare rapidă sau în loc de pâine. Nu este o problemă să le fac și dimineața, deoarece sunt foarte ușor de preparat și se fac aproape la fel de repede ca niște clătite obișnuite.
Nu trebuie frământat aluatul cu mâna și se prăjesc doar câteva minute. Le fac cu brânză, ceea ce le face foarte asemănătoare cu khachapuri, dar cu mult mai puțin efort. În plus, adaug multă verdeață în aluat, ceea ce le face să fie „veselă”, colorate și mai ușoare.
Ingrediente pentru 4 bucăți, pentru o tigaie de 24 cm:
- Kefir 3,2% – 300 ml
- bicarbonat de sodiu – 1/2 linguriță
- Ouă – 1 buc.
- Sare – 1/2 linguriță
- Piper – 1/4 linguriță
- Făină – 100 g
- Ceapă verde – 4 fire
- Mărar – 5 crenguțe
- Brânză – 150 g
Cum se pregătește:
Încălzește kefirul de 3,2% până la temperatura camerei, adaugă imediat bicarbonatul de sodiu și amestecă rapid până apar bule.
Reacția dintre kefir și bicarbonat va începe imediat și se va observa acest lucru.
Apoi bate oul, adaugă sarea și piperul negru.
Și din nou, amestecați activ. Faceți totul rapid, fără întârziere.
Cernem toată făina deodată. Nu este necesar să o adăugăm treptat.
Amestecăm din nou până la omogenizare.
Tăiem ceapa verde.
Taiem mararul.
Pe o răzătoare mare, dăm brânza.
Și totul se adaugă în aluat. Se amestecă cu o lingură. Consistența va fi asemănătoare cu cea a aluatului pentru clătite. Aluatul este complet gata. Totul durează doar câteva minute.
Pe o tigaie uscată, neunsă cu nimic, se pune 1/4 din aluat și se întinde uniform pe toată suprafața cu o lingură sau o spatulă. Recomand dimensiunea optimă a tigăii pentru aceste plăcinte de 24 cm.
Se acoperă cu un capac și se prăjește timp de aproximativ 3 minute la foc ușor mai mic decât mediu.
În acest timp, partea de jos se va rumeni, iar partea de sus se va întări, astfel încât vei putea întoarce plăcinta ca pe un clătit.
Partea de jos ar trebui să arate așa. Așa este corect, ca la orice plăcintă, chiar și atunci când este coaptă în cuptor.
Apoi, acoperiți din nou tigaia cu un capac și prăjiți cealaltă parte la același foc, dar mult mai repede. Vor fi suficiente doar 2 minute.
Focul, după cum am spus deja, trebuie să fie puțin mai mic decât mediu.
Așa arată partea a doua prăjită.
Iată tot procesul. După cum vedeți, este foarte simplu și rapid.
Lipiile ies delicate, flexibile și elastice. Cât sunt încă calde, le poți răsuci ușor, ca pe clătite. După ce se răcesc, devin mai dense, dar tot sunt foarte gustoase.
Pofta buna!