Gem de căpșuni fără zahăr – rețeta pentru diabetici

0
913
gem-de-capsune-fara-zahar

Gemurile fără zahăr sunt căutate în mod special de diabetici, dar și de cei care urmează o dietă sănătoasă și cât mai naturală. Căpșunile se numără printre fructele pe care le pot consuma și diabeticii, datorită indicelui lor glicemic scăzut.

Din ele se poate obține un gem delicios, fără zahăr, după rețeta de mai jos:

Ingrediente necesare

  • 470 g de căpșuni coapte, fără codițe și frunze
  • ¾ cană de apă
  • 1 pachet (50 g) de pectină din fructe pentru rețete fără zahăr
  • ½ cană de sucraloză (splenda) granulată

Preparare

Spălați borcanele (și capacele) în care veți pune gemul, cu apă fierbinte și detergent de vase. Clătiți la final cu apă caldă din abundență. Lăsați-le să se usuce complet.

Umpleți o cratiță pe jumătate cu apă și puneți-o pe foc. Sterilizați borcanele și capacele prin fierberea lor în apă.

2 articole utile: ce poti face daca faci alergie la capsuni si vezi aici cate calorii au 100 grame de capsuni

  • îndepărtați codițele și frunzele fructelor. Spălați-le și tăiați-le în jumătăți sau în bucăți mai mici dacă sunt foarte mari. Cu ajutorul zdrobitorului pentru piure, pasați căpșunile până se fac pastă. O variantă mai rapidă este folosirea unui robot de bucătărie sau a unui blender manual.
  • Cântăriți căpșunile să fie exact 470 de grame. Puneți-le într-o oală și adăugați apa. Treptat, incorporați pectina, amestecând pentru omogenizare.
  • Așezați oala pe aragaz la foc mediu. Lăsați amestecul să fiarbă timp de 1 minut, amestecând constant. Luați vasul de pe foc și adăugați sucraloza. Amestecați până când acesta se dizolvă complet.
  • Cu o paletă, colectați spuma care se formează deasupra. Lăsați compoziția să stea 5 minute pentru a reduce separarea fructelor de lichid.
  • Cu un polonic, turnați gemul în borcanele pregătite. Lăsați un spațiu gol mic deasupra. Ștergeți marginile și înfiletați strâns capacele.
  • Așezați borcanele pe raft într-o cratiță cu apa. Nivelul apei trebuie să acopere borcanele cu 2,5-5 cm. Acoperiți oala și puneți-o pe foc. Lăsați-o să fiarbă la foc mic 10 minute.
  • Scoateți apoi borcanele și întoarceți-le invers pe un prosop. Acoperiți-le și lăsați-le să se răcească în voie, la temperatura camerei.

După ce s-au răcit complet, verificați dacă sunt închise etanș apăsând cu degetul centrul capacelor. Dacă se mișcă, înseamnă că nu este înfiletat bine și trebuie să păstrați acel borcan în frigider, pentru a fi siguri că nu gemul nu va fermenta.

Păstrați gemul de căpșuni fără zahăr într-un loc întunecos și răcoros din casă (cămară). Rezistă până la 1 an. Borcanele desfăcute trebuie puse în frigider iar gemul consumat în decursul a 2 săptămâni.

Din ingredientele date rezultă circa 3 borcane de 230 de grame de gem de căpșuni fără zahăr.

1 lingură de acest gem are 10 calorii, 1 g de fibre și 3 g de carbohidrați.

Sucraloza, cunoscută și sub numele de Splenda, este un îndulcitor obținut pe cale sintetică. Conține sucraloză și matodextrină.

Comercializarea sa datează din anul 1998 iar astăzi este folosit pe scară largă în produsele fără zahăr. Este de 600 de ori mai dulce ca zahărul și sărac în calorii.

Splenda (sucraloză) – atenție la contraindicații

Potrivit Medlife, sucraloza are efecte secundare la pacienții cu boala Crohn. Un studiu realizat la Universitatea Case Western Reserve – Facultatea de Medicină, a arătat că acest îndulcitor înrăutățește simptomele de inflamație intestinală la cei care suferă de boala Crohn. Nu au fost semnalate efecte adverse în cazul persoanelor sănătoase.

Surse bibliografice:

  1. Diabetic Gourmet Magazine, SUGAR FREE STRAWBERRY JAM: https://diabeticgourmet.com/diabetic-recipes/sugar-free-strawberry-jam
  2. Medlife, SUCRALOZA AR PUTEA AGRAVA SIMPTOMELE PERSOANELOR CE SUFERA DE BOALA CROHN: https://www.medlife.ro/boala-crohn-simptome-efect-indulcitor-sucraloza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here