Strugurii sunt „disponibili” în diferite culori, forme și arome. Există soiuri verzi, albastre, violet, albe, cu sâmburi și fără sâmburi, dulci, acri sau parfumați.
Vița de vie a început să fie cultivată în urmă cu circa 8.000 de ani în Orientul Mijlociu de astăzi. În prezent, se produc aproximativ 72 de milioane de tone de struguri în fiecare an la nivel mondial, în special pentru industria vinului.
Strugurii sunt de asemenea cultivați pentru servirea lor ca atare. Conțin substanțe nutritive cu beneficii importante pentru sănătatea noastră.
Consumul de struguri a fost asociat cu prevenirea constipației, a hipertensiunii arteriale, a bolilor cardiovasculare, a afecțiunilor oculare și a cancerului.
Dieta cu Struguri: Sunt Bogați în vitamina A, K, PP, C si complexul de vitamine B
Strugurii negri conțin un compus-cheie, numit resveratrol. Acest antioxidant este responsabil în mare parte pentru beneficiile lor. Strugurii sunt totodată surse bune de fibre, potasiu și o serie de vitamine și alte minerale. Conțin de asemenea cantități mari de apă.
Pot fi consumați de persoanele cu diabet atâta timp cât conținutul lor nutrițional (îndeosebi de zaharuri) este inclus în planul de dietă.
Beneficiile strugurilor asupra sanatatii
Așa cum spuneam mai sus, strugurii de culoare roșie sau albastru închis sunt bogați în resveratrol, un antioxidant cu efecte protectoare împotriva mai multor boli.
-
Cancer
Principalii antioxidanți din struguri sunt polifenolii. Aceștia au efecte antiinflamatoare. Resveratrolul se găsește în concentrații mai mari în pielița boabelor de strugure.
Studiile de laborator au arătat că acest antioxidant ar avea capacitatea de a preveni sau încetini creșterea de tumori la nivelul limfei, a stomacului, a sânilor, a colonului, a pielii și a sângelui (leucemie).
Vinul roșu este de asemenea o sursă bogată de resveratrol. Însă puține sunt studiile care au analizat efectele acestuia asupra riscului de cancer. Câteva studii au arătat că dacă este servit cu regularitate în cantități mari, alcoolul poate crește riscul de cancer. Așadar, este important să se consume cu moderație.
Moderație înseamnă, o băutură pe zi pentru femei și 1-2 băuturi pe zi pentru bărbați.
Un alt compus cu proprietăți antiinflamatoare și antioxidante din struguri este quercetina. Studiile sugerează că și acesta poate încetini sau preveni dezvoltarea cancerului.
-
Sănătatea inimii
Studiile pe animale au arătat că resveratrolul și quercetina poate reduce riscul de ateroscleroză și proteja împotriva daunelor cauzate de colesterolul LDL (colesterolul „rău”).
Dozele de antioxidanți folosite în aceste studii au fost însă mult mai mari decât cele pe care le-am putea obține în urma unui consum obișnuit de struguri.
Polifenolii din struguri pot ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare prin prevenirea acumulării de trombocite, prin reducerea tensiunii arteriale și a riscului de aritmie.
Potasiul și fibrele din struguri sunt nutrienți care susțin de asemenea sănătatea inimii. American Heart Association recomandă creșterea aportului de potasiu și scăderea consumului de sodiu (sare) pentru îmbunătățirea nivelului tensiunii arteriale și a sănătății cardiovasculare.
Un studiu pe datele a 12,267 de adulți a arătat că un aport de sodiu mai mare decât aportul de potasiu crește riscul de mortalitate din toate cauzele.
Creșterea consumului de potasiu a fost însă asociat cu un risc mai mic de accidente vasculare cerebrale, cu un efect protector împotriva pierderii de masă musculară și conservarea densității minerale osoase.
-
Hipertensiune arterială
Datorită conținutului bogat în potasiu, strugurii pot reduce efectele negative ale aportului excesiv de sodiu din dietă la persoanele cu hipertensiune arterială.
Fibrele sunt de asemenea importante pentru menținerea inimii și a tensiunii arteriale normale.
-
Constipație
Consumul de struguri poate preveni constipația datorită faptului că aceste fructe sunt bogate în apă și fibre. Apa menține corpul hidratat, iar fibrele păstrează tranzitul intestinal regulat asadar strugurii sunt si niste laxative naturale.
-
Alergii
Quercetina este antioxidantul cu efecte antiinflamatoare care poate ameliora simptomele de alergii, precum rinoree (secreții nazale abundente), lăcrimare excesivă sau mâncărimi ale pielii.
Cu toate acestea, efectele antialergice ale strugurilor nu au fost testate pe oameni.
-
Diabet
În 2013, rezultatele unui studiu publicat în British Medical Journal au indicat că anumite fructe (nu și sucurile) pot reduce riscul diabetului de tip 2 la adulți. Studiul a fost realizat pe 187,383 de persoane și a durat 22 de ani. 6,5% din participanți au dezvoltat diabet. Cei care au consumat 3 porții pe săptămână de afine, struguri, stafide, mere sau pere, au avut un risc cu 7% mai mici de diabet de tip 2, comparativ cu cei care nu au consumat aceste fructe.
Nivelul relativ crescut de zahăr din struguri ne face să ne întrebăm dacă aceste fructe pot fi consumate în siguranță de către diabetici. Asociația Diabetului încurajează consumul de struguri și de alte fructe, atât timp cât cantitatea de carbohidrați este calculată în cadrul programului alimentar zilnic.
Strugurii sunt alegeri bune pentru cei care doresc să mănânce ceva dulce, datorită conținutului lor de fibre, vitamine și minerale.
-
Retinopatia și neuropatia diabetică
Unele studii au arătat că resveratrolul ar putea proteja împotriva neuropatiei diabetice, care afectează funcția nervilor. Oamenii de știință cred că acest compus are efecte neuroprotectoare.
Studiile pe animale sugerează că resveratrolul poate proteja inclusiv împotriva retinopatiei, o altă complicație a diabetului, care afectează funcția vederii. Ambele afecțiuni apar ca urmare a gestionării deficitare a diabetului.
-
Sănătatea ochilor
Pe lângă resveratrol, strugurii conțin luteină și zeaxantină, alți doi antioxidanți care au demonstrat o importanță deosebită pentru sănătatea oculară. Studiile au arătat că aceștia reduc stresul oxidativ și daunele la nivelul retinei și previn cataracta.
Testele de laborator au arătat că resveratrolul ar putea avea de asemenea efecte protectoare împotriva altor boli oculare, precum glaucom sau degenerescența maculară asociată cu vârsta.
-
Acnee
Rezultatele unui studiu in vitro publicat în jurnalul „Dermatology and Therapy” sugerează că resveratrolul ar putea ajuta la tratarea acneei, mai ales dacă se folosește cu peroxid de benzoil ca tratament cu aplicare externă.
-
Alte afecțiuni
Resveratrolul s-a arătat util și în alte afecțiuni, precum:
- boala Alzheimer
- osteoartrită
- imunitate scăzută
Este nevoie de mai multe studii pentru a confirma aceste beneficii, mai ales pe oameni.
Strugurii – informații nutriționale
Potrivit U.S. Department of Agriculture (USDA), 151 g de struguri roșii sau verzi conțin:
- 104 de kilocalorii
- 09 g de proteine
- 24 g de carbohidrați (din care 23.37 g sunt zaharuri)
- 4 g de fibre
- 288 mg de potasiu
- 15 mg de calciu
- 54 mg de fier
- 11 mg de magneziu
- 30 mg de fosfor
- 3 mg de sodiu
- 11 mg de zinc
- 8 mg de vitamina C
- 22 mcg de vitamina K
- 3 mcg de acid folic
- 121 g de apă
Strugurii conțin de asemenea vitamina A și B-uri, și sunt bogați în antioxidanți valoroși, precum resveratrol, luteină, zeaxantină, miricetină și quercetină.
Sfaturi și idei de consum
Putem găsi struguri pe tot parcursul anului în magazine. Însă este indicată să consumăm aceste fructe doar atunci când sunt în sezon și avem certitudinea că sunt naturale.
Se recomandă de asemenea evitarea sucurilor, a jeleurilor, a gemurilor și a altor preparate din struguri, deoarece au de regulă ados de zahăr și multe calorii.
Boabele de strugure pot fi tăiate în jumătăți și adăugate în salate. Se pot folosi la cocktailuri sau smoothie-uri, alături de ananas, piersici, banane, căpșuni sau alte fructe. Vezi aici cateva retete bune de smoothie.
Strugurii trebuie păstrați în frigider și spălați înainte de consumare. Pot fi de asemenea conservați în congelator și consumați ca gustare sau ca desert răcoritor în timpul verii.
INFO UTIL: 150 g de struguri înseamnă o gustare de 100 de calorii.
Riscuri asociate consumului de struguri
Strugurii au fost clasați pe locul 8 în topul fructelor și legumelor cu cele mai mare niveluri de reziduuri de pesticide, potrivit Environmental Working Group.
Persoanele care iau beta-blocante ar trebuie să consume cu moderație alimente care conțin potasiu, deoarece aceste medicamente pot determina creșterea nivelului de potasiu din sânge.
De asemenea, strugurii nu trebuie consumați în cantități mari de cei care iau medicamente pentru subțierea sângelui (ex. warfarină), deoarece resveratrolul poate mări acțiunea anticoagulantă a medicamentelor, la fel ca vitamina K.
Un aport prea mare de potasiu poate fi dăunător pentru persoanele care au probleme cu funcția rinichilor. Dacă rinichii nu pot elimina excesul de potasiu din sânge, acest lucru poate fi fatal.
Femeile nu trebuie să consume mai mult de o băutură pe zi, iar bărbații mai mult de 2 băuturi pe zi.
Atât strugurii roșii, cât și cei albi conțin resveratrol, însă cei de culoare închisă, îndeosebi pielița lor, au cea mai mare concentrație de acest antioxidant.
Este recomandat ca beneficiile sale să fie extrase prin consumarea strugurilor proaspeți și nu prin consumul de vin. Resveratrolul poate fi găsit la magazinele naturiste și sub formă de supliment alimentar. Însă fructele în sine sunt mai valoroase din punct de vedere nutrițional, deoarece ele oferă fibre și mulți alți compuși benefici.
13 beneficii ale extractului de samburi de struguri
Unele unelte nutritive foarte puternice, cum ar fi de exemplu extractul de samburi de struguri, au devenit mai populare in ultimii ani, dar inainte de a profita de beneficiile aduse de aceste substante concentrate, este cel mai bine sa intelegi de unde provin acestea, ce beneficii potentiale au si daca exista efecte secundare pentru oamenii care le folosesc.
Ce este extractul din semintele de struguri?
Extractul din seminte de struguri este o substanta care e obtinuta din semintele de struguri. Apartinand din punct de vedere stiintific genului Vitis, cea mai mare parte a extractului de seminte de struguri este obtinut din Vitis Vinifera, dar mai sunt alte cateva specii din care poate sa fie obtinut acest extract. Extractul din seminte de struguri este produs prin macinarea semintelor care se gasesc in mijlocul boabelor de struguri si apoi prin folosirea distilarii cu aburi sau prin metoda presarii la rece pentru a extrage compusii puri din seminte. Unii dintre cei mai importanti compusi care se gasesc in extractul de seminte de struguri sunt taninurile, procianidine oligomerice, catechina si epicatechine, dar si vitamina E si acid linoleic.
Extractul din seminte de struguri este folosit mai ales sub forma de supliment si doza recomandata este cuprinsa intre 100 si 300 de mg in fiecare zi. Luand in considerare ca singura sursa alimentara pentru acest extract il reprezinta semintele de struguri, suplimentele sunt cea mai logica forma de folosit. Unii oameni care au o presa la rece sau un grinder acasa pot, de asemenea, sa faca ei insisi acest extract de acasa, in special daca lucreaza la o vie si au un exces de struguri cu care sa poata lucra. In cele mai multe cazuri, o sa gasesti extractul din seminte de struguri sub forma de tablete, de capsule sau de pastile, toate acestea fiind la fel de capabile sa ofere unele dintre urmatoarele beneficii pentru starea ta de sanatate.
Beneficiile pentru sanatate aduse de utilizarea extractului de seminte de struguri
Multele beneficii de sanatate aduse de utilizarea extractului din seminte de struguri includ stimularea aspectului pielii, scaderea valorilor de colesterol, ajutorul oferit in procesul de pierdere in greutate, echilibrul de lichide, stimularea vindecarii ranilor, reducerea inflamatiilor dupa ranire si prevenirea daunelor la nivel muscular.
Pierderea in greutate: Unele cercetari au aratat faptul ca ingredientele active din compozitia extractului din seminte de struguri au capacitatea de a inhiba depozitarea grasimii in corp si chiar pot sa reduca nivelul de absorbtie a grasimii din dieta alimentara. In combinatie cu o cantitate neglijabila de calorii, acest extract iti poate oferi un stimul de energie si sa iti accelereze metabolismul, care iti poate ajuta foarte mult eforturile de pierdere in greutate.
Ingrijirea pielii: Prezenta a numeroase substante anti oxidante si a compusilor flavonoidici in compozitia extractului din seminte de struguri are capacitatea de a imbunatati aspectul pielii. Acesti compusi sunt capabili sa gaseasca si sa elimine radicalii liberi din piele ce ameninta elasticitatea si rezistenta pielii.
Prin eliminarea stresului oxidativ si stimularea elasticitatii, acest extract poate sa determine reducerea prezentei ridurilor, a petelor de imbatranire si a altor problem de piele si, in acelasi timp, poate determina promovarea cresterii unor celule noi si sanatoase, care iti pot oferi un aspect mai tanar.
Determina reducerea nivelelor de colesterol: Flavonoidele, care pot fi gasite in cantitati foarte mari in compozitia extractului de semnite de struguri, sunt responsabile pentru reducerea nivelelor de colesterol si imbunatatirea echilibrului dintre colesterolul HDL si colesterolul LDL.
Acest lucru poate sa reduca riscul de depunere plachetara in artere si vase de sange, ceea ce iti va reduce riscul de a suferi un atac de cord, infarct miocardic, boala arterelor coronariene si de alte boli cardiovasculare.
Controlarea presiunii sangvine: Cercetarile arata ca procianidinele oligomerice din compozitia acestui extract sunt capabile de a iti proteja vasele de sange si arterele de daunele care pot sa duca la probleme de tensiune arteriala si de alte probleme cardiovasculare.
Si mai mult de atat, compusii care se gasesc in extractul de seminte de struguri sunt capabili sa stimuleze activitatea vitaminei C in corpul uman, ceea ce va stimula sinteza de colagen si va accelera procesul de vindecare al vaselor afectate de sange.
Poate sa reduca stresul oxidativ: Cunoscut pe scara larga pentru proprietatile sale anti imbatranire, consumul regulat al acestui extract poate sa inunde corpul cu substante cu proprietati anti oxidante, ceea ce va contracara efectele produse de stresul oxidativ din organele tale, dar si de la nivelul pielii si al parului tau. Acesti compusi pot, de asemenea, sa iti reduca riscul de a suferi de diferite boli cronice, care devin un pericol din ce in ce mai mare pe masura ce inaintam in varsta.
Iti poate stimula sistemul imunitar: Dupa cum am mai mentionat deja, flavonoidele din compozitia acestui extract pot sa stimuleze activitatea vitaminei C care este deja prezenta in corp, dar exista de asemenea o cantitate moderata de vitamina E in compozitia acestui extract, care poate sa ajute la stimularea functiei sistemului imunitar pentru a iti apara corpul impotriva actiunii patogenilor de natura bacteriana sau virala.
Mai mult de atat, substantele anti oxidante din compozitia acestui extract sunt considerate a fi de 30 pana la 50 de ori mai potente decat vitamina C atunci cand vine vorba de protejarea corpului tau impotriva agentilor patogeni.
Poate sa previna edemele: Dovezile anecdotice au aratat faptul ca utilizarea in mod regulat a extractului de seminte de struguri poate sa previna aparitia edemelor in corp.
Aceasta stocare in exces de fluide in corp poate sa fie foarte dureroasa, dar poate sa fie foarte usor prevenita cu ajutorul unui supliment care este capabil sa regleze transferul de fluide si echilibrul dintre celule si tesuturi.
Poate sa stimuleze functia cerebrala: Procianidinele oligomerice au fost foarte mult cercetate si s-a descoperit ca acesti compusi pot sa stimuleze functia cognitiva, care poate sa ajute cu lucruri precum concentrarea, retinerea, formarea memoriei si starea de dispozitie.
Acest lucru este, de asemenea, foarte important pentru oamenii care sufera deja saun sunt expusi riscului de a suferi boala Alzheimer sau de alte boli neurodegenerative.
Stimuleaza vederea: Continand o cantitate semnificativa de carotenoizi si de substante anti oxidante, acest extract e folosit de foarte mult timp ca un mod de a imbunatati vederea. Substantele cu proprietati anti oxidante sunt capabile sa lupte impotriva stresului oxidativ la nivelul retinei si de a iti reduce riscul de a suferi de degenerare maculara.
Intarzie dezvoltarea celulelor canceroase: Cercetarile au aratat ca extractul din seminte de struguri este capabil sa reduca la minim severitatea cancerului de piele si chiar sa determine incetinirea procesului de crestere a formarii de tumori de piele, ceea ce ii permite sistemului imunitar al corpului sa poata controla aceasta boala intr-un mod mult mai eficient.
Accelereaza procesul de vindecare: Procianidinele din compozitia au un efect direct de stimulare asupra unui anumit factor endotelial de crestere, care joaca un rol absolut esential in procsul de vindecare a ranilor. Folosirea acestui extract va accelera coagularea sangelui si iti va creste sansele ca rana ta sa se vindece fara sa lase o cicatrice in urma.
Reduce alergiile: Datorita prezentei in compozitia acestui produs a resveratrolului, unul dintre cei mai apreciati compusi din vin, extractul din seminte de struguri poate, de asemenea, sa reduca impactul reactiilor alergice, datorita capacitatilor sale anti inflamatoare. Acest lucru este, de asemenea, foarte bun pentru dureri, fie ca este vorba de rani mai acute sau de probleme mai cronice, cum ar fi de exemplu artrita sau guta.
Poate sa trateze infectiile fungice
Extractul din seminte de struguri s-a dovedit a fi foarte eficient impotriva unei game largi de infectii fungice, in special impotriva infectiilor cu fungi din genul Candida. Acest lucru poate sa ajute in special oamenii ce sufera din cauza infectiilor cu drojdii, de piciorul atletului sau de alte infectii de natura fungica.
Alte utilizari ale extractului din seminte de struguri
Exista un numar limitat de forme ale extractului din seminte de struguri, pentru ca sunt necesare doar cantitati mici pentru ca efectele sa apara. Cea mai obisnuita forma a acestui extract este sub forma de supliment, cu o cantitate medie care variaza intre 100 si 300 de mg in fiecare zi. Aceste suplimente sunt disponibile pe scara larga in magazinele cu mancare sanatoasa si in plafare si pot fi gasite fie sub forma lichida, de tableta sau de capsula.
Alti oameni aleg sa isi ia extractul de seminte de struguri prin cumpararea in mod direct a semintelor de struguri sub forma intreaga si consumarea lor in mod direct. Gustul acestora poate sa fie destul de amar, dar sunt multi oameni care aleg aceasta forma fata de un supliment procesat. Consumarea strugurilor fara a scuipa semintele nu este deloc recomandata, pentru ca ar trebui sa mananci o cantitate mare de struguri, care au nivele mari de fructoza.
Efectele secundare ale extractului din seminte de struguri
In timp ce beneficiile aduse de utilizarea extractului din seminte de struguri sunt clare, exista totusi unele efecte secundare posibile de care ar trebui sa fii constient, in special tulburari de sangerare, interactiuni medicamentoase, complicatii cu sarcina, reactii alergice, probleme digestive si o senzatie de ameteala.
- Interactiuni medicamentoase: in functie de medicamentele pe care le iei, extractul din seminte de struguri ar putea sa provoace unele efecte secundare nedorite, printre care se numara medicamentele anti coagulante sau medicamentele pentru colesterol. De exemplu, acest extract poate sa incetineasca procesele de coagulare ale sangelui si sa determine scaderea nivelelor de colesterol din corp si, prin urmare, poate sa complice folosirea medicamentelor anti coagulante si a medicamentelor de reducere a nivelelor de colesterol din corp.
- Sarcina: fiind mai degraba un remediu obtinut din plante, in loc sa fie unul de natura farmaceutica, ar putea sa apara unele fluctuatii hormonale neasteptate atunci cand este folosit acest supliment foarte puternic. Pentru femeile care sunt insarcinate, acest extract poate sa stimuleze menstruatia sau poate sa fie foarte periculos pentru copilul nenascut. Trebuie sa vorbesti cu medicul tau de familie inainte de a folosi acest extract sau oricare alt supliment obtinut din plante daca esti insarcinata
- Tulburari de sangerare: dupa cum am mai mentionat deja, natura anti coagulanta a extractului din seminte de struguri poate sa provoace sangerari interne si externe si, prin urmare, este cel mai bine sa nu consumi acest supliment din plante in primele 2 sau 3 saptamani dupa o interventie chirurgicala majora.
- Reactii alergice: Concentratia de compusi organici din compozitia acestui extract poate sa provoace reactii alergice in cazul anumitor oameni, chiar daca ei nu sunt alergici la struguri. Printre simptomele prezentate, se numara dureri abdominale si diaree, dar si inflamarea pielii sau senzatii de mancarime. Consumarea unei cantitati in exces de extract din seminte de struguri poate, de asemenea, sa determine discomfort si o senzatie de durere la nivel abdominal
- Senzatie de ameteala: unii oameni au declarat senzatii de ameteala, confuzie cognitiva si dureri de cap dupa ce au folosit acest extract, in special atunci cand au folosit mai mult de un singur supliment. Ca si in cazul oricarui medicament obtinut din plante, sa folosesti acest extract numai in moderatie si sa vorbesti cu un medic despre anumiti factori specifici de risc pentru tine.