Lichior de mentă natural preparat în casă, completează perfect cocktailurile. În ciuda faptului că am un bar bine aprovizionat în casă pentru a servi oasepții, consum destul de rar alcool.
Nu ma înțelege greșit, îmi place să beau un pahar de vin roșu la masă, în weekend. În rest, nu sunt prea atrasă de băuturile alcoolice.
Te întrebi cum am început să prepar lichioruri de casă? În urmă cu câțiva ani am găsit o carte despre cum să-ți faci propriile lichioruri. Am fost uimit de cât de ușor se poate transforma o vodcă în orice tip de lichior.
De ce să-ți prepari lichiorul preferat acasă?
Ceea ce este grozav în a-ți face propriul lichior este că-i poți da orice aromă dorești. În plus, preparând lichiorurile în casă, vei reuși să economisești bani. Păstrează vodca mai scumpă pentru băuturi mixte sau cocktailuri, pentru că acolo se va vedea mai bine diferența.
În lichiorul de casă, aroma va fi schimbată și diluată, deci nu este la fel de important numele mărcii. În plus, când îți prepari lichiorul în casă, poți alege calitatea ingredientelor. Când îmi fac lichior de mentă, folosesc frunze organice de mentă din propria grădină.
Primul lichior pe care l-am făcut în casă, a fost lichiorul de cafea. Mai târziu am încercat să fac lichior de portocale și un limoncello de casă. De asemenea, am făcut și o licoare frumoasă prin infuzarea de afine uscate în vodcă.
Lichior de mentă – cum se prepară?
Lichior de mentă – rețeta 1
Prepararea unui lichior de mentă de casă din frunze proaspete este foarte simplă.
Ai nevoie de:
- 3 căni frunze de mentă proaspete
- 3.5 căni vodcă (sau alt alcool fără aromă)
- 1 cană apă
- 1 cană zahăr
Mod de preparare:
Prima dată trebuie să pregătești extractul de mentă. Acesta se face prin infuzarea frunzelor de mentă într-un alcool puternic timp de câteva zile sau chiar săptămâni.
Clătește frunzele proaspete de mentă și pune-le într-un borcan mare de sticlă. Acoperă frunzele cu vodcă până când sunt acoperite complet.
Cel mai bine ar fi să alegi o vodcă fără aromă dar poți încerca, de asemenea, să utilizezi și alte lichioruri puternice, cum ar fi romul. După câteva zile, sau chiar săptămâni, scoate frunzele din vodcă și strecoară lichidul.
Odată ce ai pregătit exractul de mentă îl poți folosi așa cum este sau îl poți îndulci pentru a prepara lichiorul.
Pregătește apoi siropul de zahăr. Toarnă apa într-o cratiță, apoi adaugă zahărul. Pune cratița pe aragaz, la foc mediu și amestecă până când zahărul se dizolvă complet. Ia cratița de pe foc și lasă siropul să se răcească.
Combină apoi siropul de zahăr cu extractul de mentă, după gust. Eu am folosit 3 părți de extract de mentă cu o parte de sirop de zahăr și am fost mulțumit, dar poți ajusta raportul pentru a face lichiorul mai mult sau mai puțin dulce.
Lichior de mentă – rețeta 2
Ingrediente:
- 1 1/2 cană frunze de mentă proaspete
- 1 1/2 cani vodcă
- 1 1/2 căni zahăr
- 1 cană apă
Mod de preparare:
Măsoară o cană de frunze de mentă și rupe-le în sferturi. Așază frunzele de mentă într-un borcan de sticlă și toarnă vodcă deasupra. Agită borcanul și lasă-l deoparte timp de 12 ore.
După ce timpul s-a scurt, strecoară lichidul și pune din nou vodca în borcan.
Pune apa și zahărul într-o cratiță pe aragaz. Lasă să fiarbă timp de 5 minute. Ia siropul de zahăr de pe foc și lasă-l să se răcească, apoi toarnă-l în vodcă.
Rupe frunzele de mentă rămase și pune-le în borcan. Agita bine borcanul și lasă-l deoparte timp de 10. Strecoară apoi lichidul de 2 ori pentru a elimina toate frunzele de mentă. Păstrează lichiorul de mentă într-o sticlă cu capac.
Lichior de mentă – rețeta 3
Ingrediente:
- 2 căni frunze de mentă proaspete
- 2 căni vodcă
- 2 căni apă
- 1 cană zahăr
Mod de preparare:
Spală frunzele de mentă în apă rece și usucă-le complet cu prosoape de hârtie. Rupe toate frunzele de pe crengute și aruncă crenguțele goale.
Așază frunzele de mentă într-un borcan și zdrobește-le cu o lingură de lemn. Adaugă vodca și amestecă bine. Păstrează borcanul într-un loc răcoros, departe de lumina soarelui, timp de o lună. Amestecă frunzele de mentă cu o lingură de metal sau de lemn cel puțin o dată pe săptămână.
Fierbe 2 căni de apă într-o cratiță. Adaugă zahărul și amestecă constant până când se dizolvă complet. Lasă siropul de zahăr să se răcească. Adaugă siropul în borcanul cu lichior de mentă și amestecă.
Pune borcanul înapoi la locul său și lasă-l acolo timp de 2 săptămâni. Amestecă lichiorul cel puțin o dată pe săptămână. După 2 săptămâni, srecoară lichiorul de mentă. Folosește o pâlnie pentru a turna lichiorul într-o sticlă de 1 litru.