Pasta din morcovi este foarte gustoasa pentru iarnă, se prepară ușor și simplu, produsele sunt minime, iar gustul este deosebit de aromat! Un preparat universal ideal: pentru supe/ciorbe, il poti folosi in loc de sos pentru alte preparate, ca aperitiv, ca tartina pe paine sau la alte tipuri de tocănite sau orice altceva.
Ingrediente pentru 8 borcane de 500 ml:
- Roșii – 3 kg
- Morcov – 2 kg
- Ardei gras – 700 grame
- Usturoi – 50 de grame
- Sare – 2 linguri (50 gr)
- zahăr – 4 linguri (100 gr)
- Piper negru boabe – 40 buc
- Ulei – 200 ml
Preparare:
Dati totul printr-o mașină de tocat carne. In primul rand rosiile le taiem felii, dupa ce scoatem cotoarele obtinem 3 kg. Scoateți semintele din ardeiul gras si taiati-l in bucati.
Curatati si taiati morcovul dupa care treceți morcovii printr-o mașină de tocat carne cu ochiuri medii. Mai apoi dati si ardeiul gras prin mașina de tocat carne dupa care continuati cu rosiile. De la rosii veti obtine si 250 ml lichid.
Puneți roșiile obtinute, într-o cratiță pe aragaz și aduceți la fiert. Pentru a nu fierbe mult timp sucul, puneți o sită deasupra cratiței. Lichidul va începe imediat să se adune în aceasta. Îl scurgem cu o oală până la densitatea dorită, reducem puterea focului.
Așa rapid și simplu, literalmente 5 minute, colectăm un lichid care ar trebui să fie evaporat pentru cel puțin 1 oră.
Apoi, adăugați morcovii și ardeiul gras. Se adauga sare, zahar, piper negru si 200 ml ulei. Amesteca totul. Acoperiți cu un capac și fierbeți la putere medie timp de o oră (după ce a dat in clocot). Se amestecă periodic.
Treceți 1 capatana de usturoi printr-o presă. Adăugați usturoiul în pastă cu 15 minute înainte de a fi gata. Amesteca totul.
Puneti pasta de legume în borcane sterilizate, pana sus. Puneți o lamă de cuțit sub fundul borcanului pentru a nu crăpa.
Nu luam tigaia de pe aragaz pana nu umplem si ultimul borcan. Acoperim borcanele cu capace sterilizate și le strangem bine.
Acoperiți cu o patura și lăsați să se răcească complet. Pasta delicioasa din morcovi poate fi păstrata la temperatura camerei iar dupa ce desfaceti borcanul, pastrati-l in frigider.