E 172 – oxizi de fier

E 172 este prezent, din pacate, intr-o multime din alimentele pe care le consumam mai mereu. Este un colorant de suprafata, utilizat doar pentru acoperirile de suprafata iar aditivii pe care ii contine sunt oxid de fier rosu, oxid de fier galben, negru si hidroxizi de fier. Doza zilnica admisa a E 172 este de maxim 0,5 mg/kg/corp iar pentru cantitatile de E 172 folosite in alimente nu s-au cunoscut pana acum efecte secundare dar consumat in cantitati mari este toxic.

De asemenea, colorantul nu este intalnit in alimentele sugarilor si ale copiilor mici dar, este bine sa citim de doua ori eticheta unui produs mai ales daca este destinat unui copil mic. E 172 este incadrat in lista E-urilor suspecte si consumat in exces poate provoca tulburari hepatice, tulburari hepato-biliare, alergii, dereglari hormonale sau diferite boli digestive. Acest colorant este interzis in Germania si sa speram ca acest lucru se va aplica si in tara noastra. In categoria E-urilor suspecte intra acele E-uri care, consumate pe termen lung, pot produce cancer cu diverse localizari dar in primul rand pot produce cancer la nivelul tractului digestiv.

euriAveti mare grija la consumul mezelurilor, crenvurstilor, a margarinei, a bauturilor carbogazoase dar si a celor ”naturale”, dulciurilor si chiar a gumei de mestecat. Intr-o guma de mestecat se gasesc o sumedenie de aditivi sintetici precum E 171, E 967, E 421, E 330,E 320 si lista poate continua.

Trebuie sa evitam pe cat posibil orice fel de E-uri desi este cam greu pentru ca si in alimentele “bio” se gasesc diferite tipuri de E-uri doar ca sunt trecute sub alte denumiri si nu li se acorda mare atentie. Din pacate, productia unor alimente naturale a scazut foarte mult si mai sunt putine locuri in care gasesti produse de calitate care nu contin conservanti sau aditivi.

Asta se intampla pentru ca acum se doreste doar castigul financiar cat mai mare iar acest lucru nu se poate obtine decat prin o marirea productiei cu ajutorul unor chimicale ce dauneaza mult sanatatii noastre. Doar consumul zilnic si pe termen lung poate avea efecte nocive asupra organismului nostru. Consumul ocazional al unor produse care contin diferite E-uri nu afecteaza organismul.

Lasă un comentariu