Ecoli (Escherichia coli), este o bacterie în formă de tija, aparținând grupului de anaerobi facultativi (trăiește și se înmulțește numai în absența oxigenului direct).
E. coli are multe tulpini, dintre care majoritatea aparțin microflorei naturale a intestinului uman și ajută la prevenirea dezvoltării microorganismelor dăunătoare și la sinteza vitaminei K. Totuși, unele dintre soiurile sale (de exemplu, serotipul O157: H7) pot cauza otrăvire gravă, disbioză intestinală și colibacterioză.
Microflora intestinală normală include multe microorganisme, printre care lactobacili, enterococci, streptococi și așa mai departe. Tulpinile acestor bacterii sunt în echilibru, dar dacă acesta din urmă este într-un fel distrus, microorganismele patogene vor începe să se înmulțească. În același timp, procesele de fermentare și putrefacție sunt activate, provocând dezvoltarea bolilor grave.
Unele tulpini de Escherichia coli nu produc nu numai boli ale tractului gastrointestinal, ci afectează și sistemul genito-urinar, provoacă colită, cistită, prostatită, meningită la sugari, provoacă uneori sindrom hemolitico-uremic, peritonită, mastită, pneumonie și sepsis.
Cauzele bolilor cauzate de E. coli
Tulburările digestiei, reproducerea serotipului patogen al E. coli și disbacterioza pot să apară din cauza multor boli ale sistemului digestiv, în special pancreasului (pancreatitei) și intestinului (colită, enterocolită).
În plus, întreruperea microflorei intestinale normale poate sa apara din cauza antibioticelor care suprimă acele microorganisme, care sunt responsabile pentru prevenirea propagării florei patogene.
Pentru a evita disbacterioza și tulburările digestive, este necesar să selectați corect medicamentele antibacteriene, doza lor și acele medicamente care vor proteja microflora intestinală normală.
Infecția cu tulpini patogene de Escherichia coli apare în principal pe cale fecal-orală. Contribuie la dezvoltarea bolilor, încălcarea regulilor de igienă, consumarea de fructe și legume murdare, utilizarea apei pentru irigare, contaminare sau canalizare.
De asemenea, este periculos să mănânci carne proaspătă neprăjită sau să bei lapte neîncălzit, deoarece vacile, caprele, porcii și oile pot fi purtători ai tulpinilor patogene de E. coli.
Simptomele de Escherichia coli
Alimentele otrăvitoare provocate de anumite tulpini de Escherichia coli, sunt periculoase din cauza toxinelor pe care le produc. Unele dintre aceste toxine sunt potențial letale. Sunt detectate microorganisme patogene în mucoasa tractului gastrointestinal și a țesuturilor inflamate (focare de inflamație).
Simptomele E. coli devin o imagine clinică detaliată a disbiozelor intestinale: pe lângă tulburările scaunului (constipație, diaree), pacientul are greață și vărsături, umflături și dureri abdominale. Se schimba mirosul scaunelor si apare un miros neplăcut din gură.
Simptomele de intoxicare generală sunt: creșterea oboselii, slăbiciune, somnolență, lipsa apetitului.
Cum scăpăm de Escherichia coli?
Tratamentul Escherichia coli este de a lua antibiotice special selectate. Cel mai adesea acestea sunt preparate din grupul aminoglicozidic. Dacă E. coli a provocat diaree, este necesară restabilirea echilibrului apă-electrolitic, prin rehidratare. În general, tratamentul depinde în primul rând de tulpina E. coli.