Acest tip de lapte a inceput sa apara ca o alternativa lipsita de lactoza pentru vegani si pentru cei care nu consuma produse lactate, dar aceasta crestere a popularitatii se poate datora mai mult decat faptului ca este un simplu inlocuitor. Optiunile sunt nelimitate: lapte de migdale, lapte de soia, lapte de canepa, lapte de orez, si multe altele. Dar mai exista un nou tip in zona care incepe sa primeasca multa atentie din partea nutritionistilor si a celor pasionati de mancare si anume laptele de ovaz.
“Aproape toate bauturile nelactate ar putea sa fie in centrul atentiei in momentul de fata datorita interesului fata de dietele alimentare pe baza de plante.”, spune Keri Gans, autoare a cartii “The Small Change DIet”. Laptele de ovaz este in special foarte accesibil, pe masura ce e mai usorde facut decat laptele de nuci si este de asemenea mai prietenos cu mediul inconjurator, spune Kelly R. Jones, medic.
Prin urmare, ce este mai exact laptele de ovaz?
Laptele de ovaz e alcatui din bucati de ovaz taiate finut sau din sroturi de ovaz care sunt inmuiate in apa, amestecate si apoi scurse cu o bucata de material textil sau cu ajutorul unei pungi speciale pentru lapte. “In timp ce resturile din pulpa de ovaz inca are cea mai mare parte a fibrelor si cea mai mare parte a proteinelor care se aflau in ovaz, lichidul sau ‘laptele” care rezulta din acest proces contine totusi unele din substantele nutritive continute in ovaz,” spune Jones.
“Pentru ca ovazul absoarbe apa mai usor decat nucile, atunci cand e amestecat destul de bine, cea mai mare parte a mancarii in sine se absoarbe prin material, oferindui-i o textura mai cremoasa decat laptele de nuci, fara a ii mai adauga alte ingrediente”.
Care sunt beneficiile pentru sanatate aduse de utilizrea laptelui de ovaz?
Laptele de ovaz este o alegere foarte buna pentru orice persoana care e alergica sau are o intoleranta la produsele lactate si/ sau la nuci, precum si pentru persoanele care doresc sa isi reduca consumul de grasimi saturate din dieta, spune Jones. Este sigur chiar si pentru persoanele care prezinta o intoleranta la gluten. Trebuie doar sa citesti etichetele de pe cutia produsului. “Daca ai o sensibilitate la gluten sau boala celiaca, o sa iti doresti sa fii sigur ca a fost fabricat cu ovaz lipsit de gluten”, spune Jones.
“In timp ce ovazul e lipsit de gluten in natura, acesta este in mod obisnuit procesat cu acelasi echipament ca si cerealele care contin gluten, ceea ce duce la contaminarea cu gluten a ovazului destul de mult cat sa provoace o reactie alergica in cazul persoanelor ce sufera de boala celiaca sau de o intoleranta serioasa la gluten”, a adaugat aceasta.
Aici e prezentat cum nutritia laptelui de ovaz se compara cu alte varietati de lapte de la animale sau obtinut din alte plante. “O portie de o cana de lapte de ovaz iti ofera 130 de calorii, 2,5 grame de grasimi totale, 0 grame de grasimi saturate, 2 grame de fibre, 4 grame de proteine, 35 de procente din doza zilnica recomandata de calciu si 25 de procente din doza zilnica recomandata de vitamina D”, spune Gans. “Prin comparatie cu laptele de vaca sau laptele din soia, acesta contine mai putine proteine; totusi, prin comparatie cu alte bauturi obtinute din plante, cum ar fi de exemplu cel de migdale, cel de acaju, cel de cocos sau cel de orez, laptele de ovaz contine mai multe proteine”
PS. Ati incercat vreodata laptele de migdale?
In plus, laptele de ovaz este un castigator clar atunci cand vine vorba de continutul sau de fibre. “Laptele de vaca nu contine deloc fibre, laptele de soia si cel de migdale au fiecare cate un gramde fibre pentru fiecare portie si, prin urmare, laptele de ovaz este cel mai bogat in fibre, cu un continut de 2 grame” ,a adaugat ea.
“Ovazul contine vitaminele B tiamina si folat, substantele minerale magneziu, mangan, fosfor, zinc si cupru, precum si o varietate mare de alte vitamine si substante minerale in cantitati mici”, spune Jones.
Laptele de ovaz tinde sa aiba un continut mai mare de carbohidrati, dar acest lucru este in regula, pentru ca iti poate oferi energie prin intermediul acestor carbohidrati si a fibrelor, fata de grasime, ceea ce ar fi cazul in mod obisnuit cu majoritatea unor astfel de produse obtinute din nuci, spune Jones.
Cum poti sa bei si sa folosesti laptele de ovaz?
In afara faptului ca are o consistenta mai groasa, aroma putin cam dulce a laptelui de ovaz este de asemenea foarte buna. “Faptul ca este mai cremos il face sa fie o bautura destul de populara, cum ar fi de exemplu atunci cand e adaugat in latte si in cappucino. Poate de asemenea sa fie adaugat in smoothie, in supele cremoase si in alte mancaruri”, spune Gans.
Poti, de asemenea, sa il folosesti in acelasi mod in care ai folosi si laptele de vaca sau alte tipuri de lapte obtinute din plante atunci cand gatesti. “Poti sa folosesti laptele de ovaz ca lichid in clatite sau in prajituri sau in locul laptelui obisnuit atunci cand vrei sa faci un piure”, spune JOnes. In timp ce poate ca nu ti-ai dori sa bei cate un pahar de lapte in fiecare zi, tot poate sa fie o bautura foarte buna care iti va oferi o sursa rapida de energie”.