Gogosari cu conopida pentru toate gospodinele care isi doresc sa incerce cele mai gustoase preparate. Va recomand sa faceti cat mai multe borcane, pentru ca sigur se vor manca imediat.
Gogosari cu conopida si vinete
Ingrediente:
- 3 kg gogosari
- 1.5 kg conopida, 5 cepe
- 15 morcovi, 1.5 kg vinete
- 150 ml ulei de floarea soarelui
Ingrediente pentru marinada:
- 1 litru apa, 350 ml otet 9%
- 350 gr zahar, 2 linguri sare
- 7 boabe de piper negru
- Usturoi
Mod de preparare:
Curatam morcovii si-i dam pe o razatoare grosiera. Vinetele le taiem in cuburi subtiri. Curatam ceapa si o prajim in ulei de floarea soarelui, impreuna cu morcovii si vinetele.
Adaugam sare si piper dupa gust. Lasam legumele sa se raceasca.
Decupam capacele gogosarilor, astfel incat sa obtinem un „cos” pentru umplutura. Le scoatem cotoarele si-i punem in apa clocotita. Ii lasam acolo timp de 3-4 minute.
Rupem conopida in buchetele, o spalam si o fierbem in apa sarata timp de 5 minute. O lasam apoi sa se raceasca.
Umplem fiecare gogosar cu legumele prajite. Acoperim umplutura cu un buchetel de conopida. Apasam bine pentru a ne asigura ca legumele nu cad.
Pregatim marinada. Punem intr-o cratita apa, otetul, zaharul, sarea si boabele de piper. Lasam marinada sa fiarba timp de 5-7 minute.
Punem pe fundul fiecarui borcan, 1 catel de usturoi taiat in felii. Punem gogsarii umpluti in borcane. Turnam peste ei marinada clocotita. Acoperim borcanele cu capace si le sterlizam timp de 15-18 minute.
Inchidem borcanele, le intoarcem cu capacul in jos si le lasam sa se raceasca.
Gogosari cu conopida si hrean
Ingrediente:
- 12 gogosari, 1.7 kg conopida
- 2 boabe de ienibahar, 1 tulpina de telina taiata fasii
- Frunze de hrean (optional)
- Crengute uscate de cimbru
Ingrediente pentru marinada:
- 2l apa
- 2 linguri sare pentru muraturi
- 100 ml otet 9%
Mod de preparare:
Pregatim conopida. O spalam bine si o desfacem in buchetele.
Clatim gogosarii, le taiem capacele si le indepartam semintele. In fiecar gogosar, punem 1-2 bchetele de conopida. Introducem cu grija conopida in gogosar, pentru a nu-l rupe.
Sterilizam borcanele in cuptor sau intr-o oala cu apa. Pe fundul borcanelor punem cate o crenguta de cimbru si 2 boabe de ienibahar. Asezam apoi ardeii umpluti. Adaugam o bucata de tulpina de telina. Punem si o frunza mica de hrean deasupra.
Frunza de hrean nu le va permite gogosarilor din saramura sa iasa la suprafata.
Pregatim saramura. Punem intr-o oala 2 litri de apa si 2 linguri de sare pentru muraturi. Fierbem saramura, apoi o luam de pe foc si o lasam deoparte pentru aproximativ 5 minute.
Turnam usor marinada peste gogosarii din borcane. Acoperim borcanele cu capace si le lasam deoparte pentru 24 de ore.
A doua zi, adaugam cate 2 linguri de otet in borcanele cu gogosari. Inchidem borcanele si le punem intr-un loc racoros, pentru 2 luni. Dupa 2 luni, putem scoate gogosarii din borcan si-i putem servi. Pofta buna!