Dupa ce am testat toate fructele pe care am avut ocazia sa le testez, am ramas cu gandul la fructe cu tepi, acestea avand un gust, o aroma si un miros extraordinar. Cand a fost ultima data cand ti-ai luat un fruct cu un nume ce nu poate fi pronuntat si care iti promitea ceva nou si necunoscut? Daca iti place sa explorezi noi gusturi, aici sunt 9 fructe interesante pe care trebuie sa le incerci.
Rambutan, din Malaezia si Indonezia
Se considera ca fructul cu tepi, Rambutan este originar din Malaezia si din Indonezia, dar e foarte popular prin Asia de Sud Est. Numele sau vietnamez, care inseamna “par nearanjat”, este o descriere foarte buna a stratului extern pufos al acestui fruct.
In interior, acest fruct este ca o versiune mai mare si mai suculenta a fructului lychee, cu o pulpa moale si alba si un sambure care nu este deloc comestibil. Este usor de curatat si poate sa fie mancat crud sau poate sa fie adaugat intr-o salata de fructe. Trebuie sa te asiguri ca pielita este rosie si ca “parul” nu e negru.
Jackfruit, din India
Se considera ca fructul Jackfruit este originar din India, dar in momentul de fata, creste si in Africa de Est. in Jamaica, in Brazilia si in Asia de Sud Est. Poate sa castige premiul de cel mai greu fruct care creste intr-un copac, ajungand sa cantareasca si 36 de kilograme. Este, cred, unul dintre cele mai mari fructe cu tepi.
Are o aroma puternica de banane si consistenta sa e fibroasa, cu un miez plin de amidon, care, atunci cand e mai putin coapta, reprezinta un substitut foarte bun pentru carnea de pui in curry-ul din Sri Lanka si din India de Est. poate fi, de asemenea, adaugat in torturi sau prajituri sau poate sa fie folosit sub forma de chipsuri uscate.
Kiwano, din Africa
Kiwano- un fruct indecis, care parca este o combinatie dintre un pepene, un castavete, o banana si o lamaie.
Kiwano este un fruct care are mai multe nume- pepene cu coarne, castravete cu coarne si chiar tomata englezeasca. Se considera ca acest fruct face parte din familia pepenelui, are o pulpa gelatinoasa si are un gust ca o combinatie dintre un castravete si o banana, cu o aroma de lamaie.
In tinutul sau de bastina, fructul Kiwano este consumat ca o gustare sau in salate, in timp ce in alte tari pielea sa vibranta este folosita in mod regulat pulpa sa vibranta este folosita la mese . toate partile sale, inclusiv pielea si semintele, sunt comestibile, dar este mai obisnuit sa fie consumata doar pulpa.
Citron cu degete, din India de Nord Est si din China
Cunoscut ca si mana lui Buddha, citronul cu degete este originar din India de nord est si din China. Spre deosebire de majoritatea fructelor citrice, acest fruct contine foarte putina pulpa si e alcatuit predominant alcatuit din coaja amara.
Eu personal, intrucat nu l-am putut savura, nu i-am gasit o intrebuintare, insa este folosit in diferite combinatii si salate, in cultura asiatica.
Fructul Ackee, din Africa de Vest
Dructul ackee este o alta ruda foarte cunoscuta a fructului lyche, dar mult mai mare. Atunci cand e copt, fructul devine rosu si coaja se deschide pentru a scoate la iveala 3 sambur negri si necomestibili si o pulpa moale, cremoasa si colorata. Fructul a fost importat din Africa de Vest in Jamaica in secolul 18, unde a devenit fructul national. Fructul Ackee cu peste sarat reprezinta mancarea nationala din Jamaica si este foarte populara ca mic dejun.
Trebuie totusi sa fi atent ca acest fruct este toxic atunci cand nu e copt. Si, chiar si atunci cand e copt, fructul trebuie sa fie curatat si fiert aproximativ o jumatate de ora.
Fructul Durian, din Indonezia si din Malaezia
Fructul Durian necesita putina introducere speciala, datorita mirosului sau, pe care unii l-ar descrie ca fiind o combinatie intre mirosul de canalizare si mirosul de ceapa stricata. Mai potrivita este descrierea facuta de naturalistul Alfred Wallace, care sustine ca fructul avea “o aroma puternica, combinata cu o aroma de migdale.”.
Trebuie, totusi sa fii atent in ce loc o sa incerci sa consumi acest fruct, pentru ca este interzis in unele hoteluri (se pun amenzi). Fructul Durian este mancat crud si, de asemenea, poate sa fie adaugat in inghetate, in torturi si chiar si in cappucino. Este, din punctul meu de vedere, in ciuda mirosului, unui dintre cele mai gustoase fructe cu tepi testate vreodata de mine.
Fructul Pitaya, din Mexic si din America Centrala
Derivat din familia cactusului, fructul Pitaya, cunoscut pe scara larga sub numele frctul dragonului, are un aspect foarte diferit- un rosu aprins si tepi verzi pe exterior si o pulpa de culoare alba cu pete negre in interior. Fiind originar din Mexic si din America Centrala, fructul pitaya este, de asemenea, foarte popular in Asia.
Numai pulpa e consumata si aceasta are un gust asemanator cu pepenele si cu fructul kiwi, cu o aroma delicata. Fructul are un continut foarte bogat in apa si deseori este consumat crud sau transformat in suc. Fructul mai este, de asemenea, foarte cunoscut si pentru florile sale, din care se pot prepara ceaiuri.
Fructul Mangosteen, din Malaezia
Fructul mangosteen este originar din insulele Sunda, din Malaezia, si e disponibil in Asia de sud est. are un invelis dur, necomestibil si de un purpuriu inchis si, in interior, pulpa are forma unui bulb de usturoi, dar este dulce si suculenta.
Trebuie sa ai grija, pentru ca se afla seminte in fiecare segment si ca sunt amare. Pulpa este consumata, in mod obisnuit, crudasi, in tarile in care sunt restrictii la importuri, fructul mangosteen poate fi gasit la conserva sau congelat.
Fructul ugli, din Jamaica
Numele de brand al fructului ugli (ugly=urat) este o descriere corecta a invelisului plin de riduri, last si de culoare bruna, dar nu poate sa prezinte in mod corect dulceata din interior. Originar din Jamaica, acest fruct este inrudit cu familia citricelor si seamana foarte mult cu o lamaie. Bine, o lamaie un pic mai urata.
Gustul acestui fruct este o combinatie intre gustul amar al grapefruitului, robustetea unei portocale si aroma unei mandarine. Atunci cand este copt, invelisul sau brun se face portocaliu si este mai dulce decat mandarinele si grapefruit.