Am incercat pentru prima data aceasta reteta destul de recent, era tentant sa gatesc ceva nou, mai ales pe tema chiftelelor deoarece sunt cerute frecvent in familia mea.
Rezultatul a fost cu adevărat impresionant! Întreaga familie a apreciat atât de mult reteta aceasta încât după două zile au cerut să-l gătesc din nou pentru cină!
Vom avea nevoie de:
- Carne tocată – 500 g (eu am folosit vita dar puteti folosi orice tip de carne)
- Ceapa – 1 buc.
- Orez crud – 1/2 cană
- Cartofi – 1 buc.
- Pâine – 2 felii
- 3-4 catei de usturoi
- Pătrunjel – 1 legatura medie
- Sare – 1 linguriță
- Piper negru
- Ulei – pentru prajit
Pentru pane:
- Ouă – 2 buc.
- Griş
Pentru sos:
- Ulei – 3 linguri.
- Boia de ardei dulce – 1 linguriță
- Cub pentru ciorba – 1
- Pastă de roșii – 2 linguri.
- apă clocotită – 800 ml. (apa trebuie să fie mai puțin de jumătate din tigaie)
- Piper negru si sare, dupa gust
Mod de preparare:
Tocati pătrunjelul, usturoiul și ceapa (sau le puteti da prin robotul de bucatarie) și amestecați cu carnea tocată. Carnea din rețeta originală este carne de vită, dar, bineînțeles, puteți folosi orice tip de carne, după gust și disponibilitate.
Adaugati in carnea tocata, cartofii rasi si scursi de surplusul de lichid, cateva bucati de paine inmuiate in apa si scurse, sare si piper negru macinat.
Prima data cand l-am gatit nu am adaugat usturoi dar a doua oara am adaugat si a fost extrem de bun. Dacă vă place usturoiul, nu ezitați să-l adăugați, este foarte gustos!
Se spală bine orezul, se adaugă în carnea tocată, se amestecă bine până se omogenizează și se formează chiftelele, la marimea dorita.
Cel mai bine este să înfășurăm în prealabil suprafața unde vom așeza chiftelele, cu folie alimentară și să ungem ușor cu ulei pentru a nu se lipi.
Rulați chiftelele mai întâi în amestecul de ouă, apoi în gris.
Se prăjesc pe ambele părți până devin aurii, apoi se ia de pe foc și se pune deoparte, deocamdată.
Se toarnă puțin ulei în tigaie, se adaugă boia dulce, cubul pentru ciorba, zdrobit și se prăjește totul un minut, amestecând continuu. Apoi adăugați pasta de tomate și turnați apă clocotită. Apa clocotită trebuie să fie cam de un degete in tigaie.
Se lasa la fiert, se adaugă un praf de sare și piper și se pun chiflele prăjite anterior. Acoperiți cu un capac și fierbeți la foc mic timp de 40 de minute, amestecand din cand in cand.
Lăsați chiftelele gata, să se ”infuzeze” timp de 15-20 de minute.
Uite ce apetisant! Chiftelele au ieșit incredibil de suculente și moi! Poti servi si fara garnitura, doar cu sos! Pofta buna!