Aceasta ar fi trebuit sa fie o simpla postare rapida. Zic asta in sensul ca nu par sa fie prea multe de spus. Ei bine, nici nu par a fi prea multe de vazut…este vorba doar de ghimbir caramelizat. Iubesc chestia asta chiar atat de mult 🙂
Mereu m-am ferit sa mananc ghimbirul astfel preparat din magazin sau sa il folosesc la anumite retete, pentru ca stiu cat de mult zahar este folosit la prepararea oricarui aliment “caramelizat”. Si tot ghimbirul din magazin pe care l-am gasit pana acum este preparat cu zahar granulat. Poate ca este organic, dar este totusi zahar.
In plus, bucatile de ghimbir din magazine mi se par mult prea mici si, ca sa fiu complet sincer, mi se par si cam uscate.
Cu cateva saptamani in urma, am gasit o poza cu ghimbir cristalizat si m-am gandit ca arata uimitor de bine. Mi se parea ca aceste bucati de ghimbir pareau a fi destul de mari si ca aratau extrem de gustoase.
Mi-am facut propria reteta
Imediat m-am gandit ca trebuia sa incerc sa recreez aceasta reteta de acasa. Desigur, nu puteam sa folosesc zahar si, prin urmare, trebuia sa ii gasesc o alternativa.
Mai pe scurt, aveam doar doua alegeri de facut: miere sau sau sirop de artar. Credeam ca mierea s-ar potrivi mai bine si, prin urmare, am mers cu aceasta optiune. Cred ca am luat decizia corecta.
Info: vezi aici combinatia de miere cu usturoi. Este genial de sanatoasa! 🙂
Ghimbirul preparat astfel s-a dovedit a fi foarte bun. Acum, nu o sa te mint deloc atunci cand iti zic ca este nevoie de mult timp pentru a prepara ghimbirul caramelizat. De foarte mult timp!
Este acel gen de reteta pe care trebuie sa o prepari pe parcursul a cateva zile. Nu e ca si cum ar trebui sa fii acolo in permanenta, dar totusi trebuie sa planifici din timp si sa te asiguri de faptul ca o sa fii disponibil atunci cand gustarile tale absolut delicioase o sa aiba nevoie de atentia ta.
Si este vorba de foarte multa atentie! Este acel gen de preparat care are nevoie de multa intretinere.
Totusi, eu consider ca bunataturile care au rezultat in urma acestui proces care s-a intins pe parcursul a cateva zile au meritat fiecare clipa pe care am petrecut-o in fata cuptorului. Nu am mai gustat niciodata ghimbir caramelizat care sa fie atat de bun, de moale si de gustos si atat de plin de aroma.
Nu doar ca o sa ai parte de o aroma de ghimbir, dar de asemenea o sa ai parte si de arome reale de miere, de vanilie si de cocos.
Serios, daca iti place ghimbirul caramelizat, atunci o sa iubesti ghimbirul preparat astfel.nu o sa devina niciodata tare si crocand precum ghimbriul pe care il cumperi din magazin, reusind sa ramana moale, lipicios si gustos.
Si, ca un bonus in plus, atunci cand ai terminat cu procesul de caramelizare, ramai cu aceasta miere cu ghimbir foarte concentrata pe fundul oalei tale, pe care poti sa o amesteci cu niste miere in plus si o sa obtii o miere delicioasa cu arome de vanilie si de ghimbir, pe care o poti folosi mai apoi la prepararea a tot felul de lucruri bune, pentru a le face si mai bune.
Sau poti sa o mananci cu lingura, asa cum fac si eu, numai sa nu mai spui la nimeni ca am zis asa ceva.
Ghimbir caramelizat cu miere si cu vanilie
Ingredientele de care o sa ai nevoie
- 700 de grame de ghimbir, curatat si taiat in bucati de 1 cm (acest proces ar trebui sa iti ofere aproximativ 575 de grame de ghimbir din momentul in care este curatat si taiat in cuburi)
- 400 de grame de miere lichida nepasteurizata
- 1 litru de apa
- 1 o boaba de vanilie
- 2 sau 3 lingurite de fulgi de cocos neindulciti
Instructiuni de preparare
- Adauga apa si ghimbirul intr-o tigaie de dimensiuni medii, cu un capac de dimensiuni potrivite, si adu acest amestec la fierbere. Sa reduci focul ,ii pui capacul si lasi sa dea in clocot timp de 30 pana la 40 de minute
- Poti sa tai boaba de vanilie pe lungime si sa ii scoti semintele. O adaugi impreuna cu mierea peste ghimbirul care da in clocot. Sa acoperi partial si sa lasi sa dea in clocot pentru inca 45 de minute, la foc mic
- Poti sa inchizi focul si sa lasi ghimbirul in tigaie peste noapte sau pentru o perioada de cel putin 6 ore
- Poti sa aduci amestecul inapoi la fierbere, sczi focul si lasi sa dea in clocot, pentru cel putin 30 de minute. Poti sa inchizi focul si sa lasi sa se raceasca complet, dupa care repeti acest proces de inca 2 ori
- Acum aduci acest amestec la clocot pentru o ultima data si il lasi sa dea in clocot, neacoperit, pana cand siropul de miere devine foarte gros si prinde o culoare ca de caramel. Nu lasa sa se arda. Totul ar trebui sa dureze intre 15 si 20 de minute
- Indeparteaza bucatile de ghimbir si pune-le pe o bucata de hartie de copt si lasa-le sa se usuce peste noapte
- Sa nu arunci putinul sirop de miere care a ramas pe fundul tigaii! Este foarte concentrat asa cum e in momentul de fata, dar poti sa mai adaugi niste miere si o sa ai cea mai delicioasa miere cu aroma de vanilie si de ghimbir
- Poti sa maruntesti nuca de cocos intr-un procesor de mancare. Poti sa o transferi pe o farfurie si sa dai bucatile de ghimbir prin nuca de cocos pana cand le acoperi pe toate
- Trebuie sa lasi din nou bucatile de ghimbir sa se usuce peste noapte
- De acum, le poti pune intr-un container care se inchide etans ( daca ti-au mai ramas, desigur)
Info: daca tot folosesti cocos, citeste aici ce se poate face cu apa de cocos. O sa ramai impresionata!
Nota: dupa o perioada de aproape 5 luni, eu mai am inca cateva bucati din ghimbirul pe care l-am preparat astfel intr-un borcan din dulap si inca sunt la fel de bune ca si in prima zi, daca nu chiar si mai bune.