E 251 – nitrat de sodiu

E251 este un aditiv alimentar aprobat de catre Uniunea Europeana (UE). Este o substanta minerala naturala care poate sa actioneze ca un conservant in produsele alimentare (in special in produsele din carne), datorita proprietatilor sale anti microbiene.

Numele obisnuit pentru aditivul alimentar E251 este nitrat de sodiu. Este, de asmenea, cunoscut si ca salpetru de Chile. In forma sa minerala, poate fi cunoscut ca azotat de natriu. A nu fi confundat cu aditivul alimentar E250 (nitrit de sodiu).

Aditivul alimentar E251 poate fi, de asemenea, folosit in producerea de acid nitric pentru fertilizare, dar si pentru transferul de caldura in statiile de energie solara. Poate sa fie sintetizat la nivel industrial prin neutralizarea acidului nitric cu soda (carbonat de sodiu).

Aditivul alimentar E251 de unul singur nu e periculos. Totusi, acesta poate sa devina daunator atunci cand este combinat cu substantele anti oxidante din fructe, devenind iritant pentru piele, ochi si pentru sistemul respirator.

Exemple de bauturi si de produse alimentare care ar putea sa contina aditivul alimentar E251:

  • Produse din carne (afumate sau procesate)
  • Branzeturi
  • Legume radacinoase

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here