E252 este un aditiv alimentar aprobat de catre Uniunea Europeana (UE). Este o substanta minerala naturala care poate sa actioneze ca un conservant in produsele alimentare (in special in produsele din carne), datorita proprietatilor sale anti microbiene.
Numele obisnuit pentru aditivul alimentar E252 este nitrat de potasiu. Este, de asemenea, cunoscut ca praf de pusca.
Aceasta substanta chimica poate sa fie obtinuta din materie vegetala sau din reziduurile animale. Poate fi, de asemenea, sintetizata la nivel industrial prin neutralizarea acidului nitric cu clorura de potasiu. Aditivul E252 este, de asemenea, folosit in praful de pusca ( ca agent de oxidare) si ca fertilizator.
Aditivul alimentar E252 poate sa aiba actiune cancerigena, este cunoscut pentru ca promoveaza hiperactivitatea si ar putea sa aduca daune sistemului reproducator. Aceasta substanta chimica este interzisa in momentul de fata in mai multe tari.
Exemple de produse alimentare si de bauturi care ar putea sa contina aditivul alimentar E252:
- Produse din carne (afumate sau procesate)
- Peste
- Branzeturi
- Legume radacinoase