Gogoșari în oțet cu conopidă – își păstrează culoarea vie și rămân crocanți

gogosari la otet cu conopida

Gogosarii in otet cu conopida sunt preferatii mei. Folosesc una dintre aceste doua retete atunci cand pun gogosarii in otet, pentru ca imi doresc ca acestia sa ramana crocanti si aromati. Iti recomand sa le incerci si tu. Sunt explicate pas cu pas in randurile de mai jos.

Gogosari in otet cu conopida

Ingrediente:

  • Conopida
  • Gogosari rosi
  • Gogosari galbeni

Ingrediente pentru fiecare borcan:

  • 1 Frunza de dafin
  • 2-3 boabe de piper
  • 1/2 lingurita boabe de mustar

Ingrediente pentru marinada:

  • 1 cana de otet
  • 5 cani de apa
  • 1 cana de zahar
  • 2 linguri de sare

Mod de preparare:

gogosari in otet cu conopidaNu am precizat cantitatea de legume, deoarece fiecare pune cate borcane doreste.

gogosari conopidaSpalam legumele. Conopida o desfacem in buchetele mici. Scoatem semintele gogosarilor, apoi ii taiem in fasii. Asezam atat conopida cat si gogosarii (rosii si galben) in borcane.

legume in borcaneAdaugam in fiecare borcan cu gogosari si conopide, o frunza de dafin, 2-3 boabe de piper si boabe de mustar.

Pregatim marinada. Punem apa la fiert intr-o cratita. Adaugam zaharul si sarea, iar la final turnam otetul. Turnam marinada fierbinte peste legume. Avem grija sa nu ne oparim. Acoperim borcanele cu capace.

Punem borcanele cu gogosari si conopida intr-o oala cu apa fierbinte si le sterilizam timp de 25 de minute. Scoatem apoi borcanele din oala, le intoarcem cu capacele in jos si le lasam sa se raceasca, aproximativ 24 de ore.

A doua zi, mutam borcanele intr-o camara. Putem servi gogosarii cu conopida alaturi de o multime de mancaruri delicioase. Daca nu i-ai incercat pana acum, nu mai pierde timpul! Pofta buna si spor la gatit!

Gogosari in otet cu conopida cu acid citric

gogosari in otet cu conopida si acid citricIngrediente:

  • 1 kg conopida, 1 gogosar
  • 1 litru apa, 5 gr acid citric, 2 boabe de ienibahar
  • 50 gr zahar, 40 gr sare, 1 lingurita seminte de mustar
  • 4 frunze de dafin, 10 boabe de piper negru, 2 cuisoare
  • 2 catei de usturoi, ardei iute (optional)

Mod de preparare:

In primul rand, desfacem conopida in buchetele si o spalam. Spalam apoi gogosarul, il taiem in jumatate si indepartam cotorul cu seminte. Ne asiguram ca nu raman seminte pe peretii interni. Taiem apoi gogosarul in fasii mari.

Punem conopida si gogosarul intr-un castron si-l umplem cu apa clocotita. Lasam legumele in apa timp de 5 minute.

Pregatim borcanele. Eu am folosit 2 borcane de un litru, pe care bineinteles, le-am sterilizat inainte. Borcanele pot fi sterilizate in cuptor sau intr-o oala cu apa clocotita.

Asezam in fiecare borcan cate 2 foi de dafin, o boaba de iehibahar, 5 boabe de piper negru, jumatate de lingurita de seminte de mustar, un cuisor si un catel de usturoi curatat. Optional, putem adauga si 1-2 inele de ardei iute.

Folosind o lingura cu fante, punem conopida si gogosarul in borcane. Turnam apa clocotita in borcanele cu legume.

Dupa 5 minute, turnam lichidul din borcane intr-o cratita. Completam cu apa, astfel incat sa avem un litru de lichid. Punem cratita pe aragaz.

In momentul in care apa incepe sa fiarba, adaugam sarea, zaharul si acidul citric. Fierbem marinada timp de 2 minute.

O turnam apoi in borcanele cu conopida si gogosar. Inchidem bine borcanele cu capace, le intoarcem cu susul in jos si le lasam sa se raceasca complet. Verificam sa nu curga lichidul din borcane.

De indata ce borcanele s-au racit, le punem intr-un loc racoros. Dupa aproximativ 2 saptamani, vom obtine o gustare grozava, crocanta si aromata. Pofta buna alaturi de cei dragi si spor la gatit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here