Gastropatia – modificari ale mucoasei gastrice

Simptome Gastropatie

Gastropatia este un proces patologic de natură gastroenterologică, manifestat prin modificări ale mucoasei gastrice. În majoritatea cazurilor, gastropatia din partea antrală a stomacului este cauzată de utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, însă influența altor procese patologice nu este exclusă.

Imaginea clinică nu prezintă simptome specifice, deoarece gastropatia superficială este o consecință a altor boli gastroenterologice.

Tratamentul este determinat individual. În stadiile inițiale, este posibilă eliminarea bolii prin măsuri conservatoare. Indiferent de tactica aleasă de tratament, se prescrie o dietă.

Simptome Gastropatie

Nu există un prognostic unic, deoarece totul va depinde de cauza primară, de oportunitatea inițierii terapiei și de indicatorii globali de sănătate. Nu există limite clare privind sexul și vârsta, dar este mai frecvent diagnosticată la femei, ceea ce se poate datora particularităților fondului hormonal.

Etiologie

Gastropatia congestivă, ca și alte forme ale acestei boli, poate fi cauzată de următorii factori:

  • utilizarea pe termen lung a medicamentelor: antiinflamatoare, antibiotice, analgezice (dezvoltă gastropatie reactivă);
  • izolarea insuficientă a enzimelor, care sunt necesare pentru digestia corespunzătoare;
  • arsuri ale esofagului și traume de altă natură;
  • procese stagnante în esofag;
  • alimentarea necorespunzătoare a sângelui din tractul gastro-intestinal;
  • boli gastro-intestinale cronice;
  • predispoziție ereditară.

Grupul de risc este determinat de astfel de factori:

  • vârsta (persoanele peste 55 de ani);
  • prezența bolilor cronice (nu numai a naturii gastroenterologice);
  • predispoziția genetică la bolile gastroenterologice;
  • anomalii ale structurii tractului gastro-intestinal;
  • tulburări hormonale.

În cazuri mai rare, dar această opțiune nu este încă exclusă, gastropatia congestivă se datorează altor boli sistemice care nu sunt direct legate de tractul gastro-intestinal.

Clasificare

Gastroenterologia este clasificată în funcție de mai multe semne:

  • natura procesului patologic;
  • gradul de dezvoltare;
  • clinice și morfologice.

Prin natura procesului patologic se iau în considerare următoarele forme:

  • inițial (gastropatie hiperemică): mucoasa nu se schimbă, poate exista o ușoară înroșire, ceea ce indică debutul precoce al procesului inflamator;
  • atrofic: înlocuirea unor părți ale esofagului cu țesutul conjunctiv;
  • gastropatia hipertrofică: se formează chisturi, cicatrizarea pereților stomacului, etapa este caracterizată ca extrem de severă.

În ceea ce privește gradul de dezvoltare a procesului patologic, clasificarea este după cum urmează:

  • primul grad: o ușoară scădere a producției de acid clorhidric, imaginea clinică este absentă sau manifestă o formă latentă;
  • al doilea grad: simptomatologie pronunțată, o deteriorare semnificativă a bunăstării.

Chiar și cu gradul doi de gastropatie, în cazul în care tratamentul este început corect, complicațiile pot fi evitate.

Procesul patologic este clasificat în funcție de natura cursului după cum urmează:

  • acut: datorită impactului medicamentelor, chimicalelor, obiceiuri alimentare necorespunzătoare;
  • cronice: formarea de eroziuni, ulcere pe mucoasa esofagului (se dezvoltă dacă tratamentul nu a fost început în timp util).

Conform caracteristicilor clinice și morfologice și ținând cont de localizarea dezvoltării procesului patologic, se disting aceste forme ale bolii:

  • gastropatia antrală: patologia antrală se dezvoltă în patologie;
  • gastropatie asociată sau non-steroidă: consecința consumului de medicamente, cel mai adesea AINS;
  • hemoragie gastro-intestinală: duce la umflarea mucoasei;
  • gastropatie gastrică: formarea de papule singulare sau multiple pe mucoasa stomacului;
  • gastropatie portal hipertensivă: este un proces patologic cauzat de vasodilatație, creșterea tensiunii arteriale;
  • gastropatie erozivă: apare eroziunea și ulcerația pe mucoasa gastrică;

Determinarea naturii cursului procesului patologic se realizează prin măsuri de diagnosticare.

Simptomatologie

Natura cursului imaginii clinice va depinde de forma procesului patologic. Gastropatia gastro-intestinală poate să apară într-o formă latentă, deoarece apare numai roșeața mucoasei gastrice, nu există o încălcare a integrității țesutului. Complexul colectiv simptomatic include următoarele semne clinice:

  • greață și vărsături;
  • durere în abdomen, durata și natura cărora va depinde de cauza apariției lor;
  • arsuri la stomac;
  • un sentiment de greutate în abdomen, chiar și cu o cantitate mică de alimente;
  • diaree sau constipație;
  • slăbiciune, stare de rău;
  • un gust acru în gură;
  • disfagie;
  • paloare a pielii, deteriorarea generală a sănătății.

Această imagine clinică are loc practic cu orice boală gastroenterologică și chiar cu otrăvire tipică alimentară. Nu se practica automedicatia, acest lucru poate duce la consecințe extrem de negative.

Diagnostic

Este necesară efectuarea de diagnostice complexe, deoarece nu există o imagine clinică specifică. Gastroenterologul după examenul vizual și colectarea anamneziei poate recomanda următoarele:

  • test de sânge clinic și biochimic general;
  • analiza generală a urinei;
  • analiza generală a scaunelor;
  • pH-metrie;
  • testarea PCR;
  • examenul endoscopic al tractului gastro-intestinal;
  • esofagogastroduodenoscopie;
  • raze X ale stomacului cu agent de contrast.
Tratament

Tratamentul va depinde de ceea ce a devenit cauza dezvoltării procesului patologic. În majoritatea cazurilor, eliminarea bolii se realizează prin măsuri conservatoare, în unele cazuri intervenție chirurgicală.

Medicatia se poate baza pe astfel de medicamente:

  • antibiotice;
  • anti-inflamatoare;
  • antispasmodice;
  • sorbenți, enterosorbenți;
  • prokinetice;
  • antiacide;
  • antiseptice intestinale;
  • prostaglandine;
  • inhibitori ai pompei de protoni;
  • medicamente pentru îmbunătățirea motilității gastrice și producției de enzime.

O dieta este obligatorie. O masă dietetică specifică este determinată individual. Complicațiile pot fi evitate cu condiția ca măsurile terapeutice să fie inițiate în timp util și corect. Prognoza este de natură personală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here