Cu toate ca stilul de viata vegetarian este unul foarte sanatos trebuie sa recunoastem ca este nevoie de curaj si multa ambitie pentru a renunta la “placerile” culinare si la diferite alimente precum carne, oua sau in unele cazuri chiar si lactatele. Totusi alimentatia fara carne nu este un lucru imposibil de realizat, nici macar din punct de vedere medical (ca tot s-a facut mare tam-tam pe tema aceasta in ultimii ani). Sunt atatea alimente sanatoase cu care poti inlocui carnea si in acelasi timp sa asiguri un aport proteic optim.
In ajutorul vegetarienilor vine si Doppelherz® Aktiv care este un supliment special gandit pentru vegetarieni ce contine mineralele, calciu si fier, oligoelementele zinc, iod, dar si vitaminele B1, B2, B6, B12 si D.
Scopul acestui supliment este de a echilibra balanta in ceea ce priveste vitaminele, mineralele si calciul intr-o dieta vegetariana.
Un comprimat conține: 2,2 mg Vitamina B1, 2,8 mg Vitamina B2, 1,4 mg Vitamina B6, 5 μg Vitamina B12, 5 μg Vitamina D3, 400 mg Calciu, 5 mg Zinc, 10 mg Fier, 100 μg Iod.
Revenind la beneficiile regimului vegetarian asupra organismului si a starii generale de sanatate sunt numeroase. In primul rand, fructele si legumele consumate contin fibre ce contribuie la detoxifierea organismului, imbunatatesc digestia si previn aparitia afectiunilor digestive, colorectal etc. De asemenea, fructele dar si legumele contin antioxidanti, vitamine si foarte multe minerale. Regimul ovo-lacto-vegetarian este cel indicat de medicii nutritionisti.
Problema cu dietele vegetariene este perceptia pe care oamenii o au despre ele. Astazi voi impartasi cu voi o reteta pe care o fac destul de des (si care are intotdeauna succes in familie la noi) pe care va recomand cu incredere. Daca faceti parte din acea categorie de persoane care cred ca vegetarienii mananca „doar ierburi si mancare fara gust”, cu siguranta va veti schimba parerea.
Avem nevoie de: paste, ciuperci, legume (ardei gras, cateva feliute ardei iute, gogosari, morcov, pastarnac – eu am folosit din legumele pentru iarna) si putin ulei de masline.
1. Incepem prin a pune apa la fiert, cu putina sare. Cand apa fierbe punem pastele, pentru cate portii doriti si lasam sa fiarba aproximativ 12 minute. Intre timp, legumele se taie, la fel si ciupercile.
2. Cand pastele sunt fierte se trec printr-un jet de apa rece sa nu se lipeasca intre ele.
3. Pregatim cratita pentru legume – se pun cateva picaturi de ulei de masline, ciupercile taiate, putin piper si legumele. Se calesc bine iar spre sfarsit se pune putina apa si se lasa 1 – 2 minute sa fiarba.
4. Dupa ce au fiert se pun peste paste si ornam cu patrunjel taiat marunt (fie folositi patrunjel verde sau, cum am folosit eu, patrunjel uscat pregatit pentru iarna) si un ardei iute taiat rondele subtiri. Puteti inlocui pastele cu orez, insa din experienta mea pastele sunt mai gustoase.
Rezultatul este cel de mai sus si va asigur ca este foarte gustos si pana si cei mici vor fi incantati de gustul si aroma inconfundabila! Pe langa asta, necesita foarte putin timp si este “numai bun” pentru zilele aglomerate in care nu ai foarte mult timp pentru gatit sau de ce nu, pentru zilele in care se tine post.
Cu acest articol m-am alaturat campaniei Fii Activ cu Doppelherz® aktiv Pentru Vegetarieni. Va asteptam si pe voi!
Ce bine arata ciupercutele alea 😀
Hehe Bianca, nu doar arata 😀
Eu ii apreciez pe toti vegetarienii pentru taria de caracter si ambitia de care au dat dovada. Din pacate (desi am incercat de cateva ori) nu am reusit sa o tin doar pe vegetariene 🙂
Totusi, gatesc foarte des astfel de retete mai ales Miercurea si Vinerea cand se tine post. Promti ca voi incerca saptamana viitoare reteta ta. Pupici :*
Sa nu uiti sa imi spui cum ti se pare! :*
Eu nu sunt de acord cu dieta vegetariana dusa la extrem. Este foarte bine cum faci tu cateva zile pe saptamana .
da, dar in afara de paste, legume si fructe ce mai poti manca? mai nimic.
sa faci aportul optim de proteine pentru un sportiv doar din legume si fructe cred ca este imposibil fara sa mananci extrem de mult, ceea ce ar suprasolicita sistemul digestiv si ar duce la alte complicatii. nu e chiar asa roz nici cu veganii astia 😉
Sunt o gramada de sportivi (de performanta inca) care sunt vegetarieni. Cauta pe Google sa vezi. Proteinele din carne pot fi inlocuite fara probleme cu cele din fasole, soia sau linte de exemplu.
Si nu, trebuie sa mananci extrem de mult. Bine, trebuie sa recunoastem ca 200g de fasole nu vor fi niciodata echivalentul a 200 grame de carne, dar ideea e ca nu trebuie sa mananci totul la o masa. Imparti in 5 – 6 mese daca esti sportiv de performanta 😉
Mihai, sa nu confunzi a fi vegan cu a fi vegetarian.
Veganii sunt putin mai … complicati sa spun asa. Citeste aici mai multe despre ei https://ro.wikipedia.org/wiki/Veganism
Sa stii Mihai ca sunt dupa cum spunea si Diana chiar sportivi de performanta care sunt vegetarieni. Probabil nu fac ei culturism, dar ca idee, vegetarianismul nu este chiar atat de negru cum este vazut de multi 🙂
Buna,
Doppelherz® Aktiv se gaseste si in farmacii? Daca da imi puteti spune unde si cat costa? Multumesc anticipat.
Paula, il gasesti in farmacii.
La Stejara si Sensiblu stiu sigur ca il au.
Eu iti recomand sa incerci spaghetti cu ciuperci si sos de rosii. Cam asta ar fi reteta:
Ingrediente:
250 g ciuperci champignons, mici 1 ceapa 3 l.s. unt 5-6 l.s. frunze de patrunjel, taiate marunt 500 g rosii taiate bucati (din conserva) piper negru macinat putin zahar 400 g spaghetti 3 l.s. parmezan proaspat ras sare
Mod de preparare:
Ciupercile se taie in fasii inguste. Ceapa se curata si se taie in cuburi. Ceapa, ciupercile si patrunjelul se calesc in 1+1/2 lingura de unt aproximativ 5 minute. Se adauga rosiile, se condimenteaza totul cu sare, piper si zahar. Sosul se lasa 1/4 ora sa fiarba sub capac. In acest timp se fierb spaghetti 10-12 minute, apoi se lasa sa se scurga, se amesteca cu restul de unt si in final cu sos. Inainte de servire se presara cu parmezan.
Este bestiala 😛
Foarte interesanta reteta.
Multumim de share. Promit ca revin cu impresii dupa ce o incerc.
Cam cata mancarica din asta ar trebui sa mananc sa ma tina de foame de la 12 la 8 sa spunem? 🙂
La fel sau eventual la inceput mananci de doua ori pana organismul tau se invata cu mancare „slaba”.
Incearca sa pui problema si altfel. Cam cat de bine se simte sistemul tau tigestiv cand ii dai sa vegetale in loc carne de porc? 🙂
Tot atata 🙂
Este un mit ca daca treci pe regim vegetarian trebuie sa mananci mai mult sa „echivalezi”.
Sanda, trebuie neaparat sa ma inveti si pe mine cum faci asta!
mama ce fain arata :))