Ai mers vreodata prin raionul de produse lactate de la magazinul tau alimentar si ai ramas uimit de toate alegerile care erau disponibile? Daca da, sa stii ca nu esti singurul. Sectiunea de produse lactate a crescut dincolo de laptele de vaca. Exista o gama foarte mare de optiuni de “lapte” in momentul de fata si una dintre cele mai populare optiuni din ultimii ani a fost laptele de migdale.
Ce este mai exact laptele de migdale?
Laptele de migdale e o optiune bazata pe plante la laptele traditional. Laptele de migdale este obtinut prin prajirea si sfaramarea migdalelor si apoi prin amestecarea acestora cu apa filtrata. Unele vitamine si substante minerale apar in mod natural in compozitia migdalelor si unele sunt adaugate. Nu sunt adaugate coloranti si arome artificiale. Toate brandurile pe care le-am vazut declara ca sunt facute din migdale crescute in mod responsabil si ca nu contin nici un organism modificat din punct de vedere genetic.
Substantele nutritive din compozitia laptelui de migdale
Folosind statisticile laptelui neindulcit de migdale de la Silk (desi toate aceste statistici o sa fie destul de similare printre toate brandurile), o cana contine 30 de calorii, 2,5 grame de grasime ( si acea grasime provine de la grasimile mononesaturate si polinesaturate care sunt bune pentru inima) si 160 de mg de sodiu.
Prin comparatie cu produsele traditionale din lapte, laptele de migdale sta mai prost atunci cand vine vorba de proteine ( doar daca nu e cumva o varianta imbogatia cu proteine). O cana de lapte de migdale are doar un singur gram de proteine, prin comparatie cu cele 8 grame de proteine dintr-o cana de lapte de vaca. Totusi, atat timp cat iti iei proteinele din alte surse din dieta ta alimentara, ar trebui sa iti poti satisface nevoile tale zilnice de proteine.
Cum ramane cu alegiile la anumite alimente?
Laptele de migdale e o optiune foarte sigura de lapte pentru oamenii care au alergii sau intolerante la anumite alimente sau care au anumite raspunsuri imunitare la anumite proteine din mancare. Laptele de migdale nu contine lactoza, soia, oua, colesterol, gluten, MSG, caseina sau zer (proteine din lapte). Laptele de migdale nu este sigur pentru consum daca esti alergic la migdale. In plus, unii producatori ar putea sa foloseasca aceleasi facilitati pentru a putea sa proceseze produse care sa contina nuca de cocos. Verifica eticheta produsului pe care urmeaza sa il achizitionezi pentri a te asigura ca nu e procesat intr-o facilitate cu un ingredient pe care nu ai voie sa il consumi.
Varietatile indulcite si aromate
Laptele neindulcit de migdale contine doar 30 pana la 40 de calorii pentru fiecare cana de lapte (numarul de calorii variaza doar putin de la un brand la altul). Totusi, majoritatea brandurilor au versiuni indulcite ale acestui lucru. Multe branduri de lapte de migdale ofera acum versiuni aromate, printre care se numara ciocolata si vanilia. Multe tipuri aromate de lapte de migdale sunt oferite atat in versiunea indulcita (mai bogata in calorii), cat si in varianta neindulcita ( numarul de calorii fiind foarte similar cu laptele simplu si neindulcit de migdale).
Poate laptele de migdale sa fie folosit mereu in locul laptelui de vaca?
Poti sa folosesti laptele de migdale in locul laptelui in aproape orice, incepand de la supe, produse de patiserie, sosuri, la cereale si pana la cana ta de cafea de dimineata. Laptele de migdale nu functioneaza prea bine in budincile facute in casa sau in iaurturi.
Prin urmare, este laptele de migdale bun pentru tine?
Ideea de baza este ca laptele de migdale este o bautura sanatoasa pentru inima, cu un continut scazut in calorii si foarte bogata in substante nutritive. De asemenea, trebuie sa tii minte ca, ca si in cazul laptelui de vaca, laptele de migdale este perisabil si ca ar trebui sa fie folosit in termen de 7 pana la 10 zile de cand ai deschis cutia.