E 250 nitrit de sodiu

E250 este un aditiv alimentar aprobat de catre Uniunea Europeana (UE) si care este folosit ca un conservant sintetic anti bacterian in produsele alimentare, dar si ca un fixator de culoare. Este foarte eficient in inhibarea bacteriei care provoaca botulismul, Clostridium Botulinum.

Numele obisnuit pentru aditivul alimentar E250 este nitrit de sodiu.

Aditivul alimentar E250 este sarea de sodiu a acidului nitros. Poate sa fie oxidat in aer pentru a forma nitratul de sodiu, care este un agent util de reducere.

Aditivul alimentar E250 (nitritul de sodiu) este cunoscut pentru ca provoaca hiper activitate si este interzis in multe tari. Odata ajunsi in stomac, nitratii pot sa formeze nitrozamine, care sunt considerate a fi cancerigene.

Cercetarile recente au indicat faptul ca aditivul alimentar E250 poate cauza dilatarea vaselor de sange si, prin urmare, ar putea sa aiba unele utilizari pozitive in tratarea atacurilor de cord, a hipertensiunii pulmonare si a siclemiei.

Exemple de produse alimentare si de bauturi care ar putea sa continta aditivul alimentar E250:

  • Produse din carne (afumate sau procesate)
  • Legume radacinoase
  • Peste

Lasă un comentariu