Gluten: Compozitie, Utilizare, Indicatii Si Contraindicatii

Despre Gluten

Glutenul este o componentă obligatorie a cerealelor. Din punctul de vedere al științei chimiei, acest compus aparține unui grup de proteine ​​vegetale. În forma sa pură, această substanță este o pulbere.

Când se amestecă cu apă, glutenul se transformă într-o masă de nuanță gri, care are o consistență groasă, foarte lipicioasă. Gustul glutenului este absent. Natura a dat acestei proteine ​​o proprietate unica de a recunoaste si grupa proteinele intr-un singur rand.

Glutenul este utilizat pe scară largă în industria alimentară. Se introduce în compoziția produselor din carne, de exemplu cârnați, carne tocată. Această măsură dă o durată mai mare de valabilitate a acestor produse.

GlutenCea mai populară categorie de produse îmbogățite cu gluten este, desigur reprezentata de produsele de panificație și de făină. În plus, glutenul devine adesea o componentă a produselor cosmetice. Industria farmacologică utilizează gluten în siropuri, pulbere și tablete.

Compoziția glutenului

Glutenul include aminoacizi esențiali în cantitate de 18, dintre care amintim treonina, metionina, lizina etc. De asemenea, conține vitamine din grupa B, precum și tocoferol și retinol.

Dintre compușii minerali, glutenul conține fosfor și calciu, care au un grad ridicat de digerabilitate. Dacă vorbim despre această proteină în forma sa pură, acesta este saturat cu gaze: hidrogen (cu 7%), carbon (cu 52%), azot (cu 16% ) și oxigen cu atomi de sulf (cu 24%).

In produsele alimentare, glutenul se găsește în lista ingredientelor sub următoarele denumiri:

  • proteine vegetale hidrolizate;
  • proteine vegetale texturate.

Uneori, glutenul este ascuns sub definiția “amidon modificat”, care, în principiu, nu este în întregime corectă din partea producătorului, deoarece amidonul de orice origine aparține clasei de carbohidrați.

Utilizarea glutenului

Glutenul desfășoară în corpul uman infinit multe funcții de natură pozitivă. Datoriile sale includ:

  • legarea compușilor minerali și biologic activi și asigurarea asimilării lor, depline de mediul intern al organismului;
  • menținerea muncii la nivel înalt a sistemului imunitar, inclusiv asigurarea efectului antiviral;
  • stimularea creșterii și regenerării, adică reînnoirea celulelor și a țesuturilor;
  • îmbunătățirea funcționării organelor din tractul gastro-intestinal;
  • creșterea nivelului sanguin al proteinei hemoglobinei, eliminarea insomniei și saturarea tisulară cu oxigen (datorită metioninei aminoacide prezente în gluten);
  • prevenirea dezvoltării deficitului de proteine ​​în organism;
  • consolidarea oaselor, dinților și părului.

Produsele îmbogățite cu gluten au un conținut ridicat de calorii și o valoare nutritivă. Acest lucru indică faptul că includerea lor în meniu pentru mult timp eliberează o persoană de un sentiment de foame, rapid și pentru o lungă perioadă de timp își umple rezervele de energie.

Sub influența substanțelor active care alcătuiesc glutenul, metabolismul în celulele și țesuturile organismului crește, ceea ce indică beneficiile glutenului pentru pierderea în greutate.

Contraindicatii ale glutenului

Din păcate, în ciuda proprietăților evidente de vindecare, componenta cerealelor este departe de a fi folositoare pentru toți oamenii. Lucrul este că unii oameni suferă de intoleranță sau de o alergie la gluten. Primul din limbajul medicinei pare să fie “boala celiacă“.

Despre Gluten

Poate fi recunoscută prin simptomele caracteristice: deteriorarea procesului și gradul de absorbție a anumitor tipuri de nutrienți (lipide, vitamine etc.), perturbări ale sistemului digestiv, reacții alergice la gluten, însoțite de mâncărime severă sau , mai rău, umflarea laringelui.

Aceasta se întâmplă deoarece sistemul imunitar al unui organism specific recunoaște glutenul ca substanță străină nocivă și începe să se apere de el.

Dacă sunteți sănătoși, adică nu aveți bolile descrise mai sus, aceasta nu înseamnă că glutenul vă va aduce beneficii absolute. Intrând în corpul uman în cantități mari, glutenul poate provoca probleme cu inima, până la infarctul miocardic; ateroscleroza cu dezvoltarea ulterioară probabilă a unui accident vascular cerebral; depresie, diabet și chiar obezitate.

În această privință, trebuie menționată și scăderea calității glutenului de cereale în secolele recente. Această tendință are loc datorită “unei activități de selecție intenționată realizate de oamenii de știință pentru a produce soiuri cu un randament ridicat.

Este foarte posibil ca acesta să fie motivul pentru care se obțin proprietăți lipsite de gluten, nocive pentru sănătatea umană. Cercetătorii nu au dezvoltat încă metode de combatere a calităților negative ale glutenului.

Glutenul în alimente

Nu este inutil să se repete și să se reamintească faptul că principala și cea mai importantă sursă de gluten de proteine ​​sunt cerealele. Cea mai mare cantitate de gluten se găsește în grâu, dar există și în boabele de orz, porumb, ovăz și alte culturi de plante din acest grup.

Prezența glutenului este adesea caracteristică mezelurilor ieftine și produselor din carne, pentru conserve de pește și carne tocată de calitate scăzută.

Produsele semiprelucrate, în care carnea este cumva prezentă, se pot lăuda, de asemenea, cu prezența glutenului în ele. Veți găsi gluten în lista de componente ale sosurilor de magazin (maioneza, sos de soia, ketchup), unele produse lactate acide (iaurt, brânzeturi topite, înghețată).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here