Rețeta de anul acesta a fost încercată pentru prima dată, am facut cateva borcane de test si s-au terminat toate! Și nu este de mirare, pentru că gustul unui astfel de gem este mult mai bun decat al oricărui alt dulce din comert! Pe deasupra, este si natural, fara chimicale sau aditivi.
Întindeți acest gem pe o bucată de pâine sau intr-o clatită și savurati o ceașcă de ceai preferat – aceasta este fericirea! Vă recomand să îl încercați, nu există șanse și să nu vă placă, absolut niciuna!
Lista ingredientelor:
- 2 kg – mere dulci-acrișoare (cantarite dupa decojire)
- zahăr – 1 kg
- Unt – 180 g
- Cacao – 50 g
Din această cantitate de ingrediente obtinem 2,2 litri de gem gata preparat.
Preparare:
✅ Curățați merele de coajă și tăiați cotorul. Doar soiurile dulci-acrișoare sunt potrivite pentru rețetă. Daca aveti mere in propria gradina, atunci e si mai bine.
✅Rade toate merele pe o răzătoare mare și pune-le intr-o cratiță. Eu am folosit un robot de bucatarie ca sa-mi usurez munca.
✅ Se toarnă zahăr, se amestecă bine, se acoperă cu un capac și se lasă 30 de minute pentru ca merele să elibereze zeama.
✅ Dupa o jumatate de ora, punem tigaia la foc mic, lasam la fiert si gatim 30 de minute (de cand incepe sa fiarba), amestecand din cand in cand.
✅ După 30 de minute, adăugați untul, adăugați cacao pudră și continuați să gătiți încă 6-7 minute, amestecând intens.
Este foarte important să amestecați continuu și intens în aceste 7 minute, pentru ca gemul sa nu se prinda de fundul cratitei.
✅ Luati cratița de pe aragaz, puneti gemul in borcane presterilizate, strangeti bine capacele sterilizate, intoarceti borcanele cu capacele in jos și lăsați până se răcește complet.
După răcire, gemul se va îngroșa și devine foarte aromat. Pofta buna!