Laptele de orez este creat atunci cand orezul macinat este amestecat cu apa pana cand se obtine un lichid mai consistent. Din moment ce orezul este o sursa de carbohidrati, laptele de orez are un gust dulce in mod natural atunci cand acesti carbohidrati sunt descompusi in timpul prepararii laptelui de orez. Acesta nu este bogat in mod natural cu vitamine si cu substante minerale, dar de obicei poti sa gasesti si variantele imbogatite.
De ce să alegem laptele orez?
Sunt anumite cazuri in care laptele de orez ar putea sa fie un avantaj si ar putea sa fie cazuri in care laptele de orez reprezinta un dezavantaj. Aici iti prezentam niste optiuni demne de luat in considerare atunci cand te hotarasti daca laptele de orez e bun pentru tine.
1. Nu contine lactoza si e vegan
Laptele de orez poate sa fie o optiune foarte buna pentru cei care fie ca sufera de o intoleranta la lactoza sau evita sa consume produse lactate din oricare alte motive. Laptele de orez este lipsit in mod natural de lactoza si, prin urmare, poate sa inlocuiasca laptele de vaca.
Laptele de orez poate sa fie, de asemene, o alternativa foarte buna pentru oamenii care s-au decis sa adopte o dieta vegana. O dieta vegana evita cu strictete toate produsele de origine animala si, din moment ce laptele de orez este doar de natura vegtetala, acesta poate sa fie adoptat in cadrul unei diete vegane. Daca cineva cauta o alternativa la lapte care sa fie lipsita de lactoza, pentru a putea sa fie consumat de un vegan, laptele de orez poate sa fie alegerea perfecta.
2. Este hipoalergenic
Se estimeaza ca aproximativ 15 milioane de americani sufera de alergii la mancare in momentul de fata si cazurile de alergii la mancare sunt in continua crestere inca din anii 1990, conform datelor primite de la “Center of Disease Control and Prevention” (CDC) (“Centrul de Controlare si de Prevenire a Bolilor”). Printre principalele 8 alimente care creeaza majoritatea alergiilor la alimente, se numara: produsele lactate, graul, alunele, alunele de padure ( inclusiv migdalele), soia, pestele si scoicile.
Oamenii care sufera de alergii la anumite alimente sau care au o combinatie de alergii alimentare (citeste despre alergia la capsuni) pot in mod obisnuit sa consume lapte de orez, pentru ca alergiile la orez nu sunt un lucru prea des intalnit. Laptele de vaca si alte alternative lactate, cum ar fi de exemplu laptele de soia sau laptele de migdale, pot fi surse problematice de alergeni pentru oamenii care sufera de alergii la mancare.
3. Comparatia nutritiva cu laptele de vaca
Laptele de vaca a fost in mod traditional o sursa de proteine, de calciu, de vitmina D si de substante nutritive pentru omul de rand. Multi oameni se bazeaza pe lapte sau pe alte produse lactate ca sursa de proteine. Totusi, atunci cand inlocuiesti laptele traditional de vaca cu laptele de orez, pierzi o sursa importanta de proteine in alimentatia ta.
O cana de lapte de orez contine doar intre 0 si 1 gram de proteine, dar o cana de lapte 1% de vaca are aproximativ 8 grame de proteine. Daca cineva inlocuieste laptele de vaca cu lapte de orez, ei ar putea sa aiba nevoie de suplimente aditionale cu proteine in dieta lor, in special daca sunt vegani.
O cana de lapte de orez poate sa aiba aceeasi cantitate de calciu si de vitamina D ca si un pahar de lapte de vaca, daca laptele de orez este fortificat. Sa te uiti bine pe etichete inainte de a cumpara un anumit produs, pentru a vedea care branduri de lapte de orez o sa die de asemenea o sursa similara cu laptele de vaca atunci cand vine vorba de vitamina D si de calciu.
O cana de lapte 1% de vaca are aproximativ 12 grame de carbohidrati si aproximativ 100 de calorii. Totusi, o cana de lapte de orez are aproximativ 23 de grame de carbohidrati si 120 de calorii. Laptele de orez are un continut mai mare de carbohidrati, mai sarac in proteine si cantitati similare de grasimi cu laptele 1% de vaca.
Majoritatea produselor din lapte de orez o sa fie, de asemenea, fortificate cu vitamina B12 si cu vitamina A. laptele de orez poate, de asemenea, sa mai contina si fier.
Ingrijorari in privinta sanatatiii
Daca nu ai nici o alergie la mancare si nici nu urmezi vreo dieta vegana, atunci exista vreun motiv sa incepi sa consumi laptele de orez? Poate daca iti place gustul sau incerci sa urmezi o dieta saraca in proteine, care este necesara in cazul anumitor afectiuni medicale.
Totusi, ar putea sa existe motive de a evita laptele de orez, datorita grijii aratate fata de nivelele de arsenic din produsele obtinute din orez. Arsenicul este un element chimic care se gaseste in natura si care se poate gasi, de asemenea, in cantitati mici in unele alimente care sunt culese de pe sol.
Orezul absoarbe cantitati mai mari de arsenic decat celelalte alimente datorita conditiilor sale specifice de crestere si, prin urmare, exista din ce in ce mai multe ingrijorari fata de contaminarea cu arsenic a orezului si a tuturor produselor cu orez. Nivelele mai mari de arsenic pot sa determine aparitia pe termen lung a mai multor riscuri pentru sanatate.
Expertii FDA (Food and Drug Administration) iti recomanda sa eviti sa consumi in exces un anumit aliment si sa adopti o dieta cat mai larga si cat mai variata, pentru a scadea riscul contaminarii din cauza unui singur produs. Daca tu deja consumi mai multe produse de orez, poate ca iti doresti sa iti mai diversifici alimentatia.
Unii oameni de stiinta chiar sugereaza ca femeile insarcinate si copiii sa nu consume lapte de orez, datorita riscului de contaminare cu arsenic. In momentul de fata, nivelele de arsenic care sunt prezente in alimente nu sunt regulate si nivelele de siguranta nu au fost definite destul de clar.
Daca ai mai multe intrebari in privinta aportului de lapte de orez si a riscului de contaminare cu arsenic, poti sa vorbesti cu medicul tau de familie.
Laptele de orez este o alternativa vegana, hipo alergenica si lipsita complet de lactoza la laptele de vaca. Are un profil nutritiv similar cu laptele de vaca atunci cand vine vorba de aportul de vitamine si de substante minerale, daca laptele de orez a fost fortificat, dar laptele de orez o sa aiba un continut de proteine mai mic si un continut mai bogat in carbohidrati prin comparatie cu laptele de vaca.
Exista anumite ingrijorari fata de nivele de arsenic idn produsele de orez si unii profesionisti din domeniul medical recomanda sa nu fie folosit laptele de orez in exces, mai ales atunci cand vine vorba de copii. Poti sa te consulti cu furnizorul tau de servicii medicale pentru mai multe intrebari privind starea ta de sanatate si consumiul regulat de lapte de orez.
Smoothie de banane și căpșuni cu lapte de orez
Ingrediente:
- 1 pahar de lapte de orez
- 1 banană
- 1 pahar de căpșuni proaspete sau congelate
- 1-2 linguri de miere sau alt îndulcitor natural, după gust
- Gheață, opțional
Instrucțiuni:
- Taie bananele și căpșunile în bucăți mici.
- Adaugă toate ingredientele în blender.
- Mixează până obții o consistență netedă.
- Verifică gustul și adaugă mai mult îndulcitor, dacă este necesar.
- Toarnă în pahare și servește imediat.
Această rețetă poate fi modificată după gust. De exemplu, poți adăuga semințe de chia sau proteine în pudră pentru un plus de nutrienți. Asigură-te doar că orice adaugi este compatibil cu dieta ta.