E249 este un aditiv alimentar aprobat de catre Uniunea Europeana (UE) si care este folosit ca un conservant sintetic anti bacterian in produsele alimentare, dar si ca un fixator de culoare in produsele din carne.
Numele obisnuit pentru aditivul alimentar E249 este nitrit de potasiu.
Un exces de E249 din sange poate sa reduca capacitatea hemoglobinei de a transporta oxigenul in celulele rosii din sange. Acest lucru poate sa duca la dureri de cap, o stare de ameteala si la pierderea respiratiei.
O alta sursa de ingrijorare o reprezinta faptul ca, odata ajunsi in stomac, nitritii se pot transforma in nitrozamine, care sunt considerate a fi carcinogene. Exista, de asemenea, si alte ingrijorari ca aditivul alimentar E249 ar putea sa aiba un efect de deteriorare asupra glandelor adrenale.
Acest aditiv alimentar este interzis in bauturile pentru copii.
Exemple de produse alimentare si de bauturi care ar putea sa contina aditivul alimentar E249:
- Produse din carne (afumate sau procesate)
- Legume radacinoase
- Peste