E221 – sulfitul de sodiu

E221 este un conservant alimentar aprobat de catre Uniunea Europeana (UE) si este folosit ca un conservant alimentar sintetic pentru a preveni decolorarea alimentelor.

Numele chimic obisnuit pentru conservantul E221 este sulfitul de sodiu.

E221 este sarea de sodiu a acidului sulfuric si formeaza sulfitul de sodiu dupa ce reactioneaza cu oxigenul. Ficatul reduce E221 la sulfat, pentru a il excreta prin urina.

Amestecarea sulfitului de sodiu cu alcool determina cresterea simptomelor de mahmureala. Adaugarea sulfitilor (E221 pana la E228) ar trebui sa fie evitata daca o persoana are o intoleranta la sulfitii naturali. Aceasta substanta este cunoscuta pentru faptul ca poate sa irite stomacul, datorita faptului ca elibereaza acid sulfuric. E221 determina de asemenea si distrugerea continutului de vitamina B1 din mancare, care este foarte important pentru sanatatea inimii si a sistemului nervos, precum si pentru productia de energie pentru corp.

Alimente care contin E221:

  • Bere
  • Paine
  • Caramel
  • Produse din galbenus de oua
  • Salate

Lasă un comentariu