Dulceață de zmeură – rețete simple pentru orice gospodină

dulceata de zmeura retete

Dulceață de zmeură produsă din ingrediente simple. Este atât de gustoasă, încât vei fi tentat să golești tot borcanul. Încearcă rețetele din rândurile de mai jos și pregătește cea mai bună dulceață de zmeură.

Dulceață de zmeură din 3 ingrediente

dulceata de zmeuraIngrediente necesare:

  • 800 gr zmeură
  • 700 gr zahăr
  • 5 linguri suc de lămâie

Mod de preparare:

Pune zmeura, zahărul și sucul de lămâie într-o cratiță. Pune cratița pe aragaz, la foc mic și amestecă ocazional până când toate cristalele de zahăr se dizolvă. Trece cu lingura de lemn pe fundul cratiței, pentru a-ți da seama dacă zahărul s-a dizolvat complet.

După ce dulceața începe să fiarbă, mai lasă-l pe foc timp de 7 minute. Ia apoi tigaia de pe foc și pune puțină dulceață pe o farfurie rece. Lasă farfuria la congelator timp de câteva minute înainte de a pune dulceața pe ea.

Testează dulceața, împingând ușor cu degetul prin ea. Dacă se încrețește înseamnă că dulceața este gata. Dacă dulceața nu este gata, continuă să o mai fierbi timp de 2 minute și testeaz-o din nou (pe a mea a trebuit să o fierb timp de 9 minute).

Pune dulceața în borcane sterilizate și sigilează imediat capacele – vei umple 2 borcane (obții în total 900 ml de dulceață). Păstrează borcanele cu dulceață într-un loc răcăros și întunecat. După ce deschizi un borcan, pune-l la frigider.

Dulceață de zmeură și mere

dulceataIngrediente:

  • 500 gr zmeură
  • 500 gr mere
  • 1 kg zahăr
  • 10 gr unt

Mod de preparare:

Decojește merele, taie-le în bucăți, apoi îndepărtează cotoarele cu semințe. Pune merele într-un robot de bucătărie pentru a forma o pastă. Adaugă și zmeura în robotul de bucătărie.

Așază amestecul de mere și zmeură într-o cratiță mare de aproximativ 6 litri. Adaugă zahărul. Încălzește amestecul la foc mic până când zahărul se dizolvă. Nu lăsa să fiarbă.

Adaugă untul, dă focul mai tare și așteaptă să fiarbă. Fierbe dulceața timp de 4 minute. Ia-o de pe foc, îndepărtează spuma, testează dulceața să vezi dacă este gata și pune-o imediat în borcane sterilizate.

Din ingredientele date vei obține aproximati 4-5 borcane de dulceață de dimensiuni medii. Depozitează borcanele cu dulceață într-un loc răcoros și întunecat.

Dulceață de zmeură cu apă de trandafiri

dulceata cu apa de trandafiriPentru această rețetă ai nevoie de:

  • 1 kg zmeură
  • 1 kg zahăr
  • 1 sau 2 linguri de apă de trandafiri

Mod de preparare:

Pune zmeura într-o cratiță mare și fierbe-o în suc propriu timp de 5 minute. Amestecă ușor din când în când până când se inmoaie. Pune 1-2 farfuriuțe în congelator și scoate-le când testezi dulceața.

Adaugă zahărul în cratița cu zmeură și continuă să amesteci până se dizolvă complet.

Între timp, sterilizează 7 borcane de 200 ml. Spală-le în apă fierbinte cu detergent de vase, clătește-le bine, apoi pune-le în cuptor la 150 grade C.

Revenim la dulceață. Crește focul constant până când dulceața începe să fiarbă. După 10 minute, poți testa dulceața pentru a vedea dacă este gata. Dacă utilizezi un termometru, o poți testa odată ce atinge temperatura de 105 grade.

Ia cratița de pe foc și pune puțină dulceață pe o farfurie rece, scoasă din congelator. Lasă dulceață câteva secunde și treci cu degetul prin ea pentru a vedea dacă are consistența dorită.

Dacă consideri că dulceața nu este gata, pune cratița din nou pe foc și continuă să o mai fierbi încă 2-3 minute. Apoi repetă testul, tot pe o farfurie rece (poate fi necesar să testezi dulceața de mai multe ori, deci trebuie să ai răbdare).

Când dulceața este gata, ia cratița de pe foc, las-o să se răcească timp de 10 minute apoi îndepărtează spuma cu o lingură cu fante. În cele din urmă, adaugă apa de trandafiri și amestecă. Toarnă dulceața în borcane sterilizate.

Sigilează bine capacele și etichetează borcanele. Păstrează-le într-un loc răcoros și întunecat. După ce desfaci borcanele, pune-le în frigider.

Este foarte important să lași dulceața să se răcească în cratiță timp de 10 minute înainte de a o pune în borcane, pentru ca fructele să nu se ridice la suprafață când sunt turnate în borcane.

Poți folosi și zmeură congelată pentru a face această dulceață, însă trebuie doar să o lași puțin mai mult pe foc, pentru că trebuie să se dezghețe.

Mănâncă dulceața de zmeură dimineața, la micul dejun, cu pâine prăjită. Are un gust delicios! Dacă ți-au plăcut aceste rețete simple și ușoare, împărtășește-le și prietenilor tăi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here