Ceaiul verde are o istorie foarte bine conturata cu urcusuri si coborasuri cu perioade in care era foarte folosit dar si cu perioade in care calitatile sale erau puse la indoiala. In ziua de astazi el este apreciat la nivel mondiala si datorita dezvoltarii medicinei si in domeniul cercetarii, calitatile sale benefice organismului nu mai au cum sa fie puse la indoiala de indata ce sunt dovedite stintific de cercetatori si medici.
Ceaiul a inceput sa fie consumat inca de acum 3 mii de ani in urma in Asia. Un imparat chinez a fost primul care a descoperit efectele benefice ale consumului zilnic si in scurt timp, ceaiul a inceput sa fie folosit in fierturi si pe post de condiment pentru diferite mancaruri. Cultul ceaiului cunoscut si practicat de civilizatiile asiatice, a fost pus in practica pentru prima data de un poet chinez, pe numele sau: Lu-Yu, care a considerat ca in felul acesta civilizatia sa isi va pastra autenticitatea si dovezile de existenta ale unor popoare diferite. Spunem diferite deoarece fata de europeni, acestia au inteles importanta acestui lichid format din fierberea unor simple plante. Nici chiar Marco Polo care in momentul sosirii lui in China, cand deja ceainariile si cultul ceaiului devenisera parte din traditia poporului, afirma despre aceasta bautura ca este “bautura femeilor si batranilor” neintelegand de ce toata lumea se aduna sa consume o bautura atat de comuna si simplista.
Metode de preparare si ritualuri cu ceai
Printre metodele cele mai comune de preparare se afla fierberea sau oparirea plantelor pentru a-si lasa substantele in lichidul cu care intra in contact. Primii care au dezvoltat cultul ceaiului introdus de poetul Lu-Yu din China, au fost calugarii care obisnuiau sa fiarba o cantitate suficienta de apa pe care o turnau peste plantele asezate intr-un recipient mare.
Pe langa procesul de preparare, si recoltarea plantelor constituie un ritual numai bun de scris intr-o carte. Plantele erau culese in perioada cea mai buna a anului care difera de la o specie la alta, erau uscate conform traditiilor fiecarei civilizatii si dupa ce erau tinute in locuri umede, intunecate, luminoase (difera in functie de traditiile locale) puteau fi folosite pentru a se face ceai.
Consumul de ceai din China a fost adus la nivel de cult, prin ritualurile facute de calugarii taoisti. Acestia afirmau ca o cana de ceai zilnic nu numai ca asigura o sanatate de fier dar iti mareste agilitatea mintii si te aproprie de intelepciune si suflet.
Cand apare ceaiul in Europa
In Europa spre deosebire de asiatici oamenii nu cunosteau aceasta traditie si in general nu consumau ceai. Pentru prima data ceaiul a fost adus de o familie din Olanda in secolul XVII (al 17-lea). In urmatorii ani ceaiul a devenit cunoscut si pe acest continent insa apare o alta problema prin faptul ca doar aristocratii aveau resursele financiare de a cumpara plante uscate aduse tocmai din China pentru a prepara ceai. Aducerea samburilor plantelor din China era o problema destul de greu de rezolvat intrucat acestia erau foarte sensibili si nu se adaptau usor la clima si solul european. Un om de stiinta francez reuseste cu ajutorul unei cutii speciale sa aduca si sa planteze plante de ceai in Franta si mai departe in intreaga Europa.
In ziua de azi nu mai incape indoiala sa spun ca ceaiul este considerat o bautura naturista foarte buna pentru organism si pentru mentinerea sanatoasa a acestuia alaturi de produsele pline de e-uri care ne inconjoara. Anul trecut, 2011 printre cele mai bune cure de slabire, locul 1 ca si eficienta in preferintele doamnelor si domnilor care au luptat cu kilogramele sa clasat cura cu ceai de slabit.