Folosirea fructelor de ienupar este o practica folosita de sue de ani, daca nu cumva de mii de ani, dar, inainte de a te folosi de aceste fructe, este cel mai bine sa intelegi ce pot sa faca acestea si ce riscuri pot sa prezinte.
Ce sunt fructele de ienupar?
Fructele de ienupar sunt o parte a conului cu seminte din ienupar. Unele dintre aceste fructe sunt uscate si folosite ca condiment, in timp ce alti oameni prefera sa sa extraga uleiurile esentiale din coimpozitia acestor fructes sau chiar sa le foloseasca pentru a prepara un ceai.
Aceste fructe sunt folosite in mod obisnuit pentru a aroma ginul. Majoritatea oamenilor pot sa foloseasca aceste fructe fara a fi supusi riscului aparitiei de reactii adverse, desi exista oameni alergici la aceste fructe. Popularitatea acestui fruct se datoreaza beneficiilor pe care le are. Acest fructe prezinta proprietati anti inflamatoare , anti bacteriene si anti virale.
Informatii nutritive despre fructele de ienupar
Aceste fructe contin uleiuri esentiale, terpene, diverse zaharuri si mai multe substante anti oxidante, in afara de potasiu, magneziu, vitamina C, calciu, limonene, fier, cupru si crom. Daca planuiesti sa iei niste suplimente sau pur si simplu sa iti maresti aportul de aceste fructe, atunci ar trebui sa stii ca sunt niste instructiuni pentru dozare.
Daca vrei sa consumi acestefructe in stare proaspata sau sub forma uscata, sa nu consumi mai mult de 10 grame; in cazul uleiurilor esentiale, cel mai ibne e sa nu depasesti 100 de mg. Chiar daca pur si simplu consumi aceste fructe sub forma de ceai, sa te limitezi la doar 2 cani pe zi, pentru a nu iti creste riscul de a suferi din cauza efectelor secundare.
Beneficiile aduse de consumul fructelor de ienupar
Cele mai importante beneficii aduse de consumul de fructe de ienupar sunt rolurile pe care le joaca atunci cand vine vorba de reducerea stresului oxidativ, in prevenirea bolilor, in stimularea starii de sanatate a pielii, in stimularea digestiei, in protejarea inimii si mentinerea diabetului zaharat sub control, printre multe altele.
Stres oxidativ
Cu ajutorul continutului lor in substante cu proprietati anti oxidante, aceste fructe sunt capabile sa sa previna stresul oxidativ, atat la administrarea pe cale interna, cat si la cea topica si, prin urmare, pot sa reduca riscul de a suferi de boli cronice, inclusiv diverse tipuri de cancer.
Anti septic natural
Atunci cand uleiul obtinut din aceste fructe este aplicat pe piele, pe rani sau pe zgarieturi, te poate proteja impotriva infectiilor si iti poate stimula sistemul imunitar.
Ingrijirea pielii
Daca suferi de psoriazis, de acnee, de acnee rozacee sau de oricare alte afectiuni ale pielii, fructele de ienupar pot sa reduca simptomele de durere si de inflamatii.
Digestia
Fructele de ienupar sunt cunoscute pentru ca pot sa stimuleze procesele de digestie si au fost chiar folosite ca diuretice si ca laxative in unele culturi medicale traditionale, ceea ce determina reducerea constipatiiei si balonarea.
Problemele de somn
Desi nu sunt folosite in mod frecvent ca sedativ, aceste fructe pot sa aiba anumite efecte de relaxare asupra corpului si mintii tale, ceea ce face ca aceste fructe sa fie de foarte mare ajutor in cazul problemelor de somn.
Sanatatea cardiaca
Avand capacitatea de a determina reducerea tensiunii arteriale si a nivelelor de trigliceride din sange, aceste fructe joaca un rol semnificativ in starea de sanatate a inimii.
Leishmanioza
Extractul din fructele de ienupar s-a dovedit a fi foarte eficient in lupta impotriva parazitilor care provoaca leshmanioza, care este o afectiune contractata in regiunile tropicale sau in sudul Europei.
Efectele secundare neplacute ale consumului de fructe de ienupar
Consumul acestor fructe este considerat in general a fi foarte sigur, dar este posibil sa apara unele reactii alergice, dar si unele interactiuni medicamentoase si o posibila toxicitate atunci cand aceste fructe sunt consumate in cantitati mari.
- Sarcina: aceste fructe sunt deseori folosite pentru a stimula menstruatia sau pentru a usura nasterea. In cazul femeilor care sunt insarcinate, aceste fructe si produsele care sunt obtinute din ele pot sa determine pierderea sarcinii si, prin urmare, ar trebui sa fie evitate in timpul sarcinii.
- Interactiuni cu medicamentele: daca iei anumite medicamente, cum sunt cele care contin litiu, ai putea sa ai parte de unele interactiuni negative si, prin urmare, cel mai bine e sa vorbesti cu un medic inainte de a incepe sa consumi aceste fructe.
- Alergii: unii oameni sunt alergici la aceste fructe si, prin urmare, este cel mai bine sa incepi sa folosesti aceste fructe sau produsele obtinute din ele in cantitati mici inainte de a le transforma intr-o practica regulata.. Folosirea acestor fructe nu ar trebui sa fie mai lunga de 6 saptamani fara a avea acordul medicului
- Toxicitate: atunci cand folosesti aceste fructe sau produsele obtinute din acestea in cantitati mai mari, ai putea sa ai de suferit din cauza efectelor toxice ale acestora, care pot provoca diaree, dar si afectiuni renale in unele cazuri mai serioase.