Lactoza si intoleranta la lactoza. Ce facem? Cum o prevenim?

0
489
lactoza

Aceasta substanta face ca laptele sa aiba gustul dulce. Lactoza nu “prefera” temperaturile inalte, deoarece pierde o parte din apa de cristalizare, pana cand incepe formarea caramelului (substanta de culoare brun inchisa).

Acest fenomen nedorit trebuie evitat in cazul fabricarii laptelui praf, a diferitelor sortimente de lapte concentrat si chiar a fierberii laptelui timp indelungat in gospodaria proprie. Lactoza este usor atacata de o serie de microorganisme care pot produce o fermentatie lactica (cea mai frecventa), propionica sau alcoolica (chefir), separat sau toate la un loc.

Info: citeste despre intoleranta la lactoza

Lactoza variaza sub aspect cantitativ in functie de specie si de regula in sens invers continutului de proteine, astfel: cel mai dulce este laptele matern (6,5%), apoi cel de magarita (6,2%) si de iapa (5,9%) etc., iar cel mai sarac este cel de balena (0,8%) si cel de ren (2,5%).

lapte-de-migdale

Lactoza este un dizaharid de 6 ori mai putin dulce decat zaharoza, care in timpul digestiei se descompune intr-o molecula de glucoza si una de galactoza, avand si proprietatea de a fi mai putin solubila si stabila decat zaharoza sau alte zaharuri. Acidul lactic rezultat din fermentarea lactozei intarzie sau previne dezvoltarea germenilor de putrefactie in intestin.

Lactoza intervine in absorbtia calciului si fosforului, precum si in sinteza unor vitamine din grupul B la nivelul intestinului subtire. De retinut ca 250 g lapte, 350 g lapte batut sau iaurt contin tot atat zahar cat 20 g de paine. Pe langa aceste calitati, datorita continutului de lactoza, laptele are si proprietatea de a fi diuretic si laxativ, deoarece lactoza ajungand in cantitate mare in intestin descompune flora de fermentatie, stimuland evacuarea tubului digestiv.

Util: vezi daca laptele de ovaz poate fi o alternativa

Exista si consumatori care nu se pot alimenta cu lapye ca atare, datorita lipsei partiale sau totale in intestin a enzimei lactoza care are rolul de a hidroliza lactoza in zaharuri simple (glucoza si galactoza).

intoleranta-lactoza-iaurt

Lactoza, in mod normal, prezinta o valoarea maxima in momentul nasterii si scade catre 40 – 50 de ani, influentand treptat procesul de decalcifiere a organismului. La consumatorii la care lactoza nu este hidrolizata, ea va trece neabsorbita prin prima parte a tubului digestiv, pana in ultima parte a intestinului subtire si in colon unde, datorita microorganismelor de fermentatie.

Se realizeaza o productie excesiva de gaze si aiciz care impreuna cu absorbtia de apa din tesuturi in colon vor produce tulburari insotite de crampe si diaree. Pentru a veni in ajutorul acestor consumatori, s-au facut multe incercari de a asigura scindarea enzimatica a lactozei in vitro, cu pastrarea tuturor celorlalte componente.

Glucidele din lapte exista in cantitati mari la inceputul lactatiei si din luna a II-a pana in luna a VII-a de lactatie, dupa care scad treptat. Aceste substante opresc dezvoltarea unor microorganisme patogene (colibacili) aflati in intestinul subtire la noii nascuti, din care cauza, spre exemplu, copii alimentati natural nu fac diaree.

Intoleranta la lactoza: remedii, simptome si sfaturi

Foarte multe persoane sufera de intoleranta la lactoza. Lactoza este una din zaharurile complexe conținute în lapte și în toate produsele lactate. În timpul procesului digestiv, lactoza este digerată cu lactază (o enzimă secretă în intestinul subțire) în zaharuri simple (monozaharidele de glucoză și galactoză) care sunt absorbite în sânge.

“Intoleranța la lactoza” înseamnă incapacitatea de a digera lactoza, adesea asociată cu o deficiență a enzimei lactazei. La aproximativ 30 de minute după consumarea laptelui sau produselor lactate, cum ar fi înghețata sau brânza de vaci și brânza de casă, persoanele cu intoleranță la lactoză pot avea diaree sau crampe abdominale și balonare. Cu toate acestea, o persoană cu un mic deficit de enzime nu poate simți deloc simptome.

Se crede pe scară largă că intoleranța la lactoză este o alergie la lapte. De fapt, nu este așa, iar diferența dintre aceste două concepte este foarte mare. Persoanele care au intoleranță la lactoză nu trebuie să înlăture laptele și produsele lactate din dieta lor, dar trebuie să controleze cantitatea de produse lactate.  intoleranta-lactoza-grafic

Dar oamenii care suferă de alergii la lapte, nu ar trebui să mănânce chiar și cantitatea minimă de lapte. Simptomele alergiilor la lapte includ scurtarea respirației, senzația de apăsare a gâtului, descărcarea din nas, umflarea ochilor și a pleoapelor, erupții cutanate și vărsături. Intoleranța la lactoză se manifestă diferit.

Cauzele intoleranței la lactoză:

  • Deficitul congenital al enzimei de lactază, predominant în rândul persoanelor aparținând rasei asiatice.
  • scădere naturală a nivelului de lactază, care începe în copilărie (după 3 ani). Cât de semnificativă va fi această reducere, depinde de caracteristicile organismului unei anumite persoane.
  • Orice boală care afectează celulele intestinului subțire producătoare de lactază, de exemplu, boli inflamatorii și chiar gripa. Această afecțiune provoacă “deficiență secundară a lactazei”. Aceasta este o problemă temporară care dispare, odată ce boala trece, celulele deteriorate sunt restaurate și încep să producă din nou enzime.
  • Operații chirurgicale pe stomac și intestine, care pot distruge complet capacitatea organismului de a produce lactază.

Simptomele intoleranței la lactoză:

  • diaree, scaune libere;
  • creșterea gazelor;
  • caspazele din abdomen.

Ce poti face daca ai deja intoleranta la lactoza?

Aflați amploarea intoleranței la lactoză. În plus față de monitorizarea reacției corpului dumneavoastră la lapte și produse lactate, există două modalități precise de a verifica intoleranța la lactoză:

  • test de toleranță orală;
  • un test pentru hydrogen, prin respirație (implică măsurarea nivelului de hidrogen în aerul expirat, care depinde de cantitatea de lactoză nedigerată).

Încercați să mâncați alimente cu o cantitate redusă de lactoză sau care nu conțin lactoză deloc. Nu vă lipsiți complet de produsele lactate care conțin lactoză deoarece aceasta reduce nu numai cantitatea de calciu din dietă, ci și reduce capacitatea organismului de a absorbi calciu din produse non-lactate (deoarece lactoza ajută intestinele să absoarbă și să rețină calciul).

Rețineți că laptele degresat nu este mai sigur deoarece este mai puțin gras. Problema intoleranței nu este asociată cu conținutul de grăsime, ci cu lactoza.

Încearcă iaurtul. Multe persoane care suferă de intoleranță la lactoză pot digera în mod normal lactoza conținută în iaurt. Iaurtul este o excelentă sursă de calciu. Utilizați metoda de încercare și de eroare pentru a determina ce tip de iaurt este bun. Evitați iaurturile pasteurizate, deoarece beneficiile acestora sunt mult mai mici, iar prejudiciul cauzat de lactoză este păstrat.

cauzele-intolerantei-la-lactoza

Bea lapte cu ciocolată. Calciul din acest lapte este bine absorbit, iar gustul de ciocolată îl face mai plăcut. Mai mult, cacaoa poate chiar stimula activitatea lactazei.

Unele brânzeturi, în special cheddar, parmezan, brânză elvețiană și mozzarella, sunt o sursă excelentă de calciu. În acest caz, nu sunt periculoase din punct de vedere al lactozei. Serul, în care este conținut cel mai mult lactoza, este separat în timpul preparării brânzei. Dar brânza de vaci, brânza de casă și ricotta sunt bogate în lactoză, deci nu ar trebui să fie abuzate.

Bea lapte cu alimente sau cu produse din cereale. Luarea lactozei simultan cu alimentele ușurează digerarea și provoacă mai puține consecințe.

Beți lapte în porții mici (o jumătate de ceașcă) de câteva ori pe zi cu alimente. Aceasta va umple doza necesară de calciu și nu va cauza probleme speciale.

Fiți atenți și urmăriți ceea ce mâncați. Lactoza poate fi conținută în pâine, legume congelate, supe conservate, pansamente și sosuri pentru salată, spaghete etc. în cereale, prăjituri, dulciuri și chiar produse farmaceutice.

Urmăriți cu atenție semnele de intoleranță la lactoză. Dacă aveți o astfel de problemă, este foarte probabil ca aceasta să apară la copiii dumneavoastră. La sugari, intoleranța congenitală la lactoză poate amenința viața. Odată ce un copil care suferă de intoleranță la lactoză este hrănit cu lapte matern sau cu o alimentație artificială care conține lapte, are colici, gaze, diaree și încetează să câștige în greutate. Astăzi sunt disponibile alimente speciale, care nu conțin lactoză.

Discutați cu medicul pediatru pentru a selecta pentru copilul dvs. o alimentație artificială și o dietă echilibrată, care va compensa consumul necesar de calciu în dieta sa.

Ce poate face medicul?
  • Acesta poate sa prescrie enzime sub formă de tablete sau picături. Pentru tratamentul altor boli, se prescriu medicamente care nu conțin lactoză.
  • Se recomandă tratamentul pentru deficiența secundară severă a lactazei.
  • Un nutritionist poate dezvolta o dieta echilibrata pentru tine.
  • Un medic pediatru vă va ajuta să găsiți cea mai bună hrană pentru copilul dvs. și vă va oferi recomandările necesare pentru hrănirea copilului.

hepatita-a-vaccin

Măsuri preventive de intoleranță la lactoză:

Fiți atenți și încercați să nu vă îmbolnăviți de bolile sistemului digestiv. În plus, nu există aproape nicio modalitate de a preveni o astfel de tulburare programată genetic ca intoleranța la lactoză.

Cu toate acestea, unele precauții simple vor ajuta persoanele cu intoleranță ușoară la lactază, pentru a evita apariția simptomelor neplăcute, fără a se lipsi complet de lapte și produse lactate.

Dacă aveți intoleranță la lactoză, nu vă lipsiți de foarte multe produse lactate. Încercați să consumați alimente bogate în calciu, de exemplu lapte, dar în doze mici (mai puțin de o ceașcă) și beți-l cu alimente. De obicei, brânza și iaurtul în cantități mici sunt ușor transferate de persoanele cu intoleranță la lactoză.

Puteți încerca, de asemenea, lapte și brânză de vaci care nu conțin lactoză sau alte surse de calciu, cum ar fi laptele de soia, migdale, broccoli și alte legume verzi, pește etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here